Ultima oră în ecranarea electromagnetică a incintelor

Date:

Realizări de ultimă oră ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică-Cercetări Avansate – ICPE-CA în ecranarea electromagnetică a incintelor – cu oferta aferentă de concretizare – au fost prezentate potenţialilor beneficiari în workshop-ul de lansare a contractelor subsidiare tip D din cadrul proiectului “Sistem modular integrat şi tehnologie pentru ecranare electromagneticǎ a incintelor ȋn gama 100kHz-18GHz–SITEM”, un proiect pe Axa Prioritară 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, Acţiunea 1.2.3 Parteneriate pentru transfer de cunoştinţe.

Evenimentul ṣtiinṭific a fost organizat sub patronajul Ministerului Cercetării şi Inovării. Dr.ing. Sergiu Nicolaie, director general al ICPE-CA, a reiterat actualitatea şi utilitatea economică ale domeniului compatibilităţii electromagnetice, din care face parte, ca subdomeniu, ecranarea electromagnetică.

La rândul său, prof. univ. dr. Wilhelm Kappel, director ştiinţific al ICPE-CA, s-a referit la importanţa manifestării ştiinţifice pentru deschiderea unor contracte între cercetare şi mediul economic.

O prezentare administrativ-financiară a proiectelor subsidiare tip D, precum şi o prezentare tehnică în detaliu a activităţilor de tip D au fost expuse de dr.ing. Mihai Bădic, directorul proiectului.

Fără a intra aici în elemente de ordin tehnic, este de reţinut că ecranarea electromagnetică are ca scopuri principale asigurarea funcţionalităţii aparaturii electrice/electronice şi de telecomunicaţie în condiţii de siguranţă, protecţia oamenilor faţă de câmpul electric, câmpul magnetic şi câmpul de radiofrecvenţă, securitatea stocării, prelucrării şi transmiterii informaţiei pe cale electronică/electromagnetică (aplicaţii la firme care presupun un grad sporit de confidenţialitate, armată, siguranţă naţională, acţiuni antiteroriste).

În mod obişnuit, ecranarea unei incinte funcţionale presupune străpungeri şi treceri pentru uşi, încălzire, ţevi, cabluri etc., fiecare necesitând forma de intervenţie specifică pentru ecranare.

Invenţia realizată de ICPE-CA are avantaje precum: „Foloseşte aproape în totalitate spaţiul incintei de ecranat (micul spaţiu care rămâne între peretele incintei de ecranat şi ecranul electromagnetic este folosit pentru includerea soluţiilor de ecranare a penetrărilor şi de filtrare a semnalelor care trebuie să intre în incinta ecranată); include o soluţie pentru ecranarea ferestrelor incintei de ecranat astfel încât să se beneficieze de lumină naturală; cost redus; acest sistem de ecranare se poate aplica şi incintelor aflate în clădiri deja construite; greutate redusă a ecranului electromagnetic datorită folosirii unor pereţi compoziţi cu structură de rezistenţă de tip fagure (honeycomb); ecran rezistent la medii umede datorită panourilor care au structură de rezistenţă (honeycomb) confecţionată dintr-un material termoplast şi plăcile laterale din sticlostratitex”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...