Deficitul de cont current a crescut cu 33%

Date:

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele cinci luni ale anului curent , un deficit de 2.306 milioane euro, adică 1,56% din PIB estimat pentru 2019 (217,5 miliarde euro), potrivit Curs de guvernare.
Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 837 milioane euro, respectiv 33% creştere procentuală.
Expandarea cu circa 30% a deficitului pe partea de bunuri a fost în foarte mică măsură compensată de avansul soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+3,6%). Din păcate, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a fost de +84% ( de la -1.615 milioane euro la -2.975 milioane euro), potrivit sursei citate.
Creşterile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+248 milioane euro) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+99 milioane euro) au rămas puţin semnificative în context.
Datoria externă totală a mai crescut cu aproape o jumătate de milliard de euro şi a ajuns la 103.526 milioane  euro. Ceva mai mult de o treime din această creştere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care s-a apropiat de 70 miliarde de euro, iar 64% s-au văzut în creşterea datoriei pe termen scurt cam de la 31,5 miliarde euro la 34 miliarde euro.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 19,5%, sub nivelul de 21,2% consemnat în anul 2018 (valoare, la rândul ei, mai mica decât cea de circa 25% de la finele lui 2017).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Leroy Merlin, parteneriat cu Sameday pentru livrări în rețeaua easybox

Retailer-ul Leroy Merlin România, specializat în construcții, decorațiuni și...

Al doilea parc de mesteceni din București în proiectul „Plantați în amintire”

Asociația „Zi de Bine” anunță continuarea proiectului „Plantați în...

TPA România se mută într-un nou sediu și se extinde 

Compania TPA România, specializată în contabilitate, audit, fuziuni și...

Președintele CCIR a participat la inaugurarea noilor terminale din Portul Constanța

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...