Inflația coboară la 3,4%

Date:

Cu 3,40%, indicele anual al preţurilor de consum a coborât la cea mai redusă valoare din luna ianuarie încoace, deși rezultatul lunar a fost unul relativ slab, cu o majorare a prețurilor de 0,43% în raport cu luna precedent, potrivit Curs de guvernare.ro. 

Influenţa cea mai importantă în sensul creșterii prețurilor a venit pe segmentul preţurilor volatile, din partea legumelor (+2,24% per total și +7% în cazul cartofilor) și fructelor (+2,23%, cu o evoluție divergentă între cele din producția internă, +4,84%, și cele din import, -0,34%). A treia componentă, ouăle, s-au scumpit și ele cu 2,20%.

Totodată, au început să crească prețurile la îmbrăcăminte (+0,62%) și la încălțăminte (+1,18%), efectul cumulat fiind similar cu cel de pe segmentul sezonier al legumelor. S-au scumpit destul de vizbil și combustibilii (+0,62%), care au mai adus și ei o influență de 0,05 puncte procentuale la indicele general, dincolo de efectul indirect asupra celorlalte mărfuri.

În același timp, cea mai redusă o regăsim pe segmentul serviciilor (+0,25%), cu valori peste media sectorială la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învățământul și turismul (+0,74%), restaurante, cafenele și cantine (+0,35%), igienă și cosmetică (+0,33%), îngrijire medicală (+0,32%) și telefon (+0,31%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...