Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut în luna octombrie 2020

Date:

În luna octombrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociației CFA România a scăzut fata de luna anterioara cu 2,3 puncte pana la valoarea de 32,1 puncte, (fata de aceeasi luna a anului  anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte). Aceasta evoluție s-a datorat componentei de condiții  curente a Indicatorului. 

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut, fata de luna anterioatra cu 13,2 puncte, pana la valoarea  de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,2 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 38,2 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 11,0 puncte).  

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a  leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a  cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.  

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a inregistrat o  valoare medie de 2,68%. 

Este de remarcat ca peste 60% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare  din marile orase ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si intrebari suplimentare, referitoare  la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 releva: 

– Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 67%)  anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul III al anului 2021; 

– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,6%; – Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -5%; – Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 6,7%. – Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de +2.9%.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...