Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a scăzut în luna octombrie 2020

Date:

În luna octombrie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociației CFA România a scăzut fata de luna anterioara cu 2,3 puncte pana la valoarea de 32,1 puncte, (fata de aceeasi luna a anului  anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,4 puncte). Aceasta evoluție s-a datorat componentei de condiții  curente a Indicatorului. 

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut, fata de luna anterioatra cu 13,2 puncte, pana la valoarea  de 19,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 45,2 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,2 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 38,2 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 11,0 puncte).  

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a  leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a  cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro.  

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2021/noiembrie 2020) a inregistrat o  valoare medie de 2,68%. 

Este de remarcat ca peste 60% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare  din marile orase ca fiind supraevaluat.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si intrebari suplimentare, referitoare  la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna octombrie 2020 releva: 

– Durata impactului economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 67%)  anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul III al anului 2021; 

– Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,6%; – Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -5%; – Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 6,7%. – Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de +2.9%.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: politici și controverse fiscale – ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an? 

Reformele fiscale globale implementate de guvernele din întreaga lume...

Rottaprint, investiții de peste 60 milioane euro în 33 de ani de activitate

Compania Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc,...

Analiză iBanFirst asupra unor eventuale devalorizări competitive în Asia

O analiză făcută de fintech-ul iBanFirst relevă preocupările pieței...