„Sistemul Schengen funcționează doar pentru prieteni”

Date:

Pornind de la aprecierea formulată de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la București, că sistemul Schengen „nu funcționează, prin urmare nu poate fi extins”, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția că „funcționează, de fapt, doar pentru țările prietene, dintre care România este exclusă”. 

Radu Dinescu, secretar general al UNTRR: „Oricât de dur ar suna, dorim să reclamăm ipocrizia Austriei, care ne-a transmis ieri cu seninătate că sistemul Schengen nu funcționează – deci România nu va adera nici de data aceasta – fără a explica, însă, de ce nu funcționează <<sistemul>> și care este, de fapt, problema. Pe de altă parte, pentru transportatori este profund dezamăgitoare poziția autorităților române, total mute. Au demonstrat încă o dată, că sunt incapabile să ofere orice fel de replică instituțională sau legală țărilor din jur la o problemă națională atât de vitală precum aderarea totală la spațiul Schengen. În această situație avem mare nevoie de precizarea unei date clare pentru aderarea cu frontierele terestre, chiar și condiționată. Acest lucru ar genera o mobilizare exemplară pe plan intern și ar trebui să fie sprijinită de partenerii externi, în special de cei care se opun în acest moment extinderii, precum Austria.”   

În context, transportatorii rutieri semnalează:

„Cozile de camioane din frontiere: 8-16 ore uzual la granița cu Ungaria, cu maxime de sărbători de 3 zile și cu maxim istoric de 5 zile de așteptare și 20-30 de ore uzual la intrarea din Bulgaria, cu maxime de 3 zile. În timp ce România mai suportă încă o amânare pentru intrarea în spațiul Schengen, industria transporturilor rutiere pierde bani (2,55 miliarde de euro pierderi în 2023, și 2,41 miliarde – în 2022) și timpi de lucru esențiali, prin cozile kilometrice formate la punctele de frontieră cu Ungaria și cu Bulgaria. 

După analiza situațiilor care trenează la frontiere, UNTRR atrage atenția că autoritățile din Ungaria și Bulgaria creează, cu bună știință, adevărate bariere împotriva liberei circulații pe teritoriul pieței unice, folosind diferite metode, cu scopul de a câștiga avantaje economice proprii, în defavoarea României. Două exemple: softul de acces al Ungariei la Nădlac nu a funcționat săptămâna aceasta timp de câteva ore, antrenând timpi de așteptare la frontieră chiar și de 12 ore; iar în privința Bulgariei, în parcarea de la Ruse șoferii români încă sunt discriminați, plătind un tarif de 25 de euro pe zi față de 7 euro, cât plătesc cei bulgari. Ca urmare a acestei situații, șoferii români ajung să aștepte în parcare chiar și 30 de ore. 

În acest context, UNTRR solicită ca Guvernul României să intervină ferm la Comisia Europeană pentru a elimina astfel de bariere artificiale pe care autoritățile din țările UE vecine le pun în calea operatorilor economici din România. Transportatorii mai atrag atenția că astfel de blocaje ar fi fost inexistente dacă România ar fi aderat până acum la spațiul Schengen, cu tot cu frontierele terestre.  

Menționăm că România așteaptă aderarea la Schengen de 13 ani, respectiv din data de 27 martie 2011, atunci când instituțiile europene s-au pus de acord că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare. De-a lungul acestor ani au avut loc mai multe runde de negocieri între autoritățile române și cele europene, toate ratate. În acest timp, industria transporturilor rutiere a pierdut peste 16,6 miliarde de euro, respectiv peste 16% din totalul pieței. Impactul pierderilor este covârșitor, cu atât mai mult cu cât transporturile reprezintă principalul exportator de servicii al României, cu o valoare totală a serviciilor de transport de 7,81 miliarde de euro anul trecut.” 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Valentin Ionescu (ISF): Rolul esențial al conectării tinerilor cu realitățile piețelor financiare nebancare

În cadrul Seminarului de Perfecționare Vocațională SmartFIN@ISF şi Laboratorul Academic...

Valorile europene, celebrate în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Enescu

Într-o seară dedicată unității culturale europene și puterii muzicii...

Vulcan Value Centre găzduiește un eveniment dedicat siguranței rutiere

Pe 10 mai 2025, între orele 11:00 și 14:00,...

FoodIntelForum 2025: Business la cote înalte și oportunități valoroase

Cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru...