Contrabanda, în scădere la granița cu Serbia

Date:

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului (cu 2,9 p.p. mai puțin față de iulie 2018).
„Regiunea Nord-Est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6 p.p. față de luna iulie. Cea mai importantă scădere este notată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară. Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de circa 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani. De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2 p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal. În vest, se menține un nivel ridicat constant, de 26,1%. Din punctul de vedere al provenienței, cheap whites (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.
„Scăderea pieței negre la nivel național în septembrie se datorează, în bună parte, reducerii comerțului ilegal cu peste 15 p.p. în sud-vest. Conform analizei Novel, vorbim despre cea mai mare scădere a contrabandei în această regiune din ultimii zece ani! Acest record este consecința directă a unor acțiuni complexe derulate de autoritățile de aplicare a legii din țările vecine. În Serbia, au fost distruse în septembrie aproape 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafață de circa 50 de hectare. Operațiuni similare continuă și în cursul lunii octombrie. De asemenea, în Bulgaria autoritățile au descoperit la sfârșitul lui august patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi. Fabricile aveau echipamente de producție de ultimă generație, iar pachetele produse ilegal erau transportate de două-trei ori pe săptămână și vândute în afara Bulgariei. Pentru a continua trendul descendent la nivel național, este absolut necesar ca, în lunile următoare, autoritățile de aplicare a legii să acționeze în strânsă colaborare, iar procesul de modernizare a vămilor, promis de ministrul finanțelor, să demareze în forță”, a declarat Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications la JTI România, Moldova și Bulgaria.
„În septembrie, consumul produselor de contrabandă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, de doar 15,3%, mulțumită intensificării acțiunilor anticontrabandă în a doua jumătate a anului. Conform datelor de pe stopcontrabanda.ro, un exemplu bun este cel al Poliției de Frontieră, care în iulie și august a capturat cu circa 10% mai multe țigarete de contrabandă față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a condus la o scădere a consumului de produse netaxate și neverificate aduse ilegal de peste graniță. Un alt exemplu este cel al acțiunilor coordonate ale Poliției Române și DIICOT care, în ultimele trei luni, au destabilizat mai multe structuri organizate specializate în traficul ilicit cu țigarete, perturbând piața ilicită cu peste 200 de percheziții și arestări. Totuși, finalul de an aduce de obicei creșteri ale contrabandei, așa că, în absența continuării acțiunilor tuturor structurilor statului, s-ar putea ca acest rezultat să fie doar o bătălie câștigată într-un război fără sfârșit”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și de relații publice al British American Tobacco.


„O scădere a pieței negre de aproape 3 p.p. este un semnal pozitiv, dar pentru a putea vorbi despre un trend descendent, ar trebui ca aceste reduceri să continue și în lunile următoare. Suntem încă departe de nivelul mediu de circa 10% al comerțului ilegal din Uniunea Europeană. Studiul Novel arată că în luna iulie zona de nord-vest înregistra cea mai abruptă creștere, iar în septembrie în aceeași regiune contrabanda a scăzut cu peste 9 p.p. Acest lucru demonstrează flexibilitatea rețelelor infracționale și capacitatea acestora de a se adapta. Pentru a putea lupta împotriva acestor rețele este necesară o strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să implice toți factorii cu putere de decizie”, a precizat Alexandra Olaru, director corporate affairs la Philip Morris România.
„Această scădere a contrabandei se datorează exclusiv autorităților de aplicare a legii, care, așa cum s-a văzut și din știrile apărute în presă, au continuat să deruleze acțiuni de combatere a comerțului ilegal. Pentru ca aceste eforturi să fie consistente, iar în viitorul studiu al Novel să nu vedem o nouă creștere, este nevoie de cooperare între instituții, nu doar între cele care aplică legea, ci și între cele care elaborează cadrul de reglementare. De exemplu, suntem în curs de implementare a sistemului de trasabilitate a țigaretelor (Track & Trace), conform unui regulament european care trebuie aplicat la nivel național. Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE. Așa cum se vede din studiile Novel, peste 60% din țigaretele de pe piața neagră sunt cheap whites, produse în cea mai mare parte în afara Uniunii, iar mai mult de 30% provin din Moldova, Ucraina și Serbia. Aceste produse nu vor fi urmărite de acest sistem complicat și costisitor”, a declarat Valentin Canura, sales development manager la Imperial Tobacco România.
„Procesul de modernizare a birourilor vamale și de îmbunătățire a dotărilor se află în linie dreaptă. În același timp, acțiunile de combatere a traficului ilegal au fost intensificate. Recent au fost capturate peste 25.000 țigarete la Porțile de Fier. În același punct vamal, câinele Thor a depistat peste 20.000 țigarete fără timbru fiscal. La începutul lunii septembrie, la Halmeu, au fost descoperite 40.000 pachete. Astfel de acțiuni specifice, precum și de cooperare cu autoritățile vamale din regiune, cu instituțiile competente la nivel național, precum și cu companiile private legale vor continua. De asemenea, a fost elaborată și este transmisă spre avizare Strategia autorității vamale în domeniul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu țigarete și produse din tutun 2018 -2020”, a declarat vicepreședintele ANAF, Bogdan Lari Mihei.
„Contrabanda cu țigări continuă să rămână în atenția Poliției de Frontieră, ca una dintre principalele forme de manifestare a infracționalității transfrontaliere, sens în care continuăm acțiunile în toate zonele de competență, independent sau în colaborare cu celelalte instituții abilitate, atât pe segmentul de prevenire, cât si pe cel de combatere a acestui tip de infracționalitate. Deoarece lupta împotriva traficului ilegal de țigări necesită acțiuni de cooperare extinsă între autorități, companiile producătoare, consumatori și reprezentanții societății civile, apreciem inițiativele de colaborare și participare activă la prevenirea și combaterea acestui fenomen, într-un moment în care actul de cooperare, eforturile conjugate reprezintă calea pentru obținerea unor rezultate relevante în raport cu obiectivele comune. Traficanții își diversifică modul de acțiune, dar ne adaptăm misiunile la situația existentă în teren și la specificul fiecărei zone de frontieră, iar un rol important îl au, pe lângă resursa umană, și echipamentele utilizate. De aceea, la nivel instituțional s-au căutat soluții pentru accesarea de fonduri astfel încât să achiziționăm echipamente care să vină în sprijinul polițiștilor de frontieră în lupta împotriva traficului ilicit de țigarete”, a declarat comisarul-șef de poliție Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliției de Frontieră Române.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei strategii naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum și mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, sunt necesare intensificarea operațiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

infografic_ait_092018

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concursul National Arena Urşilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din...

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România...