Vă spune ceva numele de SpaceX? Firma care produce rachetele care, după ce lansează sateliți, se întorc pe Pământ, aterizând cuminți în poziție pentru o nouă decolare. Sau Tesla? Firma care produce una dintre cele mai cunoscute (și scumpe!) mașini electrice. Sau PayPal? Sistemul de plăți online care a fost achiziționat de eBay în 2002 pentru 1,5 miliarde de dolari (și la care a renunțat în 2015). Toate au un tată comun. Un guru al antreprenoriatului și inovației, pe nume Elon Musk, care, cu o avere de peste 20 de miliarde de dolari, este al 52-lea cel mai bogat om al planetei.
Însă investitorii penalizează aroganța, suficiența și impredictibilitatea, indiferent de numele celui care le generează. Ultima comunicare a lui Elon Musk cu investitorii a fost considerată de mulți analiști și ziariști ca fiind bizară, iar de către alții – dezamăgitoare. Într-o abatere de la modul său tradițional de adresare către investitori, Musk i-a tratat pe câțiva dintre analiștii participanți cu aroganță, catalogându-le întrebările ca fiind plictisitoare, refuzând să răspundă sau oferind răspunsuri în doi peri. Culmea declarațiilor sale a fost atinsă în momentul în care a sfătuit investitorii să nu cumpere acțiuni Tesla dacă nu sunt capabili să tolereze volatilitatea lor. Cu alte cuvinte riscul, impredictibilitatea.
Efectul acestor declarații asupra prețului acțiunilor Tesla a fost imediat: minus 8%. Deci să ne înțelegem: nici bubulii, nici Guvernul Mondial, nici Grupul Bilderberg și nici Soros nu au prăbușit acțiunile Tesla. Ci modul catastrofal în care Musk a tratat investitorii și decizia acestora de a ajusta prețul astfel încât să reflecte în mod corect noul profil de risc al firmei Tesla: unul mai ridicat, care presupune o reducere adecvată a prețului. Cu cât riscul este mai ridicat, cu atât ajustarea prețului oferit este mai mare. Și viceversa.
Dar dacă o oră de rătăcire a unui om este înlocuită de peste două decenii de rătăcire ale unei țări? Peste două decenii în care investitorilor străini li s-a oferit un cadru fiscal și legislativ impredictibil, o economie volatilă cu creșteri, dar și prăbușiri mari și, în plus, perioade în care au fost atacați în spațiul public, cu motiv sau fără motiv. Reacția investitorilor a fost exact ca aceea în cazul acțiunilor Tesla, deținute de domnul Musk. Adică au oferit prețuri suficient de mici pentru a reflecta riscul investiției, iar țara, în lipsa unor povești de succes răsunător precum cel al d-lui Musk, a capătat eticheta de țară cu active și cu forță de muncă ieftină.
Înseamnă asta că România s-a vândut prea ieftin? Absolut! Cei care susțin acest lucru au perfectă dreptate. Dar mulți eșuează lamentabil în a explica motivele. Pentru că nu conspirațiile mondiale au dus la prețurile mici cu care au fost cumpărate activele românești, ci inabilitățile interne de a crea un mediu favorabil investițiilor străine, asezonate periodic cu un discurs politic care culpabilizează investitorii străini. Ce face în aceste condiții orice investitor? Fie fuge, fie se asigură că randamentul investiției sale este suficient de mare pentru a justifica riscul asociat unei investiții într-un mediu impredictibil. Iar creșterea randamentului o realizează împingând prețul de achiziție cât mai jos.
Acesta este mecanismul simplu prin care o țară se poate vinde ieftin. Din păcate, România a oferit suficiente motive pentru ca investitorii să nu se înghesuie să plătească prețuri mari, iar după 25 de ani pare să nu fi învățat nimic din trecut. Oare vom învăța în sfârșit ceva din lecția oferită acum de domnul Musk?