Ialomița își atrage investitorii în triunghiul Dunăre-Mare-Capitală

Date:

Județul Ialomița își atrage investitorii într-un fel de triunghi, fiind situat echilibrat între București, Marea Neagră și Dunăre, apropiat de fiecare în parte și tăiat de autostradă și de magistrala feroviară. Ăsta e atuul clasic, știut din cartea de geografie și constatat de toată lumea în fiecare vară, în fugă spre mare. Argumentele de natură economică au fost susținute prin evenimentul „Invest in Ialomița”, organizat la Amara, un episod localizat din seria „Invest in Romania”, inițiată și urmată consecvent de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). A fost al șaptelea astfel de episod, unul dintre cele mai complexe, prin nivelul și densitatea participării, ca și prin mijloacele de sugestie asupra ofertei.

Ieșirea din supralegiferare

Sub formă de prefață, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a expus o serie de aspecte care definesc astăzi cadrul în care trebuie să se miște mediul de afaceri autohton. Primul, de ordinul stringenței, generează un imperativ: „România trebuie să treacă în altă etapă – de la supralegiferarea actuală, cu care nu poți să ții pasul și care de multe ori nu înseamnă nimic, la simplificare, la codificare”. O altă problemă gravă caracteristică momentului este lipsa forței de muncă, despre care președintele CNIPMMR a atras atenția că „nu înseamnă o criză care vine, ci a și venit. Lipsesc efectiv oameni. Peste un milion de locuri de muncă sunt disponibile”. O soluție pe care o consideră de susținut neapărat este crearea condițiilor pentru întoarcerea conaționalilor plecați din țară și pentru menținerea acasă a celor care acum se formează profesional. Tot în actualitate, sesizează Florin Jianu, se înscrie cerința internaționalizării activității companiilor mici și mijlocii, pentru aceasta semnalând că sunt necesare măsuri de susținere. În egală măsură, apreciază drept condiție a eficienței „realizarea unui program de digitalizare a mediului de afaceri”. Pe plan local, îndemnul dinspre CNIPMMR este să se creeze câte un consiliu consultativ, câte un birou la nivel de primărie, de consiliu județean, pentru atragerea investitorilor și pentru declanșarea exporturilor.

Victor Moraru

Structură mixtă factor public-administrație-mediu de afaceri

Concret, a subliniat deputatul Andrei Pop, coorganizatorul evenimentului, în județul Ialomița, există o preocupare susținută de afirmare a capacității de exprimare economică a fiecărei companii. Anunțul său a fost că demersurile de atragere a investitorilor vor continua „printr-un follow-up periodic în structură mixtă factor public-administrație-mediu de afaceri”, accentuând: „Prin selectarea, centralizarea și promovarea datelor despre potențialul și oportunitățile județului Ialomița, vom reuși să stimulăm investițiile, vom participa la facilitarea parteneriatelor public-private și vom intensifica cooperarea economică dintre furnizori din județul nostru și posibili parteneri externi”.Andrei Pop

Argumente pentru business de succes

Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a oferit o prezentare a argumentelor pentru investiții în județ: situarea în centrul Câmpiei Române, pe coridoare europene de transport, cu acces direct rutier (autostrada A2, drumuri naționale, drumuri județene), feroviar (magistrala București-Constanța), fluvial (brațul Borcea, Dunărea Veche); potențial agricol deosebit; consolidarea mediului de afaceri; dispunerea echilibrată a zonelor urbane; patrimoniul natural, turistic, cultural; zonă fără risc major de poluare; stabilitatea socială. Propunerile ialomițene deschise spre potențiali investitori sunt, în principal, „folosirea mai eficientă a terenurilor din proprietatea unităților administrativ-teritoriale pentru dezvoltarea mediului local de afaceri”; valorificarea terenurilor și dotărilor de la aeroportul Alexeni; valorificarea turistico-balneară a apelor termale de la Giurgeni; construirea unui port comercial și turistic la Fetești; managementul integrat al deșeurilor; valorizarea spațiului rural; susținerea zonelor defavorizate; promovarea monumentelor și obiectivelor turistice; un centru multifuncțional la Amara.
Prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a precizat că „Ialomița este între primele județe care au accesat fonduri europene pentru cadastrul generalizat”, ceea ce va facilita dezvoltarea unei agriculturi performante.

Educația, sănătatea, infrastructura, motive de îngrijorare cronică

Din perspectiva Executivului, Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, a caracterizat oferta investițională a județului Ialomița drept „un model de bune practici” și s-a referit la oportunitățile oferite prin ajutoarele de stat pentru investiții, precum și prin alte programe naționale.
Remarci pozitive și susținere au exprimat în mod specific Hans G. Klemm – ambasadorul SUA în România, Marian Neacșu – secretarul general al PSD, Cristina Ionela Tărteață – secretar de stat la Ministerul Turismului, Alexandru Petrescu – directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
De pe poziția mediului de afaceri, Dragoș Anastasiu a apreciat că sub aspect economic ne aflăm „într-un moment paradoxal: după ce am avut creștere în 2017, atmosfera din mediul de afaceri nu e totuși pozitivă, ci de îngrijorare. Ne îngrijorează cronic trei lucruri: educația, sănătatea, infrastructura”. Insistând asupra crizei educației și formării, Dragoș Anastasiu a exclamat: „Numeric, nu mai sunt oameni! Nu sunt pregătiți profesional! Avem o problemă de mentalitate a forței de muncă!” Apelul său, inclusiv cu aplicabilitate în Ialomița, a fost „investiți în școli!”
Exponenți ai mediului de afaceri ialomițean, responsabili guvernamentali și locali, reprezentanți economici și diplomatici din SUA, Turcia, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Spania, Suedia, Olanda au participat la work-shop-uri cu caracter aplicativ în domeniile: agricultură; turism; comerț, servicii și industrie; politici publice. Deputatul Andrei Pop a conchis: „Mă bucur că am reușit să avem o structură atât de diversă și am putut prezenta județul Ialomița cu realități, modele și concepte”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

BucharestFoodSummit 2024, cel mai important eveniment de business al toamnei

În perioada 9-11 octombrie, are loc la București cea...

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 4 octombrie 2024

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit...

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna august

▪ În luna august 2024 volumul cifrei de...

GREEN MOBILITY FORUM 2024 by The Diplomat-Bucharest

THE DIPLOMAT-BUCHAREST & AUTOMOTIVE TODAY organizează evenimentul GREEN MOBILITY...