Împăduriri contra schimbări climatice

Date:

Fenomenelor climatice extreme pădurea li se opune după rostul ei natural și în măsura în care e îngrijită, protejată, ajutată să se dezvolte. Oportunitatea la zi pentru așa ceva o deschide Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); în termenii formularisticii europene, măsura de investiții numită „Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri”, prevăzută cu un buget de 730 de milioane de euro, repartizat astfel: 500 de milioane de euro – „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”; 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”; 5 milioane de euro – prin schema de ajutor de minimis „Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat”; 95 de milioane de euro – „Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr. 289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr. 100/2010”; 30 de milioane de euro – pentru păduri urbane. Cu acești bani, trebuie împădurite 56.000 ha, până în 2026, în zone vulnerabile la schimbările climatice: în unele locuri, păduri cu totul noi, în altele, vegetație forestieră refăcută. Până la sfârșitul lui 2023, trebuie împădurite și reîmpădurite, după caz, 25.000 ha; în 2024-2026, alte 31.000 ha.

Fără a intra în detalii tehnice, e de subliniat prevederea încurajatoare că sunt finanțate „lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul minipădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție”.

Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Schimbările climatice pot fi prevenite. Acest fenomen poate fi încetinit doar dacă acționăm pe cele două planuri – reducem emisiile și creștem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial. De aceea, lansarea celor două ghiduri pentru împăduriri și reîmpăduriri, vine în sprijinul luptei împotriva schimbărilor climatice și, totodată, în sprijinul celor care vor să înființeze suprafețe noi împădurite. Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca județele care au suprafețe foarte mici de pădure, să beneficieze de aceste scheme de finanțare, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, ecologic în acele județe. Și celelalte județe care sunt la 10, 20, 30% suprafață forestieră pot fi beneficiare și astfel gama completă de beneficiari este asigurată: persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice de drept privat sau de drept public.”

Păduri noi și perdele forestiere

Pentru lucrările prevăzute, două ghiduri de finanțare există. Unul este destinat împăduririlor și face obiectul schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de  păduri”. Are valoarea totală estimată la 500 de milioane de euro. Banii sunt de investit în plantarea unor trupuri de pădure cu suprafață minimă de 0,5 ha și în perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii pot fi deținători publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, inclusiv reuniți în forme asociative. Cheltuielile eligibile sunt cele pentru proiectul tehnic de împăduriri, cu tot cu costurile necesare emiterii tuturor avizelor, precum și cheltuieli pentru împrejmuirea plantației forestiere, lucrări de înființare a plantației (inclusiv lucrările de pregătire a terenului), lucrări de întreținere a plantației. Din aceiași bani se plătesc acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi terenurilor agricole, acordate pe 12 ani, din anul de înființare a plantației, numai pentru terenurile incluse în blocurile fizice identificate în LPIS și se mai plătesc cheltuieli pentru eventuala refacere a plantației în cazul vreunui eveniment produs de factori biotici sau abiotici.

George Mierliță, director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva: „Am trecut printr-o perioadă dificilă, cu numeroase restricții sanitare, cu o piață afectată de turbulențe. Suntem într-o altă situație de criză, la granițele noastre, iar în același timp trebuie să ne adaptăm noilor provocări, politicile la nivelul Uniunii Europene, adaptarea la schimbările climatice și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care are o componentă importantă de mediu și păduri, cu lucrări de împăduriri și înființare de perdele forestiere. Nu este o misiune ușoară, dar noi, silvicultorii, suntem obișnuiți să depășim toate aceste provocări, pentru că avem o meserie cu o îndelungată tradiție, cu numeroase generații care au îngrijit pădurile țării, o resursă umană valoroasă, specialiști buni pregătiți în universități de elită, cu experiență îndelungată în teren, cercetători foarte buni, profesori la fel de buni, care formează noi generații de silvicultori. Vreau să le adresez mulțumiri tuturor colegilor care își desfășoară activitatea zi de zi cu profesionalism și devotament pentru îngrijirea pădurilor, de multe ori în condiții dificile, cu multe eforturi și uneori cu riscuri”.

Potențial forestier refăcut după incendii
și fenomene meteo grave

O altă schemă de ajutor de stat este „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”. Are o valoare totală estimată la 100 de milioane de euro. Beneficiari pot fi deținători publici sau privați, inclusiv în forme asociative, de terenuri aflate în fondul forestier național afectate de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, pe minimum 0,5 ha de împădurit, indiferent de mărime, precum și ale acestora. Cheltuielile eligibile vizează toate serviciile, materialele și lucrările necesare instalării și conducerii plantației până la atingerea stării de masiv: pregătirea terenului pentru plantare, împădurirea propriu-zisă, întreținerea plantațiilor, serviciile de asistență tehnică prestate de personalul silvic pentru plantație cuprinse în devizul de execuție, costuri pentru refacere în cazul manifestării unor evenimente produse de incendii forestiere, fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale, constatate conform prevederilor legale de către autoritățile publice.

 

Exemplu de susținere a împăduririlor de către mediul privat: Compania Philips România, împreună cu Asociația Viitor Plus, derulează programul Plantăm Împreună, prin care plantează câte un copac pentru fiecare comandă de peste 250 de lei. În primele 4 luni de campanie, cu 6.000 de comenzi înregistrate, 75% din obiectiv s-a realizat. Plantările (8.000 de puieți), se fac în comuna Apele Vii, județul Dolj, pe 1,5 ha amenințate de fenomentul deșertificării. Inițiatorii subliniază că „în anii următori plantării se vor realiza lucrări de îngrijire, pentru o perioadă între trei și șapte ani, până când pădurea va atinge stadiul matur. Pădurea creată în beneficiul comunității locale va sprijini reglarea climatului, va contribui la diminuarea poluării și la creșterea rezilienței zonei în fața evenimentelor meteo extreme”.

Daciana Tulpan, lider al diviziei dedicate îngrijirii personale a Philips: „Unul dintre obiectivele principale ale Philips este ca până în 2025 să ne asigurăm că ne folosim puterea inovatoare pe care o deținem pentru a crește calitatea vieții și bunăstarea oamenilor din comunitățile în care acționăm. Prin campania Plantăm Împreună ne-am implicat, cu sprijinul consumatorilor și partenerilor noștri, în creșterea gradului de împădurire a zonei de sud a țării, demers care va aduce beneficii comunității și mediului pe termen mediu și lung. Ne bucurăm pentru răspunsul pozitiv pe care l-am primit din partea consumatorilor și îi asigurăm că ne aflăm doar la începutul unei serii de programe ce vor avea în prim plan sustenabilitatea și acțiuni de creștere a responsabilității sociale”.

Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...