Împăduriri contra schimbări climatice

Date:

Fenomenelor climatice extreme pădurea li se opune după rostul ei natural și în măsura în care e îngrijită, protejată, ajutată să se dezvolte. Oportunitatea la zi pentru așa ceva o deschide Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); în termenii formularisticii europene, măsura de investiții numită „Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri”, prevăzută cu un buget de 730 de milioane de euro, repartizat astfel: 500 de milioane de euro – „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”; 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”; 5 milioane de euro – prin schema de ajutor de minimis „Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat”; 95 de milioane de euro – „Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr. 289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr. 100/2010”; 30 de milioane de euro – pentru păduri urbane. Cu acești bani, trebuie împădurite 56.000 ha, până în 2026, în zone vulnerabile la schimbările climatice: în unele locuri, păduri cu totul noi, în altele, vegetație forestieră refăcută. Până la sfârșitul lui 2023, trebuie împădurite și reîmpădurite, după caz, 25.000 ha; în 2024-2026, alte 31.000 ha.

Fără a intra în detalii tehnice, e de subliniat prevederea încurajatoare că sunt finanțate „lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul minipădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție”.

Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor: „Schimbările climatice pot fi prevenite. Acest fenomen poate fi încetinit doar dacă acționăm pe cele două planuri – reducem emisiile și creștem capacitatea de sechestrare a carbonului la nivel mondial. De aceea, lansarea celor două ghiduri pentru împăduriri și reîmpăduriri, vine în sprijinul luptei împotriva schimbărilor climatice și, totodată, în sprijinul celor care vor să înființeze suprafețe noi împădurite. Este un nou început pentru pădurile din România, cu un buget fără precedent, care permite ca județele care au suprafețe foarte mici de pădure, să beneficieze de aceste scheme de finanțare, să refacă ecosistemele, să refacă echilibrul natural, ecologic în acele județe. Și celelalte județe care sunt la 10, 20, 30% suprafață forestieră pot fi beneficiare și astfel gama completă de beneficiari este asigurată: persoane fizice, persoane juridice, persoane juridice de drept privat sau de drept public.”

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate