Păduri supraviețuitoare

Date:

Resursa pe care o constituie pădurile țării este firesc să se afle în atenția autorităților guvernamentale, a mediului economic și a societății civile, prin acțiuni de protejare, ca și prin demersuri educative și formative.

Natura în forma ei pură

În România (încă) se găsește ceva din puținele păduri virgine care supraviețuiesc pe lume. Suprafața pădurilor virgine și cvasivirgine incluse în protecție absolută la noi în țară a crescut la 43.823,36 ha, odată cu introducerea a încă 3.791,5 ha în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, subliniază: „Mă bucur să anunț că 2020 este anul în care Catalogul Național a înregistrat cea mai mare creștere de suprafețe de când acest instrument a fost introdus, în anul 2016. Cu această nouă actualizare, vorbim despre peste 7.800 de hectare introduse în catalog în acest an. Și încă nu am terminat. Mai avem în analiză, la minister sau la gărzile forestiere, studii pentru încă circa 13.000 de hectare. La toate aceste studii au fost făcute observații cu privire la conținut, ce au fost comunicate elaboratorilor pentru a fi efectuate completările și corecturile necesare. Imediat după finalizarea procesului, și aceste suprafețe vor fi avizate pentru a fi incluse în catalog”.

Ultimele păduri cvasivirgine avizate pentru a fi incluse în protecție se află în proprietatea publică a statului, administrată de Ocolul Silvic Băile Herculane, Direcția Silvică Caraș-Severin, și fac parte, în prezent, din situl natural UNESCO „Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”. Prin contractele semnate în august de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, vor fi realizate studii care vor duce la dublarea suprafaței pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Ministrul Mircea Fechet accentuează: „Avem datoria să protejăm aceste păduri, care sunt printre ultimele zone de pe Terra în care natura supraviețuiește în forma ei pură, neatinsă de om. Iar România are, poate, unele dintre cele mai mari suprafețe de astfel de păduri, cu milioane de ani de evoluție în spate. Dacă noile studii vor confirma că cele 40.000 de hectare respectă criteriile și indicatorii pădurilor virgine și cvasivirgine, alte patru județe vor avea oficial incluse suprafețe în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine – Harghita, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad”. Până la finalizarea studiilor, lucrările silvice în cele 40.000 ha supuse analizei sunt suspendate. Dacă studiile științifice vor confirma valoarea patrimoniului natral din aceste păduri, ele vor fi protejate pentru totdeauna, prin includerea lor în catalog.

Educație pentru silvicultură durabilă

Managementul responsabil al pădurilor constituie tema proiectului dezvoltat în parteneriat de Ingka Investments România (filială a Ingka Investments, divizia de investiții a Ingka Group, partener strategic în sistemul de franciză Ikea) și Junior Achievement România (organizație de educație antreprenorială și financiară). Proiectul, intitulat „Managementul forestier”, este dedicat elevilor și profesorilor din învățământul tehnologic silvic liceal, profesional și postliceal. Ei beneficiază de „informații și concepte privind aplicarea procedurilor moderne de management al pădurilor, susținerea principiului fundamental al conservării și dezvoltării fondului forestier și modul în care tehnologia susține managementul durabil în domeniul silviculturii”. Desfășurarea este sub forma a trei module în sistem hibrid, cu materialele de studiu în versiune digitală și tipărită.

Bogdan Bănică, manager de conformitate si sustenabilitate la Ingka Investments România, subliniază: „În munca noastră de zi cu zi avem mereu în minte grija pentru păduri, pentru comunitățile în care suntem prezenți și pentru generațiile următoare. În aceste vremuri complicate, copiii și educația au nevoie de tot suportul pe care fiecare dintre noi îl putem da. De aceea, ne bucurăm mult să putem continua acest proiect, acum și cu o componentă online. Suntem ferm convinși că managementul forestier se poate face într-un mod responsabil, cu grijă pentru mediu, și vrem să le povestim copiilor cât mai multe din ceea ce noi știm. Ei sunt, până la urmă, dintre cei care vor prelua ștafeta peste ani. Simplitatea, grija față de costuri, apropierea și grija față de oameni și planetă sunt câteva dintre valorile care ne motivează să inovăm și să îmbunătățim în mod constant felul în care lucrăm”.

Plantările salvează biodiversitatea

Parcul Național Cozia, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, beneficiază de primul studiu de biodiversitate lansat de Nestlé România, companie recunoscută pentru acțiunile de îmbunătățire a calității vieții și contribuția la un viitor mai bun. Studiul se înscrie în proiectul Popas 2020, în cadrul căruia acțiunile de ecologizare sunt întărite prin plantarea a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 ha, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și la remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc. Puieții de salcâm au fost aleși special pentru a răspunde necesităților solului din zonele vizate, care au nevoie de remediere vegetativă și pentru sprijinirea activității melifere din zonă, apicultorii putându-și dezvolta afacerile cu circa 80 de familii de albine care vor produce pentru comunitatea locală peste 35 de tone de miere până în 2050.

Raportul de biodiversitate, realizat de o echipă de ingineri de mediu și ecologi condusă de msc. ing. Valentin Dragomir, director general al
Managerdemediu.ro, corespunde pilonului de sustenabilitate Nestlé for a Waste Free World. Valentin Dragomir precizează: „Vizăm prin aceste măsuri reducerea impactului de mediu în zonele protejate și zonele tampon din cadrul Parcului Național Cozia prin implementarea de acțiuni anuale de mediu, ecologizări și plantări de puieți în zonele care au suferit transformări de impact în anii anteriori”.

Ing. Pavel Prundurel, directorul Parcului Național Cozia, semnalează că „în cadrul Parcului Național Cozia se află o adevărată bogăție națională, unde putem găsi printre altele 75 de specii de plante (unele dintre ele unicat în Europa), 20 de habitate naturale protejate, 122 de specii de nevertebrate, 14 specii de pești, 25 de specii de amfibieni și reptile, 35 de specii de mamifere și 164 de specii de păsări (dintre care 69 cu interes conservativ). În egală măsură, vedem identificate în raport deșeuri de la materiale plastice, ambalaje din plastic, hârtie, lemn etc.”

Irina Siminenco, corporate affairs manager la Nestlé România: „În contextul în care schimbările climatice au un impact global major și reprezintă o amenințare care necesită acțiuni urgente, am început accelerarea demersurilor de sustenabilitate prin implementarea de proiecte menite să susțină angajamentul global de zero emisii nete până în 2050, tranziția la energie regenerabilă în proporție de 100% și dezvoltarea de ambalaje alternative. Pentru a putea avea un impact zero asupra mediului în operațiunile noastre până în 2030, implementăm acțiuni de protejare a biodiversității și a resurselor naturale și implementăm campanii de conștientizare menite să aducă în prim-plan necesitatea colaborării dintre companii, autorități și societate pentru ca mediul înconjurător să rămână un loc liber și curat”.

Foto: ©Romsilva, ©Nestlé România, ©Junior Achievement România

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...