Păduri supraviețuitoare

Date:

Resursa pe care o constituie pădurile țării este firesc să se afle în atenția autorităților guvernamentale, a mediului economic și a societății civile, prin acțiuni de protejare, ca și prin demersuri educative și formative.

Natura în forma ei pură

În România (încă) se găsește ceva din puținele păduri virgine care supraviețuiesc pe lume. Suprafața pădurilor virgine și cvasivirgine incluse în protecție absolută la noi în țară a crescut la 43.823,36 ha, odată cu introducerea a încă 3.791,5 ha în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, subliniază: „Mă bucur să anunț că 2020 este anul în care Catalogul Național a înregistrat cea mai mare creștere de suprafețe de când acest instrument a fost introdus, în anul 2016. Cu această nouă actualizare, vorbim despre peste 7.800 de hectare introduse în catalog în acest an. Și încă nu am terminat. Mai avem în analiză, la minister sau la gărzile forestiere, studii pentru încă circa 13.000 de hectare. La toate aceste studii au fost făcute observații cu privire la conținut, ce au fost comunicate elaboratorilor pentru a fi efectuate completările și corecturile necesare. Imediat după finalizarea procesului, și aceste suprafețe vor fi avizate pentru a fi incluse în catalog”.

Ultimele păduri cvasivirgine avizate pentru a fi incluse în protecție se află în proprietatea publică a statului, administrată de Ocolul Silvic Băile Herculane, Direcția Silvică Caraș-Severin, și fac parte, în prezent, din situl natural UNESCO „Păduri străvechi și seculare de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”. Prin contractele semnate în august de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, vor fi realizate studii care vor duce la dublarea suprafaței pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Ministrul Mircea Fechet accentuează: „Avem datoria să protejăm aceste păduri, care sunt printre ultimele zone de pe Terra în care natura supraviețuiește în forma ei pură, neatinsă de om. Iar România are, poate, unele dintre cele mai mari suprafețe de astfel de păduri, cu milioane de ani de evoluție în spate. Dacă noile studii vor confirma că cele 40.000 de hectare respectă criteriile și indicatorii pădurilor virgine și cvasivirgine, alte patru județe vor avea oficial incluse suprafețe în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine – Harghita, Alba, Bistrița-Năsăud și Arad”. Până la finalizarea studiilor, lucrările silvice în cele 40.000 ha supuse analizei sunt suspendate. Dacă studiile științifice vor confirma valoarea patrimoniului natral din aceste păduri, ele vor fi protejate pentru totdeauna, prin includerea lor în catalog.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...