Resurse pentru economia verde

Date:

Pădurea, natura în general, oferă resurse de o utilitate aparte pentru ceea ce ne-am obișnuit să numim economia verde, cu echilibrul de la sine înțeles între valorificare și perpetuare.

O pădure cât o țară

„O pădure cât o țară” tinde să devină un brand. Sigur că în primul rând este genericul proiectului de împăduriri inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, derulat sub înaltul patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis. Succesul de care s-a bucurat în campania de primăvară, favorizată de vreme să se întindă profitabil, înseamnă premise pentru a fi cea mai mare acțiune de împăduriri de câteva decenii încoace.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat în campania de primăvară 27 milioane de puieți forestieri. 32 de direcții silvice au depășit programul de regenerări artificiale, prin împăduriri. Cele mai mari suprafețe împădurite peste program au fost realizate de direcțiile silvice Suceava (90 ha), Bacău (60 ha), Neamț (35 ha), Mureș (33 ha). Cu totul, prin împăduriri, Romsilva a regenerat 3.616 ha, inclusiv 17 ha de perdele forestiere în proximitatea autostrăzii A2.

Pe cale naturală, Romsilva a regenerat 6.449 ha fond forestier. Cele mai mari suprafețe le-au regenerat natural peste programul campaniei direcțiile silvice Bacău (306 ha), Suceava (88 ha), Mehedinți (59 ha), Mureș (60 ha).
În total, natural și artificial, în fondul forestier de stat administrat, Romsilva a regenerat 10.065 ha, cu 11,8% mai mult față de program, și a realizat lucrări de completări pe 1.469 ha și de refacere a plantațiilor calamitate pe 178 ha.

În fondul forestier privat, administrat pe bază de contract, Romsilva a regenerat 1.503 ha.
Programul anual de regenerare a fondului forestier de stat administrat de Romsilva prevede în ambele campanii (primăvară și toamnă) 12.531 ha, din care 8.073 ha, regenerări naturale și 4.458 ha, regenerări artificiale, cu o investiție de 199,2 milioane lei.

Păduri plantate în „deșertul” Olteniei

La Mârșani, judetul Dolj, într-o zonă afectată de fenomentul deșertificării, o pădure de 6 milioane de arbori a fost plantată de la zero, pe 1.200 ha; o investiție de 24 milioane lei. „100.000 ha din județul Dolj sunt afectate”, semnalează ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, și conturează o perspectivă: „Avem soluții prin care să ținem piept extinderii deșertului în Oltenia. Și trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% dintre locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1.000 ha de solurile fertile sunt înghițite anual de deșert. Pădurea Mârșani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România și prin care a fost încetinită extinderea deșertului de aici. Aceasta a fost finanțată integral de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și a fost implementată prin Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea. Proiectul trebuie multiplicat. Altfel, în mai puțin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă să fie acoperită de nisipuri”.

Alte păduri au fost plantate de la zero în Oltenia la Daneți (1.000 ha, investiție 20 milioane lei) Ostroveni (82 ha, investiție 1,2 milioane lei), Urzica (280 ha), Vădăstrița (50 ha), Ștefan cel Mare (200 ha), Dobrun (80 ha).
Ministrul reamintește că „România are cel puțin 500.000 ha de terenuri degradate” și subliniază: „Dacă toate ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. În zona Olteniei, efectul împăduririi celor 100.000 ha ar decide viața altor sute de mii de hectare și a zeci de mii de locuitori. Avem 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aștept o mobilizare a autorităților locale, dar și o determinare a proprietarilor privați din zonă. Toată lumea trebuie să înțeleagă că nu mai e timp sa amânăm nimic. Așteptăm cât mai multe solicitări de finanțare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”.

Suprafața pădurilor virgine din România se dublează

Încă 40.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine din România au intrat sub protecție strictă. Oferind această informație chiar într-una din pădurile virgine, cea de la Muntele Roșu, județul Prahova, ministrul Costel Alexe anunță: „Când am preluat mandatul, Catalogul Pădurilor Virgine avea incluse circa 28.000 ha. Am spus de atunci că România are mult mai multe suprafețe și mi-am asumat că o să dublez suprafețele pădurilor virgine și cvasivirgine puse sub protecție, până la finalul mandatului meu. Am reușit mult mai devreme ceea ce mi-am propus și cu o suprafață mult mai mare decât am estimat. Vreau să mulțumesc silviculturii românești pentru că, spre deosebire de alte state, a reușit să păstreze intacte zeci de mii de hectare de pădure. Îi invit pe toți experții din țară să participe la licitația pe care o demarăm. Așteptam toate universitățile de prestigiu din țară, institutele de cercetare, organizațiile neguvernamentale, inclusiv cele care vorbesc despre pădurile virgine și nu au reușit încă să facă studii elaborate nici măcar pentru un hectar de pădure virgină sau cvasivirgină. Avem pregătită licitația pentru studiile a 39.865 ha de păduri virgine și cvasivirgine”.

Cele mai multe păduri virgine și cvasi-virgine sunt în județele Caraș-Severin (26%), Hunedoara (14,7%), Maramureș (9,6%), Brașov (8,3%), Prahova (7,8%). După realizarea studiilor și includerea pădurilor în catalog, suprafețele pădurilor virgine vor crește cu aproape 6.000 ha în Caraș-Severin, 9.400 ha în Gorj, 4.800 ha în Hunedoara, 4.200 ha în Brașov, 4.100 ha în Argeș, 800 ha Prahova. Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, apărut în 2016, este instrumentul prin care pădurile virgine identificate în teren au fost puse sub protecție strictă. Față de 2016, când doar
10 județe aveau identificate și incluse în Catalogul Pădurilor Virgine, după finalizarea studiilor numărul județelor va ajunge la 19. Identificări noi sunt în Harghita, Bistrița-Năsăud, Alba, Arad.

„Produs în arie naturală protejată”

Produsele cu circuit de producție în orice arie naturală protejată din țară pot beneficia de marca înregistrată „Produs în arie naturală protejată”. Ministrul Costel Alexe consideră lansarea unui pas către economia verde: „Suntem una dintre țările care semnează declarația prin care Pactul Ecologic European devine motor de dezvoltare post-COVID. România are șansa unui motor de înaltă performanță pentru o viitoare economie verde. Avem în țară 1.574 de arii naturale protejate. Un sfert de țară deține deja combustibilul verde de creștere! Peste 2 milioane de români care locuiesc în ariile naturale protejate pot impulsiona această piață”.

Marca înregistrată „Produs în arie naturală protejată” va reuni produse cu originea în arii naturale: brânzeturi, sucuri naturale, ceaiuri din plante medicinale, vin, pălincă tradițională, ii, servicii turistice. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) va deschide un magazin online care va vinde toate produsele care solicită și obțin dreptul de folosire a noii mărci înregistrate. Îndemnul ministrului Costel Alexe e ca „tot mai mulți români care trăiesc în ariile naturale protejate să fie impulsionați de acest nou instrument economic și de piață și să-și dezvolte afaceri, să producă alimente de calitate sau produse tradiționale în ariile protejate. Vrem să dăm valoare acestui brand, încât produsele marcate cu Arie naturală protejată să fie cumpărate de români, să ajungă și pe mesele europenilor”. Dreptul de autorizare și de folosire a mărcii poate fi obținut de orice producător după solicitare la ANAP și parcurgerea unui proces de auditare locală a produsului, care presupune evaluarea circuitului de producție și măsura în care produsul provine dintr-o arie naturală protejată.


Foto MMAP, Romsilva, gov.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...