Romsilva – profesionalism în fața provocărilor economice

Date:

Coeziunea corpului silvic a fost reafirmată la ediția din acest an a tradiționalei sărbători Ziua Silvicultorului, desfășurate la Zizin, în județul Brașov, organizată de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Asociația Administratorilor de Păduri și Direcția Silvică Prahova. Au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, numeroși silvicultori, parteneri din economie și din mediul universitar și de cercetare, susținători, prieteni. Complexitatea evenimentului a inclus și Ziua Specialistului, un concept „Forest România”, o expoziție și demonstrații cu utilaje de profil, precum și o dezbatere privind teme de actualitate din silvicultură.

Strategia de dezvoltare a Romsilva 2030

Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, s-a exprimat ferm: „Uniți, trebuie să răspundem numeroaselor provocări!”, una dintre ele fiind „piața în continuă evoluție”. Apreciind că „schimbarea este necesară”, directorul general s-a referit la reforma regiei, fundamentată pe Strategia de dezvoltare a Romsilva 2030 și a semnalat distincția între reorganizare și reformă, cu sublinierea că preconizata separare prin lege a atribuțiilor Romsilva „va fi sub aspect contabil și funcțional, sub umbrela regiei”. Romsilva, a dat asigurări ing. Daniel Nicolăescu, este pregătită pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, cu adaptare la nevoile pieței și la politicile europene privind pădurile și mediul.

 Lemnul, poate unica resursă pe care România o mai deține în patrimoniul public

La rândul său, ing. Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, a făcut o expunere asupra implicațiilor legii de modificare și completare a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, potrivit căreia „activitățile comerciale ale regiilor autonome urmează a fi transformate în societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată, iar activitățile de serviciu public vor deveni cel mai probabil, bugetare”. Prin această modificare legislativă, a afirmat liderul sindical, „se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică a statului, bun de interes național, întrucât, după înființarea acestor societăți pe acțiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă (ceea ce reprezintă o formă indirectă de privatizare), iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc vor putea achiziționa pachete importante de acțiuni la societățile statului. Astfel, pădurile proprietate publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, vor putea ajunge în mâna anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva ca angajament în PNRR, în timp ce această unitate economică de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite”.

Biodiversitate recunoscută la nivel european

Sub aspect tehnic, o problemă supusă atenției de ing. Adrian Crețu, președintele Asociației Administratorilor de Păduri Private, reprezentând 20% din fondul forestier național, a fost aceea a amenajamentelor silvice, aflate într-o situație de blocaj prin cerințele impuse în refacerea acestora. Se întâmplă asta, a remarcat ing. Adrian Crețu, în condițiile în care România face amenajamente silvice de 120 de ani și are astăzi o biodiversitate recunoscută la nivel european.

„Presiuni asupra silvicultorilor români se fac atât din interior, cât și din exterior”, a accentuat dr. Ioan Seceleanu, Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești, adăugând observația că percepția potrivit căreia în silvicultură există corupție este întreținută mai ales de unele organizații de mediu. În același timp, observațiile sale au vizat o serie de aspecte care afectează funcționarea optimă a domeniului, între care a menționat sistemul de urmărire a lemnului Sumal și pregătirea absolvenților de studii superioare.

Contextul în care funcționează sectorul silvic a fost caracterizat ca incert și tensionat și de către dr. ing. Ion Machedon, președintele Asociației Pensionarilor Silvici din România.

Lipsa argumentelor științifice în criticile lansate la adresa sectorului silvic a fost acuzată de ing. Vasile Alexa, Asociația Carpatisa. Consonant, Lucian Filigean, Programme for the Endorsement of Forest Certification, a pledat pentru promovarea managementului durabil al pădurilor.

La cerința depolitizării sistemului de conducere a silviculturii s-a referit dr. ing. Ovidiu Badea, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Totodată, el s-a pronunțat pentru promovarea unei conștiințe forestiere, idee susținută și reafirmată de toți participanții la reuniunea profesioniștilor ocazionată de Ziua Silvicultorului 2023.

Foto: Romsilva

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 13 mai 2024

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit...

Seniorii Războiului de business

Tot mai interesant. FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează. Conducători de vârf din...

Deficitul bugetar și investițiile publice: o lămurire necesară

| de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal