Romsilva și-a depășit ținta de împădurire pe 2016

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face o serie de precizări pornind de la Raportul Curții de Conturi privind activitatea Regiei pe anul 2015:
„Prin Raportul de control nr. 4719 și Decizia 13/2016, Curtea de Conturi a recomandat efectuarea demersurilor legale, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, pentru identificarea, delimitarea și constituirea unor perimetre de regenerare a terenurilor parcurse cu tăieri unice sau definitive, în pădurile proprietate privată pentru «circa 500.000 de hectare de pădure neadministrată forestier». Având în vedere că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este administratorul fondului forestier de stat, nu are atribuții în derularea acestei activități și nu deține informații despre suprafețele aflate în altă formă de proprietate decât cea a statului român și neadministrate forestier, s-a adresat autorității publice centrale care răspunde de silvicultură pentru obținerea acestor date și stabilirea unei modalități de aplicare a măsurilor recomandate de auditorii Curții de Conturi a României.
Până în prezent, solicitarea transmisă de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva anul trecut nu a fost soluționată”.

În context, Romsilva oferă o succintă analiză statistică a propriei activități, precizând că „își îndeplinește toate obligațiile legale privind regenerările pădurilor din fondul forestier de stat, numai în anul 2015, la care face referire Curtea de Conturi, depășindu-și ținta de împădurire, pentru suprafața forestieră administrată, planul anual de regenerare fiind realizat în proporție de 110,6%, adică 16.732 de hectare prin regenerări naturale și artificiale, pentru care s-au investit 109,6 milioane lei”. De asemenea, Romsilva subliniază că în cei peste 25 de ani de activitate, „au fost regenerate natural și artificial 528.000 de hectare din fondul forestier de stat”. Romsilva accentuează că pentru contribuțiile la Fondul de Conservare și la Fondul de Mediu „a folosit formula de calcul recomandată de Ministerul Finanțelor Publice, o altă formulă de calcul, precum cea recomandată de auditorii Curții de Conturi a României, putând să creeze un prejudiciu la bugetul de stat de peste 1,6 milioane lei”. RNP conchide că „nu a înregistrat și nu înregistrează restanțe la bugetul de stat, la Fondul de Conservare și la Fondul de Mediu. De altfel, pentru Fondul de Conservare există conturi distincte, fondurile neputând fi folosite în alte scopuri decât cele prevăzute de legislația în vigoare”. Regia adaugă că în 2015 „a vărsat la bugetul consolidat de stat, în total, peste 540 milioane lei”. În ansamblu, Romsilva reamintește că „este administratorul fondului forestier de stat, în suprafață de 3,145 milioane de hectare și respectă întocmai cadrul legal existent”.

 

Investiții pentru animalele pădurii


Romsilva gestionează 254 de fonduri cinegetice, în care animalele sălbatice sunt monitorizate de specialiști. De actualitate în condițiile iernii este suplimentarea hranei naturale a animalelor. Pentru aceasta intervin angajații Romsilva. Anul trecut ei au asigurat 2.284 tone de porumb, 1.430 tone de fân, 230 tone de cereale, 266 tone de plante furajere, 197 tone de rădăcinoase și suculente, 42,1 tone de hrană granulată, în special pentru cervide și mistreți, precum și 234 tone de frunzare, 202 tone de fructe și semințe, 321 tone de sare. În 2016, pe fondurile cinegetice gestionate de Romsilva au fost construite 75 de observatoare, 230 de hrănitori pentru cervide, 60 de hrănitori pentru mistreți și 570 de sărării. Romsilva investește anual, în medie, 1,93 milioane lei pentru asigurarea hranei suplimentară a animalelor sălbatice din fondurile cinegetice gestionate.

 

Romsilva, partener al Crucii Roșii într-o acțiune umanitară


Romsilva a oferit sprijinul ca partener intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea a 100 de familii afectate de zăpadă și ger din județele Giurgiu, Ialomița, Călărași, furnizând lemne de foc. Voluntari ai Crucii Roșii Române și angajați ai RNP – Romsilva au distribuit câte doi metri cubi de lemne pentru foc unui număr de 40 de familii din comuna Izvoarele (județul Giurgiu), 30 de familii din comuna Miloșești (județul Ialomița) și 30 de familii din comuna Ulmu (județul Călărași).


Ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, subliniază: „Furnizarea de lemne pentru foc este o prioritate pentru Romsilva și ne bucură parteneriatul cu Societatea Națională de Crucea Roșie, care se implică într-o acțiune de sprijinire a familiilor defavorizate. Încă de la înființare, Regia Națională a Pădurilor a ajutat comunitățile locale, iar parteneriatul cu o organizație puternică precum Crucea Roșie este unul benefic și sporește gradul de implicare socială a Romsilva”.
Anul trecut, Romsilva a oferit populației peste 850.000 de metri cubi de lemne pentru foc, din care 400.000 în ultima parte a anului, pentru a suplini lipsa acestora de pe piață.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Americanii aleg un nou președinte al SUA și Fed-ul o nouă rată a dobânzii

Aceasta este o săptămână aglomerată, ce vine cu două...

Piețele cripto se contractă pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale

Piețele cripto au înregistrat o scădere în urma publicării...

Ajustările voluntare de prețuri de transfer în contextul amnistiei fiscale – oportunități și conformitate

| de Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România, Georgiana Bizdrigheanu, Senior Manager, Prețuri de transfer, EY România şi Andrei Boian, Avocat, Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii SPRL