Silvicultura, profesie feminină

Date:

Orientarea profesională și încurajarea tinerelor să se îndrepte spre profesii din domeniul silviculturii constituie obiectivul proiectului intitulat „Fete în silvicultură”, lansat de organizația educațională Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments Romania, divizia de investiții a Grupului Ingka, operator al magazinelor IKEA.

Educație și formare pentru integrare în corpul silvic

În anul școlar actual, 2023-2024, se desfășoară ediția pilot a proiectului, care include o componentă adresată în mod special elevelor. După cum precizează inițiatorii, această componentă „facilitează înțelegerea mai profundă a domeniului și explorarea opțiunilor de carieră, precum inginer silvic, tehnicieni silvici, pădurar sau oricare altă meserie care are în centru managementul pădurilor”. Totodată, proiectul vizează educația și formarea „cu adresare generală, care încurajează lucrul în echipă, exersarea abilităților în activități learning by doing și planificarea viitorului profesional în raport cu educația și competențele necesare”.

Ediția pilot a proiectului „Fete în silvicultură” se desfășoară în 16 școli gimnaziale și licee cu profil silvic:

– județul Iași – Școala Gimnazială Glodenii Gândului, Școala Gimnazială Mădârjac, Școala Gimnazială
„Dimitrie Sturdza” Popești, Școala Gimnazială „Veniamin Costachi” Sinești

– județul Neamț – Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, Școala Gimnazială „Grigore Ungureanu” Ceahlău, Școala Gimnazială Dămuc, Școala Gimnazială Hangu, Școala Gimnazială „Iustin Pîrvu” Poiana Teiului, Școala Gimnazială Tămășeni, Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu” Tarcău

– județul Vrancea – Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Școala Gimnazială Câmpuri, Școala Gimnazială „Regina Maria” Vintileasca

Tinerii, în interacțiune cu profesioniști din domeniul silvic

Tinerii, în special fetele, beneficiază de sprijin în etapa de tranziție de la un ciclu de studii la altul, fiind ajutați „să-și dezvolte o atitudine pozitivă față de educație și de cariera lor viitoare”.

Referitor la conținutul procesului de formare, organizatorii proiectului subliniază că, prin activitățile propuse, „tinerii descoperă în mod practic avantajele educației pe termen lung, identifică abilitățile, interesele și valorile personale, exersează luarea deciziilor ținând cont de opțiuni și cost de oportunitate. În plus, proiectul creează oportunitatea interacțiunii tinerilor cu voluntarii de la Ingka Investments Romania și, astfel, accesul la modele profesionale, studii de caz și activități tip job shadowcare le vor oferi o perspectivă autentică asupra diverselor profesii din domeniul silvic”.

În ansamblu, proiectul „Fete în silvicultură” este caracterizat ca „o oportunitate pentru ca tinerele să-și exploreze pasiunea pentru natură și să își dezvolte interesul și motivația pentru a urma profesii specifice domeniului silvicultură, care în mod tradițional sunt considerate preferate de băieți. În etapa pilot, peste 150 de tinere vor participa la activități la clasă alături de colegii lor, precum și la activități speciale în care vor interacționa cu profesioniști din domeniu”.

Romsilva, sprijin în educația pentru îngrijirea pădurii
Educația pentru îngrijirea pădurii își găsește o concretizare în demersul de tradiție al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, care, prin direcțiile silvice din subordine, a acordat, și în toamna acestui an, 600.000 de puieți forestieri sub formă de sponsorizare voluntarilor care s-au implicat în acțiuni de împăduriri în afara fondului forestier național. Romsilva informează că, între 2017 și 2022, a oferit, sub forma sponsorizării, 2.260.100 de puieți forestieri voluntarilor care s-au implicat în acțiuni de împădurire a terenurilor aflate în afara fondului forestier, cu o valoare cumulată de peste 2 milioane de lei. Personalul silvic din cadrul Romsilva a asigurat voluntarilor, la cerere, și asistența tehnică necesară la aceste acțiuni de împăduriri efectuate în afara fondului forestier. Cu acești puieți forestieri, s-au putut împăduri circa 560 de hectare terenuri aflate în afara fondului forestier național. De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a valorificat, în același interval de timp, către persoane fizice sau juridice, 16,4 milioane de puieți forestieri produși în pepinierele proprii, obținând venituri de 21,9 milioane de lei. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva produce anual în pepinierele silvice peste 30 de milioane de puieți forestieri, din 60 de specii, precum și peste un milion de puieți ornamentali. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva reamintește că „administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional”.

©Foto: Romsilva

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Metaplanet adoptă bitcoin ca activ strategic de rezervă  

Metaplanet Inc, o companie listată...

Stablecoins pe infrastructura Bitcoin, tot mai aproape de realitate

Stablecoins care rulează pe o infrastructură Bitcoin sunt tot...

Genesis Digital Assets va înființa un centru de minerit Bitcoin în Argentina, alimentat de gaze reziduale

Genesis Digital Assets (GDA), una dintre cele mai mari...

Bitcoin scade din nou la pragul de 60.000 de dolari

Bitcoin nu a reușit să se consolideze pe baza...