-
Costurile cu forța de muncă din domeniul financiar vor crește cu 16%, pe fondul neocupării locurilor vacante.
-
Pozițiile pentru care deficitul de personal se resimte cel mai acut într-un departament financiar sunt cele de: Controlling (73%), Data Center/IT (68%) și Contabilitate (32%).
-
Creșterea investițiilor în soluții digitale, realizarea unor schimbări organizaționale și crearea unui mediu de lucru flexibil sunt printre cele mai importante măsuri care pot fi luate.
Mai mult de 10% dintre pozițiile curente deschise din domeniul financiar rămân neocupate, ceea ce încarcă volumul de muncă al angajaților existenți, iar costurile cu forța de muncă sunt estimate să crească cu circa 16%. Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului „CFO-Study – Finance and the War for Talents”, realizat, în ianuarie 2023, de compania de consultanță în management Horváth, care are patru decenii de experiență internațională, fiind activă și în România, din 2005.
Raportul arată că găsirea oamenilor potriviți și a competențelor necesare pentru pozițiile deschise în timp util sunt cele mai mari provocări privind forța de muncă pe segmentul financiar. Astfel, 95% dintre respondenții la studiu afirmă că nu reușesc să ocupe posturile vacante la timp, iar 85% spun că există o discrepanță aflată în creștere de competențe și abilități între angajați și cerințele jobului.

„Atragerea talentelor în companii a fost, este și va rămâne o provocare pentru multe domenii de activitate. Actualul ‘Război al talentelor’ din domeniul financiar este pus de executivii financiari, respondenți în studiul nostru, pe baza unor factori externi. Măsurile de prevenire a acestui fenomen se concentrează pe metode ce țin de eficiență pentru a reduce nevoia de forță de muncă. Astfel, creșterea investițiilor în soluții digitale, realizarea unor ajustări, schimbări organizaționale în sectorul financiar și crearea unui mediu de lucru flexibil, sunt printre cele mai importante măsuri care pot fi luate”, a declarat Anca Moiș, Senior Manager, Horváth România.