SUMAL 2.0, pe urmele lemnului din pădure

Date:

SUMAL 2.0. – Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos – e mereu gata să observe tot ce iese tăiat din pădure și pe ce cale apucă și, în același timp, să-i ajute pe silvicultori în birocrația domeniului. Face asta de la 31 ianuarie 2021, de când a fost pusă în funcțiune varianta sub care funcționează în prezent, perfecționată față de cea inițială. Este „unul dintre cele mai mari sisteme informatice din România, care funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, îl caracterizează ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Descurajarea tăierilor ilegale

Cât de folositor este SUMAL 2.0 pentru economie în general și pentru silvicultură în special o arată datele furnizate de ministru după șase luni de funcționare a sistemului: „Peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi. În ceea ce privește volumul transportat, vorbim despre aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos. De asemenea, avem un total de peste
858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție. Acest fapt demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn. Vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minimum ilegalitățile din sectorul silvic și riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat și legea să fie respectată”.

Control extins asupra materialului lemnos

Că îmbunătățirile și completările aduse sistemului SUMAL dau randament și deci au rost o arată și comparațiile cu rezultate obținute prin folosirea formei anterioare, într-o perioadă comparabilă din anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor informează că în perioada februarie-iulie 2020, „prin vechea versiune SUMAL au fost generate circa 1,9 milioane avize și s-a transportat un volum de aproximativ 17,3 milioane metri cubi de material lemnos. Astfel, creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 se explică prin introducerea altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis (rumeguș, peleți, brichete etc.), care nu erau incluse în SUMAL 1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL 2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț”.
În prima jumătate a anului în curs, la serviciul 112 s-au înregistrat 3.468 de apeluri de la cetățeni: suspiciuni asupra legalității unor transporturi. În urma verificărilor, 754 apeluri au fost confirmate și deferite Poliției. În urma verificărilor din teren ale Poliției, împreună cu organele silvice de control, din cele 754 de transporturi suspecte, 123 au fost confirmate ca ilegale. În funcție de gravitatea faptei, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în valoare de 212.900 lei, a fost confiscat un volum de 307 metri cubi de lemn, au fost confiscate 24 de camioane de transport și au fost întocmite peste 20 de dosare penale. Cu totul, în primele șase luni ale acestui an, au fost înregistrate 5.925 de dosare penale, cu 33% mai multe decât în perioada similară din a anul trecut. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de primul semestru al anului trecut:
24 de persoane, față de 14 persoane în 2020.

Ministrul Barna Tánczos exprimă aprecieri și deschide o perspectivă: „Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție, Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen. Nu ne oprim aici! Am demarat deja constituirea unui grup de lucru interinstituțional cu reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Ministerul Public, care are ca scop creșterea randamentului de soluționare a dosarelor penale care vizează infracțiunile silvice, precum și specializarea procurorilor pe problematici de mediu. În același timp, în PNRR am prevăzut fonduri importante pentru dezvoltarea sistemelor informatice de monitorizare”.

Secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu conchide că SUMAL 2.0 este „un sistem riguros, eficient, un organism viu. Dezvoltarea lui n-o să se termine niciodată”.


Foto: MMAP

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...