Cercetare de top mondial la Măgurele

Date:

Cercetarea de vârf are un nou cadru pentru materializare prin parteneriatul încheiat între Universitatea din București şi institutele de cercetare-dezvoltare de pe platforma fizicii de la Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei” (IFIN-HH), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică, împreună cu care se află Facultatea de Fizică. Pe baza parteneriatului, profesorii și doctoranzii în fizică ai Universității bucureștene au acces la infrastructura de cercetare de la Măgurele, iar institutele de cercetare-dezvoltare de acolo pot participa la procesele decizionale de la nivelul Școlii Doctorale de Fizică a Universității din București.

Este important din punctul de vedere al deciziilor politice să afirmăm și să reafirmăm faptul că educația și cercetarea trebuie să fie convergente și, chiar dacă structurile guvernamentale și administrative sunt separate, cred că este foarte important să vedem că filozofia este una și aceeași. Nu poți să ai educație, cel puțin la nivel de masterat și de doctorat, dacă nu ai și programe de cercetare. Este un moment istoric atât pentru Universitatea din București, cât și pentru comunitatea fizicienilor pentru că prin această colaborare deschidem calea către știința de nivel superior.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru,
rectorul Universității din București

Mircea Dumitru (1)

Trebuie să arătăm și sunt sigur că o să reușim să demonstrăm că Universitatea din București va avea una din cele mai puternice școli doctorale din spațiul românesc și din Uniunea Europeană și că poate rivaliza cu orice universitate din Statele Unite în privința laboratoarelor.

Acad. Nicolae-Victor Zamfir,directorul general al Institutului Național
de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei”,
directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP)Nicolae-Victor Zamfir

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost Învinsă În primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...