Esențial pentru laserul de la Măgurele: un parc științific deschis către industrie

Date:

Cel mai mare laser din lume – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) – care se construiește la Măgurele are nevoie de o zonă corespunzătoare dedicată cercetării, transferului unor rezultate către industrie, perfectării businessului high-tech. Cerința e stringentă și a reprezentat esența dezbaterii care a reunit Asociația „Măgurele Science Park”, Consiliul Județean Ilfov, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Primăria Măgurele, precum și alte institute de cercetare, universități, Academia Română, companii economice, instituții bancare.

Nicolae-Victor Zamfir- taie ramane doar zamfirAcad. Nicolae-Victor Zamfir: „Cercetătorii și firmele de înaltă tehnologie au nevoie de dialog”

Acad. prof. dr. Nicolae-Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și manager al proiectului ELI-NP, ne oferă o caracterizare a ecosistemelor de tipul celui prefigurat în zona laserului de la Măgurele: „Peste tot în lumea civilizată, odată cu cercetarea, s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie, pentru că și cercetătorii, și cei din industria de înaltă tehnologie au nevoie de dialog. Dialogul trebuie să fie permanent, de aceea se face o aglomerare, ca ei să se întâlnească la seminarii științifice, la work-shop-uri, or acest lucru se întâmplă numai dacă sunt localizați împreună”.
Beneficiul este reciproc, argumentează mai departe academicianul Nicolae-Victor Zamfir: „Industria are nevoie să știe încotro merge tehnologia. După etapa de cercetare, urmează preluarea rezultatelor cercetării de către industrie, participarea industriei la experimentele care se fac în infrastructurile de cercetare. Numai așa societatea ajunge să beneficieze de rezultatele științei”.
Concret, câteva dintre aceste rezultate pot fi: „În studiul materialelor, în industria materialelor, de la cele care sunt folosite zilnic până la cele care se utilizează în spațiul cosmic”. Vor exista aplicații legate de sănătate: „Producerea de noi radioizotopi, de elemente utilizabile în industria farmaceutică, în tratarea cancerului. Va fi creat aici un centru de aplicații medicale pornind nu numai de la activitatea din ELI-NP, ci și de la rezultate ale cercetării din multe alte domenii ale fizicii”.
Odată cu superdotarea tehnologică, esențial pentru reușită este profesionalismul foarte înalt al resursei umane care va lucra – a și început să lucreze – la viitorul laser. Academicianul Nicolae-Victor Zamfir subliniază: „Sunt peste o mie de cercetători, deci avem potențial științific, propuneri de aplicații. Ne lipsește dialogul cu partea de industrie, de afaceri. Sunt sigur că acest lucru se va înfăptui, și în momentul acela ELI-NP se va împlini, va contribui la atragerea de firme, ceea ce va conduce la dezvoltarea regiunii. Noi, cercetătorii, facem eforturi să pătrundem în circuitul mondial al valorilor, dar fără Parcul Științific Măgurele misiunea noastră nu va putea fi îndeplinită integral”.


Marian Petrache

Marian Petrache: „Parcul științific va fi un ecosistem atractiv pentru investitori”

Studiul de fezabilitate pentru Parcul Științific Măgurele va fi gata în februarie, anul viitor, și chiar de a doua zi s-ar putea începe construirea parcului, spune ferm președintele Consiliul Județean Ilfov, Marian Petrache. Ca susținere, avansează deja o estimare: „Pentru prima fază a proiectului, înainte să ajungem la dotări cu echipamente, avem nevoie de circa 70 de milioane de euro și de cinci hectare de teren”. La această oră, există 10-15 milioane de euro, rezervă bugetară strânsă în ultimii câțiva ani, și au fost deschise discuții cu potențiali parteneri din Uniunea Europeană. Cât privește necesarul teren, a fost identificată o unitate militară dezafectată, solicitarea pentru transfer fiind înaintată la guvern încă din 2013.
Mai departe, pentru activitatea efectivă, ar urma să se construiască mai multe centre științifice: de tehnologia informațiilor și comunicațiilor, de transfer tehnologic, de cercetare privind materialele avansate, de excelență în cercetare, diagnosticare și tratament pentru sănătate.

Michele Ramis, ambasador al Republicii Franceze la București, în vizită la ELI-NP Foto ELI-NP
Michele Ramis, ambasador al Republicii Franceze la București, în vizită la ELI-NP Foto ELI-NP

Atragerea investitorilor și dezvoltarea zonei vor fi posibile numai printr-o interacțiune care să angreneze, odată cu autoritățile ilfovene, și guvernul, și Primăria Municipiului București, și Primăria Orașului Măgurele. Insistent este readusă în discuție cerința facilitării legăturilor rapide cu aeroportul, cu Gara de Nord, cu linia de centură, cu mult dorita autostradă. Dezvoltarea parcului științific și a conexiunilor lui, conchide Marian Petrache, „vor contribui la dezvoltarea unei locații și a unui ecosistem atractive pentru instituțiile și companiile naționale și internaționale bazate pe cunoaștere și, în consecință, vor avea contribuții importante la dezvoltarea economică pe plan regional și național”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hidroelectrica accesează granturi acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar disponibil pentru 2014-2021

Proiectul Hidroelectrica și SINTEF „Networking, schimb, partajare și transfer...

La Raiffeisen Bank România, Black Friday devine Yellow Friday

Raiffeisen Bank anunță că „transformă Black Friday în Yellow...

Bune practici prezentate la București de doi giganți în shared mobility

Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) reunește la București,...

Consiliul Național al IMM adoptă o nouă identitate vizuală

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...