La Valletta, Capitală Culturală Europeană 2018

Date:

La Valletta, capitala Maltei, este unul dintre cele două oraşe desemnate Capitală Culturală Europeană pentru anul 2018; celălalt oraş cu acest titlu este Leeuwarden din Olanda.

Localizarea geografică a Maltei – insulă mediteraneană între Europa și Africa de Nord – şi ecourile rolului ei geostrategic în decursul istoriei extind aria sugestiilor pe care le generează îndeplinirea statutului onorific din acest an. Programul cuprinde peste 400 de evenimente incluse în 140 de proiecte. Manifestările se încadrează în trei teme principale: „Istorii Island”, „Baroc viitor”, „Călătorii”. Fără a intra în detaliile programului, este de semnalat că în noaptea de 20-22 aprilie se desfăşoară festivalul „Rock the South”. La 30 aprilie se produce o dezlănţuire a focurilor de artificii: „International Fireworks Festival în The Grand Harbour Valletta”. Sărbătoarea florilor „Valletta Green Festival” va fi între 4 şi 6 mai. „Valletta Film Festival”, eveniment de referinţă pentru Malta, este programat pentru 8-17 iunie. Din 29 iunie până în 14 iulie, în tot oraşul se derulează „Malta International Arts Festival”.

Titlul onorific de Capitală Europeană a Culturii este acordat de Parlamentul European pentru un an unui oraş ales din mai multe candidaturi naţionale, prin evaluarea propunerilor de programe, în funcţie de anvergura europeană, de implicarea cetăţenilor, de ceea ce rămâne în dezvoltarea orașului după trecerea anului cu evenimentele lui. Concomitent, este activată o dimensiune  economico-socială. Iniţiativa datează din 1985 şi aparţine Greciei. Din România, a fost Capitală Europeană a Culturii Sibiu în 2007 şi va fi Timișoara, în 2021.

Oraşul La Valletta perpetuează numele fondatorului său (la 1566), Jean Parisot de la Valette (1495?–1568), nobil francez, mare maestru al Ordinului de Malta. Este cel mai mic oraş capitală de stat din Uniunea Europeană: 0,8 kmp, cu o populaţie în jurul a 5.700 de locuitori. În oraş, ca în toată Malta, limbile oficiale sunt malteza (limbă semitică, provenită din siculo-arabă, vorbită cândva în Sicilia) şi engleza.

Sub aspect cultural şi turistic, de referinţă în La Valletta sunt Catedrala Sfântul Ioan (a Cavalerilor Ioaniţi), Parlamentul Maltez (iniţial, Palatul Marilor Maeştri), Muzeul „Saint Jean” (care deţine două tablouri de Caravaggio), Teatrul „Manoel”, Biblioteca Naţională, Muzeul Naţional de Arte Frumoase, Muzeul Naţional de Arheologie.

Malta este stat membru al Uniunii Europene de la 1 mai 2004, iar la Zona Euro a aderat la 1 ianuarie 2008.
Ca o formă a conexiunilor româno-malteze şi ca o deschidere spre localizarea Capitalei Europene a Culturii 2018 în Malta, poate fi interpretată şi organizarea anul trecut, la iniţiativa Ambasadei Republicii Malta la Bucureşti, printr-un parteneriat al acesteia cu Ministerul Educației Naționale, a concursului de eseuri, poezii, desene, colaje cu tema „Malta, văzută prin ochii copiilor români”, în contextul Zilei Europei – 9 mai.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...