Machete de mașini inteligente create de studenți

Date:

Competiția tehnică internațională pentru echipe de studenți la nivel de licență sau masterat Bosch Future Mobility Challenge, organizată de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, și-a derulat a treia ediție, exclusiv în format digital. Întrecerea constă în dezvoltarea de către echipele concurente a unor algoritmi de conducere autonomă pentru vehicule la scara 1:10. S-au înscris 42 de echipe din 5 țări. După aproximativ 6 luni de lucru și de rundele eliminatorii, în etapa de calificări au fost invitate să participe 18 echipe din România, Moldova, Bulgaria și Ungaria. A câștigat echipa „Back on Track” de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul I și premiul de 4.500 de euro, urmată de echipele „The Pelicans” de la Universitatea Politehnica din București – locul al II-lea și premiul de 3000 de euro,  „4Team” de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul al III-lea și premiul de 1500 de euro.

Sub aspect tehnic, „soluțiile inteligente dezvoltate de către studenți pentru machetele de mașini la scara 1:10 au fost supuse unor provocări tehnice precum detectarea semnelor de circulație (prioritate, parcare, stop, trecere pietoni), obstacolelor statice (un alt vehicul oprit pe bandă) și dinamice (pieton în mișcare), dar și efectuarea de manevre corespunzătoare acestor indicatori (acordarea de prioritate, urcarea pe rampă, ocolirea obstacolelor, oprirea la culoarea roșie a semaforului sau efectuarea manevrelor de parcare, etc.). Datorită formatului digital al competiției, soluțiile studenților au fost adaptate la o nouă arhitectură pentru sistemul GPS, bazat pe informații video”. Top of Form

Juriul a fost format din prof. dr. ing. Sergiu Nedevschi (Universitatea Technică din Cluj-Napoca), prof. dr. Anca Andreica (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), Frank Wolf (directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj), Cătălin Golban (șeful departamentului de sisteme video la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj).  

Frank Wolf, directorul Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, membru al juriului: „Mă bucur să văd că acești tineri nu și-au pierdut entuziasmul de a lucra în acest context nefavorabil pentru munca în echipă, și au reușit să ne surprindă cu soluții tehnice inedite și prezentări bine structurate. Performanța și entuziasmul lor ne confirmă că, în ciuda tuturor incertitudinilor și schimbărilor pe care le-am trăit cu toții în ultima vreme, pasiunea noastră pentru a construi un viitor mai bun ne motivează și ne ajută să depășim orice obstacol. Felicitări echipelor câștigătoare, și felicitări tuturor studenților care au fost perseverenți și și-au găsit motivația pentru a-și urma pasiunea în aceste vremuri dificile”.

Ionuț Muntean, manager de proiect pentru Bosch Future Mobility Challenge: „În ciuda tuturor provocărilor pe care le-am întâmpinat datorită pandemiei globale de Coronavirus, concursul de anul acesta a fost unul de succes. Mulțumim tuturor studenților pentru efortul enorm și perseverența de a ajunge în etapa finală a competiției și felicitări pentru rezultatele extraordinare. Sunt convins că anul viitor vom reuși să avem o competiție și mai complexă, plină de noi provocări, de aceea îi îndemn pe toți studenții pasionați de dezvoltarea algoritmilor și software pentru conducerea autonomă să se înscrie la ediția următoare a Bosch Future Mobility Challenge”.

Înscrierile pentru ediția 2021 au și început, cu sublinierea organizatorilor că „pe lângă circulația în trafic urban cu treceri de pieton și semafoare, evitarea obstacolelor statice și a parcării, cerințe clasice deja în această competiție, vor fi introduse și alte provocări tehnice precum noi situații de trafic cum sunt circulația pe autostrăzi și drumuri naționale. O altă schimbare o constituie introducerea unui nou premiu în valoare de 1000 euro pentru o echipa finalistă, la prima participare. Restul premiilor rămân identice cu cele ale ediției actuale. Înscrierile se fac până în 8 noiembrie 2020 pe pagina de web dedicată competiției: www.boschfuturemobility.com”.

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este caracterizat prin faptul că acordă importanță deosebită inovării continue şi lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generație. Având o colaborare strânsă cu alte centre de cercetare şi dezvoltare din rețeaua globală Bosch, dar și cu fabrica locală din Jucu, inginerii din Cluj dezvoltă produse cu competențe înalte în software, hardware, ingineria fiabilității şi mecanică. Tehnologia pentru conducerea autonomă, conectată, Internetul lucrurilor, industria conectată (Industria 4.0) şi vehiculele electrice, sunt doar câteva exemple din portofoliul de inginerie Bosch din Cluj”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...