Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, ales președinte al Asociaţiei Universităţilor Balcanice

Date:

Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, a fost votat în unanimitate preşedinte al Balkan Universities Association (BUA)/  Asociaţia Universităţilor Balcanice, la adunarea generală din cadrul celei de-a IV-a conferinţe, care a avut loc la Tetovo, în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (foto InfoUB). Mandatul are durata de un an. Profesorul Mircea Dumitru face parte din consiliul director al BUA, alături de actualul preşedinte, profesorul Leonidas Mitkas, rectorul Universităţii “Aristotel” din Salonic, Grecia şi de profesorul Erhan Tabakoğlu, rectorul Universităţii „Trakia” din Edirne, Turcia.

BUA cuprinde peste 60 de universităţi din Grecia, Bulgaria, Turcia, Albania, FRI a Macedoniei, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo, Serbia şi îşi propune „să contribuie la consolidarea procesului de pace şi de stabilitate în Balcani prin dezvoltarea relaţiilor bi- şi multilaterale de conlucrare şi de colaborare academică şi ştiinţifică dintre universităţile membre”.

La preluarea mandatului, profesorul Mircea Dumitru a subliniat: „Cultura, cercetarea ştiinţifică şi învăţarea, transmiterea tradiţiilor istorice noilor generaţii sunt instrumente puternice pentru cunoaşterea reciprocă, pentru acceptarea celuilalt şi pentru a clădi o reală toleranţă politică şi religioasă. Mai multă cunoaştere şi înţelegere înseamnă mai puţine confruntări şi războaie”. Între obiectivele președinției pe care o exercită de acum, rectorul Universităţii din Bucureşti a evidențiat „cooptarea altor universități prestigioase din zonă și o mai activă implicare socială, culturală și politică, mai ales în problemele geo-politice actuale, atât naționale, cât și regionale”.

Universitatea din Bucureşti subliniază că „îşi propune să susţină candidatura altor universităţi importante din România pentru a deveni membre ale BUA în speranţa că instituţiile de învăţământ superior din România pot să contribuie substanţial şi activ la dezvoltarea cercetării ştiinţifice şi a educaţiei de calitate în această zonă”. În context, este reamintit faptul că „Universitatea din București este membru activ în cadrul mai multor organizații academice internaționale: Balkan Universities Association, UNICA – Network of Universities from the Capitals of Europe, Black Sea University Association, European University Association, Silk Road University Network”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...