Universitatea din București, contribuție la diagnosticarea SARS-CoV-2

Date:

Universitatea din București este parteneră în proiectul „Tehnici avansate și creșterea performanței în detecția precoce a virusului SARS-CoV-2”, selectat pentru finanțare prin competiția Soluții 2020. Echipa de specialiști care asigură contribuția Universității în proiect este de la Facultatea de Biologie (foto), coordonată de cercetător științific dr. Grațiela Grădișteanu. Proiectul va permite testarea periodică personalului medical din spitale, a personalului din școli și instituții publice, autotestarea la domiciliu, fabricarea unor kituri de testare SARS-CoV 2 în România.

Proiectul este coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT) și beneficiază de expertiza unor colaboratori din instituții de cercetare de prestigiu: Harvard University, GeneScript, CNRS Paris/Orsay, KAUST University și Singapore Institute of Manufacturing Technology.

Fiecare partener va avea o contribuție proprie. Echipa Universității din București va fi implicată în optimizarea unui protocol rapid de detecție a agentului Covid-19, în optimizarea primerilor de detecție a infecției cu SARS-CoV-2 și în validarea sistemelor de detecție realizate de IMT.

Universitatea din București informează de asemenea că „soluțiile propuse de proiectul coordonat de dr. Ciprian Iliescu, cercetător științific în cadrul IMT România și al Bigheart Singapore (Institutul Biomedical pentru Cercetarea și Tehnologia Sănătății Globale) vizează dezvoltarea unei metode rapide, fiabile și ieftine de detecție precoce a virusului SARS-CoV-2, bazate pe amplificarea izotermă a ARN viral (LAMP) și a unui instrument de tip Point of care (POC). Metodele folosite, de ultimă generație, îmbină instrumente de diagnosticare rapidă, specifice laboratoarelorx clinice. Astfel, se va realiza transferul tehnologic al metodelor de diagnostic elaborate în cadrul actualului proiect către laboratoarele clinice românești, în vederea extinderii și eficientizării rețelei naționale de diagnostic al infecției cu SARS-CoV-2, precum și dezvoltarea unei platforme tehnologice pentru fabricarea sistemelor de tip POC în Romania, cu setarea unei capacități de microproducție a testelor”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...