Universități cu care începem să intrăm în Europa

Date:

La intrarea în al doilea deceniu de apartenență la Uniunea Europeană și în orizontul 2030 al unui model românesc de dezvoltare economico-socială, contribuția mediului academic poate fi un reper al stadiului la care România se află. O evaluare în acest sens oferă clasamentul Times Higher Education – THE New Europe (https://www.timeshighereducation.com/news/best-universities-new-europe-ranking-2018). Times Higher Education este un top mondial de referință al universităților. În acest an, pentru prima dată, include o ierarhie a universităților din țările aderate la UE după anul 2000. Criteriile de evaluare vizează nivelul de predare și de învățare asigurat de profesori, volumul cercetării, influența acesteia (citările), internaționalizarea (studenți, profesori, cercetători străini), veniturile instituției din transfer de cunoștințe.
Din România, cinci universități au întrunit criteriile și sunt clasate: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – locul 17; Universitatea de Vest din Timișoara – locul 29; Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – locurile 31-40; Universitatea de Medicină și Farmacia „Grigore T. Popa” din Iași – locurile 41+.
În total, clasamentul include 53 de universități din 13 țări, intrate în UE în ultimul deceniu și ceva: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Din acest punct de vedere, România, cu cele cinci universități, ocupă locul patru între aceste țări. Înaintea țării noastre sunt clasate Cehia (cu 13 universități), Polonia (cu 12 universități), Ungaria (cu șapte universități).
Pe primele locuri se află: 1 – Universitatea din Tartu, Estonia; 2 – Universitatea de Tehnologie a Ciprului; 3 – Universitatea din Cipru; 4 – Universitatea Karlova din Praga, Cehia; 5 – Universitatea Semmelweis, Ungaria; 6 – Universitatea din Varșovia, Polonia; 7 – Universitatea Masaryk din Brno, Cehia; 8 – Universitatea din Split, Croația; 9 – Universitatea din Maribor, Slovenia; 10 – Universitatea Palacký din Olomouc, Cehia.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Asistență profesionistă pentru Mozaik Investments în achiziția unui pachet minoritar de acţiuni la Untold Universe

Fondul de investiţii Mozaik Investments a beneficiat de asistența...

Colliers: Redresarea pieței de birouri este departe de a se fi încheiat

Cererea totală de închiriere pe  piața de birouri a...