Universități cu care începem să intrăm în Europa

Date:

La intrarea în al doilea deceniu de apartenență la Uniunea Europeană și în orizontul 2030 al unui model românesc de dezvoltare economico-socială, contribuția mediului academic poate fi un reper al stadiului la care România se află. O evaluare în acest sens oferă clasamentul Times Higher Education – THE New Europe (https://www.timeshighereducation.com/news/best-universities-new-europe-ranking-2018). Times Higher Education este un top mondial de referință al universităților. În acest an, pentru prima dată, include o ierarhie a universităților din țările aderate la UE după anul 2000. Criteriile de evaluare vizează nivelul de predare și de învățare asigurat de profesori, volumul cercetării, influența acesteia (citările), internaționalizarea (studenți, profesori, cercetători străini), veniturile instituției din transfer de cunoștințe.
Din România, cinci universități au întrunit criteriile și sunt clasate: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – locul 17; Universitatea de Vest din Timișoara – locul 29; Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – locurile 31-40; Universitatea de Medicină și Farmacia „Grigore T. Popa” din Iași – locurile 41+.
În total, clasamentul include 53 de universități din 13 țări, intrate în UE în ultimul deceniu și ceva: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria. Din acest punct de vedere, România, cu cele cinci universități, ocupă locul patru între aceste țări. Înaintea țării noastre sunt clasate Cehia (cu 13 universități), Polonia (cu 12 universități), Ungaria (cu șapte universități).
Pe primele locuri se află: 1 – Universitatea din Tartu, Estonia; 2 – Universitatea de Tehnologie a Ciprului; 3 – Universitatea din Cipru; 4 – Universitatea Karlova din Praga, Cehia; 5 – Universitatea Semmelweis, Ungaria; 6 – Universitatea din Varșovia, Polonia; 7 – Universitatea Masaryk din Brno, Cehia; 8 – Universitatea din Split, Croația; 9 – Universitatea din Maribor, Slovenia; 10 – Universitatea Palacký din Olomouc, Cehia.

 

Cele mai bune performanțe din România
în predare și în relația cu mediul socio-economic

Conducerea Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca face observația că România este reprezentată la nivel european în cea mai mare parte prin universitățile cărora li s-au diminuat locurile în comparație cu anul trecut: „Sancțiunea a vizat tocmai zonele de competitivitate ale acestor universități (masterul/doctoratul), astfel că aceste performanțe sunt obținute în pofida, nu cu ajutorul ministerului care ar trebui să le susțină. De asemenea, dincolo de cele mai bune performanțe în cercetare și internaționalizare din România (care deocamdată au scăpat atacului ministerului național), notăm, ca un contraargument la pseudojustificările ministerului legate de calitatea predării și a pieței muncii, că aceste universități au cele mai bune performanțe din România în predare și în relația cu mediul socio-economic, comparabile la nivelul UE cu ale celor mai bune universități din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est”.
În aceeași ordine de idei, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, apreciază că „nu este nicio coincidență faptul că patru din cele cinci universități din top sunt parte a Consorțiului Universitaria. Se lucrează mult la îmbunătățirea rezultatelor instituției la nivel de educație și cercetare, întrucât competiția nu mai este una națională, ci internațională. Suntem parte integrantă a pieței educaționale europene și nu ne permitem să pierdem competiția cu celelalte state membre”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...