Acad. Eugen Simion, doctor honoris causa al Universității „Titu Maiorescu”: „Viitorul criticii literare în societatea tehnologizată”

Date:

Universitatea „Titu Maiorescu” din București a acordat titlul de doctor honoris causa academicianului Eugen Simion, președintele Academiei Române în perioada 1998-2006, președintele în prezent al Secției de filologie și literatură a Academiei Române, directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă a Academiei Române. Fără a-și estompa cadrul și forma, ceremonia a ieșit din rutina unei astfel de solemnități prin anvergura personalității și operei profesorului Eugen Simion, ca și prin interesul declanșat de evenimentul ca atare în lumea științifică și socio-economică, dovadă fiind prezența academică, universitară, ecleziastică și organizațională și mesajele din țară și din spațiul global.
Rectorul universității maioresciene, prof. univ. dr. Smaranda Angheni, a adresat cuvântul de deschidere.DHC Eugen Simion


Hotărârea Senatului Universității „Titu Maiorescu”, prezentată de președintele acestuia, prof. univ. dr. Dan Florin Ungureanu, sintetizează motivația acordării înaltului titlu academicianului Eugen Simion prin „eminenta și prodigioasa activitate de promovare, în țară și în străinătate, a valorilor culturii și spiritualității românești, desfășurată în calitate de autor, profesor universitar, academician, președinte al Academiei Române, președinte și director de instituții academice”.
Prof. univ. dr. Iosif Urs, președintele Universității „Titu Maiorescu”, a subliniat contribuția științifică a profesorului Eugen Simion la civilizația națională.
Prof. univ. dr. Sorin Ivan, decanul Facultății de Științe Sociale, Politice și Umaniste a Universității „Titu Maiorescu”, a susținut Laudatio, cu titlul „Academicianul Eugen Simion – Spiritus Rector al culturii românești contemporane”, subliniind: „Academicianul Eugen Simion este o personalitate ilustră a culturii românești și europene, recunoscută ca atare în instituțiile academice din România și din străinătate, un intelectual de elită, din speța cărturarilor europeni, un adevărat spiritus rector al literaturii române, al culturii și civilizației noastre contemporane.”
Acad. Eugen Simion a răspuns prin conferința „Viitorul criticii literare în societatea tehnologizată”. Expunerea sa a fost construită în jurul provocării „la ce este bună, la ce mai poate servi critica în epoca internetului, la concurență cu tehnologiile superioare”, când „trăim în epoca postumanismelor, epoca «postistorică», într-o societate numerică, societatea în care totul se computerizează”. În acest cadru, a spus acad. Eugen Simion, critica are datoria „să apere autonomia esteticului. Tocmai acum ea trebuie să educe spiritul estetic, fără de care omul de știință nu poate fi întreg. Cartea este esențială, pentru că înseamnă educație, înțelepciune, legătură cu ce a fost și de care nu avem dreptul să ne desfacem”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...