Academia de Studii Economice din Bucureşti la 105 ani

Date:

Academia de Studii Economice din Bucureşti a celebrat 105 ani de la fondare printr-o punte a statorniciei între tradiţie, performanţă reconfirmată la zi şi deschidere spre valorificarea ştiinţei economice. „Indiferent de vremuri şi de timpuri, ASE a fost portdrapelul învăţământului şi cercetării economice”, a subliniat prof. univ. dr. Pavel Năstase, preşedintele Senatului ASE. Astăzi, a reamintit rectorul prof. univ. dr. Nicolae Istudor, ASE apare în ierarhii internaţionale, fiind prima prezenţă românească în Top Shanghai, după criteriul angajabilităţii absolvenţilor.
Ca evenimente, aniversarea a cuprins şedinţă festivă a Senatului Universitar, reuniunea comunităţii academice şi a partenerilor din mediul de afaceri şi din cel de cercetare, manifestări ştiinţifice, decernarea titlului de doctor honoris causa, festivitate de absolvire, lansare editorială, spectacol, expoziţii, competiţii sportive. A fost lansat Imnul ASE, compozitor Vlad Răzvan Baciu.

Un mare laborator de gândire economică

În plenul Senatului Universitar, Academiei de Studii Economice i-au fost conferite Placheta şi Diploma Aniversară „Nicolae Iorga” ale Ministerului Educaţiei Naţionale. Ministrul Valentin Popa a apreciat ascensiunea internaţională a ASE şi a subliniat perspectiva constituirii unor universităţi europene, „fundamentate pe excelenţă, reprezentare echitabilă, coeziune”, la care marile noastre universităţi, cum este ASE, pot să participe. Totodată, ministrul a adresat „un mesaj de suflet, câteva zglobii versuri”, realizare proprie, la aniversarea ASE. Ulterior, o exprimare ministerială la fel de afectuoasă, amicală şi versificată avea să fie adresată preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor.
Preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, a caracterizat ASE drept „un adevărat izvor de specialişti care pot şi trebuie să contribuie la dezvoltarea economiei naţionale”.
În mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat: „Este necesar ca economia noastră să prospere şi în sens calitativ, prin productivitate şi competitivitate, căci de aici vine prosperitatea durabilă în viaţa de zi cu zi a românilor. De aceea, consider că asumarea curajoasă, din partea comunităţii academice, a unor poziţii de principiu în planul politicilor publice nu poate decât să contribuie la îmbunătăţirea acestora”.
Transmiţând mesajul guvernatorului Băncii Naționale a României, acad. Mugur Isărescu, al Consiliului de Administrație al BNR şi al său personal, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a accentuat că omagiul este adresat unei înalte şcoli, „care timp de 105 ani s-a afirmat drept un mare laborator de gândire economică al societăţii româneşti”. În context, a subliniat că „despre economie, și ca realitate cotidiană, și ca știință, nu se poate vorbi oricum, nici măcar la nivel de impresie personală. Economia este mult prea importantă, mult prea prezentă în viețile noastre, fapt ce ne obligă să înțelegem că numai explicarea corectă a faptelor și ideilor economice ne ferește de opinii publice inadecvate, înșelătoare sau insinuante”.
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a făcut un apel la evitarea atitudinii refractare, defensive, ostile faţă de promovarea ştiinţei economice.

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Cosmin Marinescu transmite mesajul preşedintelul Klaus Iohannis
Cosmin Marinescu transmite mesajul preşedintelul Klaus Iohannis

Datori să ne asumăm mize mari

Distins cu titlul de doctor honoris causa al ASE, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a reiterat necesitatea folosirii cu înţelepciune a atuurilor de care dispune mediul academic românesc, în sensul urmăririi unor mize mari, fiind „datori să facem acest lucru, responsabili faţă de istoria noastră”.

Sorin Mihai Cîmpeanu, doctor honoris causa
Sorin Mihai Cîmpeanu, doctor honoris causa

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate