Academia de Studii Economice din Bucureşti la 105 ani

Date:

Academia de Studii Economice din Bucureşti a celebrat 105 ani de la fondare printr-o punte a statorniciei între tradiţie, performanţă reconfirmată la zi şi deschidere spre valorificarea ştiinţei economice. „Indiferent de vremuri şi de timpuri, ASE a fost portdrapelul învăţământului şi cercetării economice”, a subliniat prof. univ. dr. Pavel Năstase, preşedintele Senatului ASE. Astăzi, a reamintit rectorul prof. univ. dr. Nicolae Istudor, ASE apare în ierarhii internaţionale, fiind prima prezenţă românească în Top Shanghai, după criteriul angajabilităţii absolvenţilor.
Ca evenimente, aniversarea a cuprins şedinţă festivă a Senatului Universitar, reuniunea comunităţii academice şi a partenerilor din mediul de afaceri şi din cel de cercetare, manifestări ştiinţifice, decernarea titlului de doctor honoris causa, festivitate de absolvire, lansare editorială, spectacol, expoziţii, competiţii sportive. A fost lansat Imnul ASE, compozitor Vlad Răzvan Baciu.

Un mare laborator de gândire economică

În plenul Senatului Universitar, Academiei de Studii Economice i-au fost conferite Placheta şi Diploma Aniversară „Nicolae Iorga” ale Ministerului Educaţiei Naţionale. Ministrul Valentin Popa a apreciat ascensiunea internaţională a ASE şi a subliniat perspectiva constituirii unor universităţi europene, „fundamentate pe excelenţă, reprezentare echitabilă, coeziune”, la care marile noastre universităţi, cum este ASE, pot să participe. Totodată, ministrul a adresat „un mesaj de suflet, câteva zglobii versuri”, realizare proprie, la aniversarea ASE. Ulterior, o exprimare ministerială la fel de afectuoasă, amicală şi versificată avea să fie adresată preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor.
Preşedintele Academiei Române, acad. Cristian Hera, a caracterizat ASE drept „un adevărat izvor de specialişti care pot şi trebuie să contribuie la dezvoltarea economiei naţionale”.
În mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat: „Este necesar ca economia noastră să prospere şi în sens calitativ, prin productivitate şi competitivitate, căci de aici vine prosperitatea durabilă în viaţa de zi cu zi a românilor. De aceea, consider că asumarea curajoasă, din partea comunităţii academice, a unor poziţii de principiu în planul politicilor publice nu poate decât să contribuie la îmbunătăţirea acestora”.
Transmiţând mesajul guvernatorului Băncii Naționale a României, acad. Mugur Isărescu, al Consiliului de Administrație al BNR şi al său personal, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a accentuat că omagiul este adresat unei înalte şcoli, „care timp de 105 ani s-a afirmat drept un mare laborator de gândire economică al societăţii româneşti”. În context, a subliniat că „despre economie, și ca realitate cotidiană, și ca știință, nu se poate vorbi oricum, nici măcar la nivel de impresie personală. Economia este mult prea importantă, mult prea prezentă în viețile noastre, fapt ce ne obligă să înțelegem că numai explicarea corectă a faptelor și ideilor economice ne ferește de opinii publice inadecvate, înșelătoare sau insinuante”.
Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a făcut un apel la evitarea atitudinii refractare, defensive, ostile faţă de promovarea ştiinţei economice.

Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Cosmin Marinescu transmite mesajul preşedintelul Klaus Iohannis
Cosmin Marinescu transmite mesajul preşedintelul Klaus Iohannis

Datori să ne asumăm mize mari

Distins cu titlul de doctor honoris causa al ASE, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a reiterat necesitatea folosirii cu înţelepciune a atuurilor de care dispune mediul academic românesc, în sensul urmăririi unor mize mari, fiind „datori să facem acest lucru, responsabili faţă de istoria noastră”.

Sorin Mihai Cîmpeanu, doctor honoris causa
Sorin Mihai Cîmpeanu, doctor honoris causa

Senat Universitar festiv

La nivelul celei mai mari şcoli de ospitalitate din lume

Pe linia internaţionalizării, s-a înscris şi absolvirea primei serii a programului de studii postuniversitare „Strategic Hospitality Management/Managementul strategic al ospitalităţii”, organizat în parteneriat de ASE şi EHL – École hôtelière de Lausanne, cea mai prestigioasă şcoală din lume în domeniu. Au absolvit 19 cursanţi, îndrumaţi de prof. univ. dr. Gabriela Ţigu, directorul programului, prof. univ. dr. Ray Iunius, director la EHL, prof. univ. dr. Rodica Pamfilie, decanul Facultăţii de Business şi Turism a ASE, cursanţi apreciaţi pentru calităţile lor de către Yateendra Sinh, CEO al LHC. Participant la festivitatea de absolvire, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, Urs Herren, a caracterizat programul de studii drept o ilustrare de nivel înalt a colaborării româno-elveţiene.

 

Globalizarea, rezervor de nişe creative

Prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Asociaţiei Generale a Economiştilor din România (AGER), a susţinut o expunere asupra marilor provocări care privesc ştiinţa economică, precum reindustrializarea bazată pe cunoaştere, aderarea la euro, globalizarea ca „rezervor de nişe creative”. Accentuarea sa a fost că, în condiţiile actuale, „conştiinţa economică profesională este extrem, extrem de importantă”.
Din perspectiva Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România (AFER), preşedintele de onoare, prof. univ. dr. Ioan Talpoş, a pledat pentru creşterea rolului social cuvenit şcolii şi cercetării în domeniu.

Deocamdată, România înregistrează creştere, nu dezvoltare

În Aula Magna a ASE, dr. ec. Constantin Boștină, președintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), director general al revistei Economistul, a semnalat că „etapa actuală cere o schimbare esenţială a modului în care trebuie abordată economia naţională”. Cu o contribuţie în acest sens, ASPES şi Economistul au lansat o serie de analize şi dezbateri pentru conturarea unui model al economiei româneşti în Uniunea Europeană, „în sensul unei regândiri în orizontul 2030, ţinând seama că deocamdată, într-adevăr, înregistrăm o creştere, dar nu o dezvoltare”.

 

Fotografii de Cornel Constantin

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...