Aducem schimbările climatice în fața Curții Supreme

Date:

Solomon Yeo
Director de campanie al Studenților din Insulele Pacificului care luptă împotriva schimbărilor climatice și
Vishal Prasad
Agent de campanie la Studenții din Insulele Pacificului care luptă împotriva schimbărilor climatice

În urmă cu trei ani, un grup de studenți la drept din întreaga zonă a Pacificului s-au întâlnit într-un campus universitar din Vanuatu. Ne-am reunit pentru a discuta despre modul în care ne-am putea folosi cunoștințele noastre juridice în scopul de a lua poziție în raport cu criza climatică care ne amenință țările, culturile și viitorul. Astăzi, suntem pe punctul de a duce cea mai mare problemă din lume la cea mai înaltă instanță din lume.

aici, în pacific, suntem în prima linie a crizei climatice. Am contribuit cel mai puțin la poluarea globală care încălzește planeta noastră, dar suferim foarte mult din cauza consecințelor sale. Regiunea noastră a fost lovită din ce în ce mai frecvent de cicloane de categoria 5, siturile noastre culturale sunt amenințate de creșterea nivelului mării, iar ecosistemele noastre marine vitale sunt pe punctul de a fi distruse.

Țările din întreaga lume au eșuat în mod constant în a lua măsurile necesare pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, pentru a limita încălzirea globală și în a asigura compensații pentru pierderile și daunele cauzate deja de schimbările climatice. Până în prezent, dreptul internațional nu a reușit să oblige țările poluante să facă schimbările necesare pentru a asigura un climat sigur pentru toți. Campania care solicită Curții Internaționale de Justiție să emită un aviz consultativ privind schimbările climatice s-a născut din hotărârea noastră de a pune vocile din Pacific în fruntea dezbaterii climatice, nu ca victime care cer de pomană, ci ca avocați care cer dreptate.

Campania este un răspuns la criza drepturilor omului cauzată de schimbările climatice, care a afectat grav mijloacele de trai, locuințele, alimentele, apa, salubritatea, serviciile de sănătate și mediul a sute de milioane de oameni din țările vulnerabile. Ea este condusă de tineri, pentru că viitorul nostru este amenințat de dependența lumii față de combustibili fosili și de concentrarea pe profit și creștere economică în detrimentul sănătății planetei.

În esență, un aviz consultativ al CIJ pe această temă ar clarifica dreptul internațional la intersecția dintre schimbările climatice și drepturile omului. Acesta ar putea oferi o evaluare independentă cu privire la obligațiile statelor de a reduce emisiile de CO2 în conformitate cu  Acordul climatic de la Paris din 2015 și, astfel, ar putea contribui la modelarea contribuțiilor lor stabilite la nivel național. Un aviz al CIJ ar detalia responsabilitățile țărilor în temeiul dreptului internațional de a proteja drepturile generațiilor actuale și viitoare împotriva efectelor negative ale schimbărilor climatice.

CIJ are o istorie lungă și bogată de consolidare și clarificare a dreptului internațional. Avizele sale consultative au modelat și au sprijinit deciziile multilaterale în multe domenii, cum ar fi dezarmarea nucleară și decolonizarea. Acestea sunt instrumente puternice care nu au fost încă utilizate pentru a aborda criza climatică.

Deși nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, un aviz consultativ al CIJ privind clima și drepturile omului s-ar aplica tuturor statelor membre ale Organizației Națiunilor  Unite. Acesta ar influența obiectivele și politicile climatice ale țărilor, ar consolida multilateralismul și ar cataliza acțiuni mai ambițioase legate de atingerea obiectivelor stabilite de Acordul de la Paris.

Un astfel de aviz ne-ar da speranță, deoarece ar putea genera un impuls pentru progrese reale în negocierile internaționale privind schimbările climatice. În prezent, lumea se află într-un impas. În fiecare an ne apropiem tot mai mult de prăpastia climatică, iar în fiecare an comunitatea internațională dă greș în a lua măsurile necesare pentru a proteja oamenii din Pacific și cele mai vulnerabile comunități din întreaga lume.

Ceea ce a început ca sămânță a unei idei este acum o inițiativă internațională importantă pe care lumea este pe cale să o adopte. În septembrie 2021, prim-ministrul Vanuatu, Bob Loughman, a anunțat că țara sa va supune chestiunea la vot în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. Aproape 100 de țări, din Pacific până în Africa și până în Caraibe, au semnat. Organisme internaționale, cum ar fi Forumul Insulelor din Pacific și Organizația Statelor din Africa, Caraibe și Pacific, s-au alăturat. Chiar și Australia, unul dintre cei mai mari exportatori de combustibili fosili din lume, s-a alăturat apelului. Aceasta este o idee a cărei vreme a venit.

În realizarea acestei inițiative, am îmbrățișat conceptul de vaka, o canoe tradițională din Pacific folosită pentru transportul între insule. Este o parte integrantă a culturii din Pacific și formează o legătură intimă între oameni, comunități, pământ, insule și ocean.

Vaka este, de asemenea, o sursă de susținere și, prin urmare, un simbol al împuternicirii. Din punct de vedere istoric, insularii din Pacific s-au bazat pe înțelepciunea tradițională și pricepere pentru a efectua călătorii mărețe între insule îndepărtate în vaka-urile lor. Aceste călătorii au transformat insulele aparent împrăștiate din Pacific într-o singură familie oceanică strâns unită.

Vaka noastră metaforică a justiției climatice pleacă acum din Pacific, unde a început campania pentru o opinie consultativă a CIJ și se îndreaptă spre New York, unde mai târziu în acest an guvernele din Vanuatu și state cu o gândire similară vor prezenta o rezoluție în cadrul Adunării Generale a ONU. Dacă o majoritate de 97 de state votează în favoarea rezoluției, chestiunea va fi înaintată CIJ.

Fiecare țară va avea șansa de a vota pentru a sprijini justiția climatică și pentru a proteja drepturile generațiilor actuale și viitoare. Deci, întrebarea noastră către guverne este: vă alăturați nouă?


Solomon Yeo este directorul de campanie al Pacific Islands Students Fighting Climate Change.

Vishal Prasad este militant în cadrul Pacific Islands Students Fighting Climate Change.

©Project Syndicate 2022

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...