Bicicleta câștigă teren în UE

Date:

Monitorul social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic referitor la producția de biciclete în Uniunea Europeană.
Țările Uniunii Europene produc tot mai multe biciclete și merg tot mai mult pe biciclete în ultimii ani. Însă țările ce produc biciclete nu sunt și cele care ajung să le folosească până la urmă. România este unul dintre cazurile cel mai elocvente.
Producția de biciclete din UE27 a crescut cu 30% în ultimii 5 ani, și una din 5 biciclete produse în Uniunea Europeană în 2021 provine din România. Din păcate, locuitorii orașelor din România folosesc în foarte mică măsură bicicleta pentru transport.
Doar 1% din cota deplasărilor din București se face cu bicicleta, în timp ce în orașe precum Amsterdam sau Copenhaga aproximativ 30% din deplasări sunt pe bicicletă. Experții consideră că relieful preponderent plat și clima relativ blândă din București ar trebui să facă bicicleta unul dintre principalele mijloace de transport.
Unul dintre motivele neutilizării bicicletei în România este lipsa de infrastructură. Statisticile arată că România are rata cea mai ridicată de fatalități la un milion de locuitori în urma accidentelor cu bicicleta chiar și în condițiile în care folosim bicicleta în mult mai mică măsură decât alte state.
Fără infrastructura potrivită și un cadru legal ce protejează utilizatorul de bicicletă, România va continua să producă biciclete fără a le folosi.

©Monitorul social
Friedrich-Ebert-Stiftung

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...