Capitalismul criminal al Americii

Date:

_________________

Anne Case
Profesor emerit de Economie și Afaceri Publice la Princeton University Forum
Angus Deaton
Laureat al premiului Nobel pentru economie

Un mare eșec al capitalismului american contemporan este că nu servește tuturor. Minoritatea educată – o treime din populația adultă cu o diplomă de facultate de patru ani – a prosperat, dar majoritatea a pierdut, nu doar relativ, ci absolut. Faptele sunt din ce în ce mai clare și greu de ignorat. Perspectivele americanilor mai puțin educați se înrăutățesc: aceștia pierd din punct de vedere material, îndură mai multă durere și izolare socială, iar durata lor de viață se scurtează.

După 1970, motorul progresului american a început să dea rateuri. De la începutul anilor 1980 și în continuare, creșterea economică a încetinit, iar ceea ce a fost cândva o alocare în mare măsură egală a câștigurilor a devenit un pilon instabil. Lucrările importante ale lui Thomas Piketty și Emmanuel Saez despre evidențele fiscale din SUA arată cât de bine s-au descurcat cei de la vârf.

În timp ce mulți comentatori cu calcule alternative au pus sub semnul întrebării amploarea creșterii inegalității veniturilor, niciunul nu a reușit să respingă tendința. Alții susțin că nu este un motiv de îngrijorare, cu condiția ca toată lumea să prospere. Pentru ei, dovezile declinului măsurilor materiale reprezintă o provocare mai serioasă. În rândul bărbaților fără studii universitare, salariile medii reale (ajustate în funcție de inflație) au suferit o tendință de scădere timp de mai bine de 50 de ani – întâmpinând întreruperi în timpul boomurilor economice, dar nu și-au revenit niciodată suficient pentru a atinge vârful anterior. Chiar și în apogeul boomului, cu puțin înainte de pandemia de COVID-19, salariile medii au fost mai mici decât în orice moment din anii ’80.

Criticii susțin că aceste date exclud diferitele beneficii ale lucrătorilor, cum ar fi asigurarea de sănătate oferită de angajator. Cu toate acestea, creșterea extraordinară a costului acestor beneficii contribuie ea însăși la scăderea salariilor și la distrugerea locurilor de muncă pentru cei mai puțin calificați. Includerea acestor beneficii în analiză este ca și cum ai jefui pe cineva și a-i percepe costul atacului.

Constatările noastre cu privire la „decesele din deznădejde” reduc semnificativ argumentul că americanii care lucrează înfloresc, în ciuda dovezilor semnificative care arată contrariul. Moartea este mult mai ușor de cuantificat decât venitul real. În 1992, speranța de viață la 25 de ani era cu doi ani și jumătate mai mare pentru bărbații și femeile cu diplomă de facultate decât pentru cei fără. Până în 2019, decalajul a crescut la șase ani și jumătate; din 2010 până în 2018, speranța de viață la 25 de ani a scăzut în fiecare an pentru cei fără diplomă.

Supradozele accidentale de droguri sunt o parte importantă a poveștii. Mai mult de jumătate din creșterea numărului de decese cauzate de deznădejde de la sfârșitul anilor 1980 s-a produs din cauza supradozelor. La sfârșitul anilor 1980, aproximativ 60.000 de oameni din Statele Unite au murit în fiecare an din cauza drogurilor, alcoolului și sinuciderii. Chiar înainte de pandemie, decesele anuale din deznădejde se ridicau la 170.000 – o creștere de peste 100.000 pe an –, decesele cauzate de supradoză reprezentând cea mai mare parte, dar mai puțin de jumătate din total. Cu o creștere puțin mai mult de jumătate din cauza supradozelor de droguri, poate că este adevărat că SUA suferă o epidemie nu de deznădejde, ci de supradoze de droguri. Acesta este un lucru pe care societatea a trebuit să-l îndure de-a lungul timpului și, fără îndoială, va trebui să-l îndure din nou.

Droguri sau deznădejde?

Diferența contează. Dacă decesele sunt „doar” supradoze de droguri, ele pot fi puse pe seama unor companii farmaceutice și distribuitori fără scrupule, fiind și insuficient reglementate. Nu există nimic fundamental greșit în societate și, cu siguranță, niciun semn al unui defect profund în modul în care funcționează capitalismul american contemporan. Deznădejdea, dimpotrivă, este o boală a americanilor din clasa muncitoare – oameni fără diplomă de licență – ale căror oportunități de muncă, căsătorii și instituții sociale și economice s-au slăbit în ultima jumătate de secol. Povestea epidemiei de droguri este unul dintre cele câteva mere stricate. Povestea deznădejdii este una a unei societăți care nu își sprijină un număr mare de oameni, considerându-i efectiv cetățeni de clasa a doua.

Multe semne indică o epidemie de deznădejde în rândul americanilor fără diplomă de facultate. Măsurile de sănătate mintală precară cresc de la an la an pentru acest grup. Ei au trecut prin experiența unei sporiri a durerii documentate – o problemă atât de gravă în rândul generațiilor născute mai târziu, despre care americanii de vârstă mijlocie spun acum că este mai intensă decât în cazul vârstnicilor, lucru care nu se aplică în Europa.

Epidemiile de droguri nu sunt ca molimele de lăcuste sau cutremurele. Ele afectează societățile care deja sunt în pericol. Gândiți-vă la China în anii 1840. Nimic nu poate scuza jefuirea negustorilor scoțieni de opiu William Jardine si James Matheson, nici decizia prim-ministrului britanic Lord Melbourne de a trimite marina in sprijinul lor. Dar nu există nicio îndoială că dezintegrarea avansată a Imperiului Qing a fost o condiție preliminară pentru epidemia de opioide care a urmat.

În cazul SUA, cea mai importantă epidemie de opioide din trecut a venit în timpul și după Războiul Civil. Și la o scară mai mică, a existat o utilizare pe scară largă a opiumului și heroinei de către trupele americane din Vietnam. Cele mai multe dintre aceste dependențe au dispărut atunci când soldații și-au întors gândurile de la plictisul de la jumătate de lume distanță, pentru a duce o viață bine susținută și plină de sens acasă. Faptul că actuala creștere a deceselor cauzate de droguri este concentrată aproape în întregime în rândul celor fără diplomă de facultate ne spune că, la fel ca în China din secolul al XIX-lea, deznădejdea și dezintegrarea au fost condiții preliminare care le-au oferit dealerilor avanpostul de care aveau nevoie. (Și dacă familia Sackler reușește să păstreze 4 miliarde de dolari din câștigurile necinstite din fabricarea Continului, iar nimeni nu ajunge la închisoare, va exista cu siguranță un scenariu care se va repeta.)

Poate că cel mai evident lucru dintre toate este ceea ce s-a întâmplat cu ratele de sinucidere. În timp ce sociologul francez de la sfârșitul secolului Émile Durkheim credea că oamenii educați au mai multe șanse să se sinucidă, ratele de sinucidere în SUA sunt astăzi mai mari în rândul celor fără diplomă de licență.

Prin comparație, ratele sinuciderilor la nivel mondial au scăzut în ultimele două decenii, inclusiv în Uniunea Europeană și în alte țări cu venituri mari. Chiar și Japonia și Finlanda, țări bogate mult timp tulburate de sinucidere, au acum rate mai mici decât SUA. De asemenea, au existat scăderi deosebit de rapide în Rusia – cu ratele reduse la jumătate din 2000 – și în celelalte țări din fosta Uniune Sovietică. În timp ce Rusia are încă o rată de sinucidere mai mare decât SUA, SUA încep să semene cu punctele fierbinți de sinucidere de odinioară.

Creșterea ratei de sinucidere nu este nici pe departe un semn al unei democrații capitaliste înfloritoare. Nu este nimic în neregulă cu capitalismul în principiu, dar versiunea care predomină astăzi în SUA este foarte greșită.

 


Anne Case este profesor emerit de economie și afaceri publice la Universitatea Princeton University.
Angus Deaton, laureat al premiului Nobel în 2015 pentru economie, este profesor emerit de economie și afaceri publice la Facultatea de Afaceri Publice și Internaționale din cadrul Universității Princeton și președintele Catedrei de Economie la Universitatea Southern California.
Ei sunt coautorii lucrării „Decese din deznădejde și viitorul capitalismului”.

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2021. www.project-syndicate.org

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hidroelectrica semnează cu UCMR pentru transferul de afacere 

Hidroelectrica a semnat astăzi contractul cadru pentru transferul de...

Leonardo Badea (BNR): Reforma guvernanței economice europene – implicații pentru România

În peisajul economic al ultimilor ani, marcat de niveluri...

Utilizarea stimulentelor fiscale: ce oferă România, Polonia, Republica Cehă și Ungaria?

de Răzvan Ungureanu (foto), Director, Impozite Directe, EY România...