Dragoş Bonea a creat şi a dus în poziţia de number one pe piaţa de la noi şi de laureat internaţional o convergenţă de business, design, arhitectură, inginerie, artă, educaţie: compania Delta Studio, reper în domeniul amenajărilor interioare. Fără să găsească neapărat că e momentul unei retrospective, ci numai pentru că l-am întrebat, îşi aduce aminte că în urmă cu 30 de ani era student la Aeronave şi visa la o carieră în domeniu: „Opțiunile pe vremea aceea erau doar în România. După vacanța de iarnă din 1989, devenise posibil și Occidentul. În anii următori, pe măsură ce industria aeronautică românească se dezintegra, acesta a rămas unica opțiune viabilă. Majoritatea colegilor mei au mers în acea direcție. Eu am preferat să rămân în țară și să devin antreprenor, fără a avea nici pregătire, nici experiență, nici capital, nici susținere, înconjurat însă de oportunități. Am demarat propria afacere, Delta Studio, acum 23 de ani, în domeniul amenajărilor interioare: de la import și distribuție de materiale la propria rețea de magazine și fabrică de mobilă și până la proiecte complete – design, materiale, execuție. Am parcurs perioade favorabile, dar și defavorabile, cum a fost criza din 2008-2009. Sunt atașat de afacerea mea și în sensul bun, poate și în sensul rău al cuvântului. Am refuzat în 2007 o ofertă de preluare la o valoare cu mult peste ce visasem și în 2009 am fost la un pas de a pierde totul. Am reușit să redresez, iar acum, bazându-mă pe experiența acumulată și pe echipa pe care am reușit să o formez, sunt foarte optimist privind înainte”.
Într-o vreme când locuința inteligentă te duce cu gândul la draperiile care se trag singure dacă bate soarele şi la frigiderul care te anunţă prin telefon când eşti la magazin că laptele-i pe terminate, adică în vremea funcţionării inteligente a casei, Delta Studio aduce amenajarea inteligentă. Nu-i opoziţie, ci completare; exact spus, umanizare. Odată cu funcţionarea, e confortul. De la sine, vin educaţia, civilizaţia. Toate se obţin prin creaţie, socotire a nevoilor, confruntare a ideilor, folosire cu cap a banilor şi, cel mai profitabil, prin apel la oameni de meserie. Investiţia este în materiale (parteneri de prim rang mondial) şi în instalaţii, aşa cum este şi în creativitate. Din ele rezultă valoarea, care periodic aduce succesul. Aşa a fost anul trecut, într-un context care certifică la nivel internaţional excelenţa în arhitectură, design și dezvoltare imobiliară: concursul International Property Awards – regiunea Europa. Sunt evaluate designul, managementul de proiect, marketingul. Toate proiectele de amenajare prezentate de Delta Studio sunt laureate – cinci din cinci, la cinci secțiuni: design de bucătărie – Moss Island, arh. Cristina Golban; design de baie – Italian Vibes, arh. Cristina Golban şi arh. Oana Deacu, în colaborare cu brandul Agape; design interior de hotel – Hilton Garden Inn Lipscani, arh. Alin Dobrescu; arhitectură rezidențială – Casa Moltenia, arh. Anca Constantin şi arh. Ionuț Constantin; design de showroom – Răzoare, arh. Cristina Golban și arh. Oana Deacu, showroomul emblematic pentru Delta Studio. Autorii sunt, unii, arhitecți proprii ai companiei, alții, colaboratori. Produsele din care sunt concretizate creaţiile provin de la mari branduri de profil.
Pentru că întreţine un dialog al inteligenţei puse în valoare, Delta Studio premiază la rândul său performanţa. O dovadă este concursul de design interior Smart Luxury pentru soluții inteligente de amenajare a unui apartament, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, filiala București, şi platforma pentru arhitecți şi clienţi angrenaţi în amenajări interioare RIDA – Romanian Interior Design Association. Arhitecţii câştigători pentru proiectele lor sunt: premiul I şi amenajarea efectivă de către Delta Studio în ansamblul Belvedere Residences din București – Oana Ștefania Pangalos (Atelier Mudi); premiul II – Paul Călin Machedon, Theodor Alexandru Dinu, Laura Ioana Oniga; premiul III – Cassandra Pop, Cosmin Anghelache, Astrid Rottman (Not Available); mențiune onorifică 1 – Tudor Antemir, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu; mențiune onorifică 2 – Alexandru Codrin Mazilu, Delia Ștefana Costras (Fulcrum Atelier).
Managerul general Dragoș Bonea priveşte spre ce urmează: „Prin dezvoltarea afacerii, îmi propun să fac accesibil designul de interior de calitate (poate chiar surprinzător de accesibil) și să contribui la creșterea nivelului de performanță al profesioniștilor în domeniu (arhitecți, designeri, meșteri), inclusiv să îi ajut să își dezvolte propriile afaceri. Apoi, mă pregătesc să predau ștafeta”.
Foto ©Delta Studio