Când moda (care ține de vreo două sute de ani) e să pleci, trecător sau trăitor o vreme pe-aici, fără a-ntoarce capul, eventual și strâmbând din nas, unii fac drumul invers: vin sau revin în România. Așa sunt participanții la Cursurile de vară de limba română, de cultură și civilizație românească organizate de Universitatea din București. Ei formează „un public relativ heteroclit”, spune directorul ediției din acest an, Alexandru Nicolae, lector doctor la Facultatea de Litere a Universității din București, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” al Academiei Române, oferind exemplul participanților la ediția actuală: „Pe lângă cursanți care au un interes profesional pentru limba română (studenți și universitari specializați în studiul limbilor romanice) sau care au un motiv personal pentru a învăța limba română (au strămoși români), anul acesta între cursanți s-au numărat persoane care pot fi calificate efectiv drept pasionați ai limbii române și ai culturii românești – un avocat neamț care a lucrat la legislația anticorupție la înființarea DNA (inițial PNA), îndrăgostit iremediabil de România, o psiholoagă catalană pasionată de scrierile părinților ortodocși, un prim-avocat al Curții de Casație Franceze ș.a.m.d.” În total, au fost 30 de cursanți din 14 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Coreea, Turcia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Croația, Italia.

Limba română m-a ales pe mine

Alain Legoux (Franța), cu mama româncă, a plecat din România cu familia la trei ani, în vremea imediat postbelică. S-a întors acum. Limba română a uitat-o. Vrea s-o învețe iar. Trebuie s-o ia de la bază. Prima bibliografie i-a fost corespondența mamei lui cu mama ei în română. E magistrat, nu trăiește între români, nu are cu cine să vorbească românește. Atât vrea: să scrie o carte despre epoca 1949-1970.
La polul opus al vârstei participanților, Maria Mihăilă (SUA) abia va împlini 18 ani. Certificarea primului nivel de cunoaștere a limbii române a obținut-o.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

DISTRIBUIȚI