Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București:„Dincolo de performanțele internaționale, este necesară conlucrarea cât mai bună între mediul de afaceri, mediul universitar și de cercetare și instituțiile statului”
Academia de Studii Economice din București este prima universitate din România care pătrunde în selectul „Top 500” al clasamentului cu cea mai mare autoritate din lume, Shanghai Ranking`s Global Ranking of Academic Subjects 2017, pe locul 151-200 al domeniului de profil. În același timp, clasamentul QS World University Rankings 2018 certifică locul 1 ca nivel de angajabilitate a absolvenților ASE în economia din România. Performanțele sunt de natură să deschidă în mod convingător împlinirea, în anul centenarului României moderne, a 105 ani de la întemeierea celei mai înalte școli economice din spațiul românesc. Interlocutor pe această temă ne este prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București.
Domnule rector, ce semnificație în plan academic, de conținut, are pentru Academia de Studii Economice atingerea acestor performanțe internaționale?
Ne bucură faptul că am demonstrat potențialul pe care îl avem de a obține rezultate bune la nivel internațional, în clasamente de prestigiu, alături de cele mai bune universități din lume. Am arătat că suntem performanți pe criterii variate, prevăzute de exigențele celor două clasamente redutabile, ceea ce demonstrează că suntem vizibili și competitivi internațional, că avem strategii eficiente, că merităm încrederea candidaților noștri din țară și din străinătate. Dar nu ne vom lăuda excesiv cu acestea. Este firesc să fim buni, așa cum este important să validăm în competiții de acest tip ca anvergură și nivel faptul că suntem liderul învățământului economic și de administrație publică din România. Vital este să mergem mai departe cu înțelepciune și încredere în strategiile și în potențialul nostru și să arătăm că modestia este o lecție pe care o prețuim. Vom continua să ne realizăm obiectivele programului managerial, pentru a ne respecta promisiunile pentru care am fost aleși și a valorifica potențialul comunității noastre universitare.
Ce perspective se deschid de aici?
Perspectivele pe care le oferă obținerea unor poziții foarte bune pentru o universitate economică din România în cel mai prestigios clasament internațional, Shanghai Ranking`s Global Ranking of Academic Subjects 2017, precum și în QS World University Rankings 2018, care ne conferă statutul de universitatea din România cu cea mai mare încredere din partea angajatorilor, înseamnă plusvaloare pentru brandul ASE București, o vizibilitate internațională sporită și o și mai bună poziționare pe piața forței de muncă din țară și din spațiul extern. De aici decurg și obligații, cum sunt menținerea acestor performanțe, efortul pe care comunitatea universitară, instituția în ansamblu, trebuie să-l depună pentru a valida în timp rezultatele, pentru a demonstra că au potențialul de a fi pe actualele poziții și chiar mai sus pe termen lung.
Care sunt trăsăturile ce definesc astăzi, la 105 ani de la fondare, personalitatea Academiei de Studii Economice?
Cele mai importante trăsături care ne definesc astăzi sunt, după părerea noastră, următoarele: deținem poziția de lider al învățământului economic și de administrație publică din România; acțiunile noastre sunt caracterizate de responsabilitate și performanță; ne preocupă internaționalizarea universității noastre; dovedim respect față de tradiții și de membrii comunității; arătăm deschidere, dinamism și flexibilitate față de mediul de afaceri, prin adaptarea la cerințele de pe piața muncii.