EFECTUL SUPERMAN

Date:

Generația mea a văzut primul film din seria „Superman” într-un cinematograf de stat. Era pe vremea comuniștilor și cinematografele erau de stat, ca de altfel majoritatea lucrurilor. În orașul meu erau două cinematografe, unul unde îți treceau șobolanii printre picioare în timpul filmelor și unul mai modern. Eu am văzut „Superman” în cel mai modern.
Nu știu prin ce miracol a trecut filmul de inepta cenzură comunistă, însă un lucru mi-a fost clar imediat după ce-am trăit povestea cu sufletul la gură: îmi doream să fiu Superman! (Sau măcar să-l cunosc și să îmi fie prieten, în fine…)

Multă vreme n-am știut de ce visam asta, de ce îmi doream să am puteri supranaturale. Desigur, prima explicație e că ar fi fost cool, deși pe vremea aceea se spunea „șmecher”. Nu neg nici acum c-ar fi cool să fii Superman, însă motivul adevărat pentru care aș vrea nu ține de spectacol, ci de superputerea de a face bine.
Au trecut peste 30 de ani de atunci. Visăm la fel, poate cu o viteză mai mare, Superman s-a certat cu alți supereroi, a salvat planeta de câteva ori, a murit. Apoi a reînviat și acum e bine, nu sunt traume în legătură cu care să ne facem probleme majore.
Probleme majore are însă omenirea. Cumva, aceleași pe care le avea și acum 40 de ani: lipsa apei, poluarea, nutriția proastă, încălzirea globală, lipsa muncitorilor calificați, lipsa educației, lipsa sau precaritatea siguranței personale.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Investitorii români se așteaptă la randamente pozitive în 2023

Creșterile de pe piețele bursiere de la începutul anului...

Se prelungește pogramul IMM INVEST PLUS până la data de 31.12.2023.

  Comisia Europeană a aprobat notificarea Ministerului Finanțelor cu privire...

Românii se pot distra cu bani puțini: Stand Up Paddle pe lacul Siriu

În noul context macroeconomic veniturile pentru vacanțe și experiențe...

Peste 50 de miliarde de euro investiții străine în sectoare ale economiei românești în 2022

Olanda, Germania și Austria, în topul investitorilor străini...