EVENIMENTUL FILOSOFIC AL ANULUI 2022

Date:

În perioada 3-8 iulie 2022, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir va organiza lucrările celui de-al 30-lea Congres al Asociației Internaționale pentru Filosofia  Dreptului și Filosofie Socială (IVR). Asociația Internațională pentru Filosofia Dreptului și Filosofie Socială (IVR) este o organizație academică centrală mondială, înființată în scopul studierii și promovării filosofiei juridice și a filosofiei sociale. A fost fondată în 1909 ca Internationale Vereinigung für Rechts – und Witschaftphilosophie, redenumită International Vereinigung für Rechts – und Sozialphilosophie, în 1933. Activitățile principale ale IVR includ: un Congres Mondial la fiecare doi ani, publicarea Revistei internaționale Archiv für Rechts – und Sozialphilosophie (ARSP) și Enciclopedia IVR a Filosofiei Dreptului și Filosofiei Sociale. Sediul IVR este în Wiesbaden (Republica Federală Germania). 

Asociația numără peste 3000 de membri din întreaga lume. Ea are în compunere 41 de secții naționale – printre care și Secția România. IVR este condusă de Comitetul executiv care este prezidat de către președintele Asociației – în prezent Prof. Matthias Mahlmann (Elveția). Congresele  IVR se disting prin vorbitori de talie mondială, prin reunirea unor personalități de mare prestigiu internațional, generând ocazii excepționale pentru schimburi de opinii și discuții aprofundate asupra generoaselor tematici ale filosofiei dreptului și filosofiei sociale.

Cel de-al 30-lea Congres Mondial IVR va avea ca temă centrală Justice, Community and Freedom (Dreptate, Comunitate și Libertate). Organizarea Congresului reprezintă un efort comun la care participă resursele Asociației internaționale IVR, cele ale Universității Creștine Dimitrie Cantemir și ale Asociației Române pentru Filosofia Dreptului. Printre membrii Comitetului de Organizare regăsim nume consacrate în domeniile juridic și filosofic, precum Prof. Corina Dumitrescu (Universitatea Creștină Dimitrie Catemir), Prof. Matthias Mahlmann (Universitatea din Zurich și Președintele IVR), Prof. Ann Cudd (Universitatea din Pittsburgh), Prof. Ion Craiovan (Președintele Asociației Române pentru Filosofia Dreptului) și alții.  

Sediul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, București

Congresul IVR 2022 va reprezenta și un prilej de a sărbători trei momente filosofice decisive: 200 de ani de la apariția monumentalei lucrării hegeliene Gruntlinien der Philosophie des Rechts, împlinirea centenarului nașterii lui John Rawls, precum și aniversarea a 50 de ani de la publicarea lucrării sale A Theory of Justice. Este o extraordinară oportunitate pentru organizatori de a aduce un omagiu excelenței intelectuale a acestor titani. 

Zeci de țări vor fi reprezentate la Congresul IVR 2022, cu tradițiile și paradigmele lor culturale, prilej de marcant schimb intelectual. Totodată, moștenirea românească va fi împărtășită în cadrul mai multor ateliere de lucru, circumscrise tradiției românești în filosofie și drept. Cele cinci excursii planificate pentru participanții înscriși, vor oferi ocazia de a cunoaște România, cu frumusețea, istoria și cultura ei. Castelele Peleș și Bran, Palatul Mogoșoaia, precum și alte obiective istorice pline de tradiție și spiritualitate, se vor dovedi o experiență culturală de neuitat.

O seamă de vorbitori de marcă vor onora cu prezența lucrările acestui Congres: Prof. Brian Leiter (Universitatea din Chicago), Prof. Anita Allen (Universitatea din Pennsylvania), Prof. Elisabeth Holzleithner (Universitatea din Viena), Prof. George Letsas (University College London), Prof. Hyekyong Kim (Universitatea Inje), Prof. César Rodríguez-Garavito (Universitatea din New York), Prof. João Maurício Leitão Adeodato (Universitatea Nove de Julho), Prof. Tetsu Sakurai (Universitatea din Kobe). 

Amfiteatre ale Universității Creștine Dimitrie Cantemir

Vor fi organizate zeci de ateliere de lucru (Special Workshops) și grupuri de lucru (Working Groups). De asemenea, organizatorii pun la dispoziția participanților premii consistente în bani. Vor fi premiate cea mai bună lucrare a unui student participant la Congres, cea mai bună contribuție a unui doctorand, precum și marele premiu pentru cea mai bună lucrare a Congresului IVR 2022, toate publicate în volumul dedicat acestui eveniment major. 

Site-ul web al Congresului ivr2022.org  pune la dispoziția celor interesați toate informațiile privitoare la această manifestare academică unică în România: modalitatea înscrierii la Congres, taxa de participare, programul de desfășurare, lista atelierelor înregistrate până în acest moment, recepțiile oferite, spectacolele artistice, premiile acordate cu prilejul Congresului.   

Aula Magna a Universității Creștine Dimitrie Cantemir

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Lansarea unei cărți-eveniment despre valorificarea bogățiilor naturale, a forței gândirii creative

de Dr. ec. Constantin Boștină.Director General revista ECONOMISTULPreședinte Asociația pentru Studii si...

Eficienta Energetică în viața oamenilor din perspectiva anilor 2050

Într-o lume din ce în ce mai limitată în...