Firma de exerciţiu – şcoală de business la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti

Date:

Conceptul didactic „Firma de exerciţiu“ se bazează pe învăţarea prin practică, fiiind un model de simulare a proceselor interne desfăşurate într-o firmă reală şi a relaţiilor acesteia cu alte firme şi instituţii. „Firma de exerciţiu” reprezintă o metodă interactivă de învăţare ce asigură premisele dezvoltării spiritului antreprenorial al elevilor. Este o concepţie modernă de integrare şi aplicare interdisciplinară a cunoştinţelor, o abordare a procesului de predare-învăţare care oferă condiţii optime pentru probarea şi aprofundarea practică a competenţelor dobândite în pregătirea profesională. Rolul firmelor de exerciţiu este de a dezvolta competenţele de antreprenoriat dinamic elevilor asemănător unui mediu concurenţial real. Implementarea conceptului de firmă de exerciţiu permite fundamentareai tipului de întreprinzător capabil să dezvolte un nou proces de producţie, să aducă pe piaţă un nou produs sau serviciu, să descopere o nouă cale de distribuţie.

Proceduri economice reale, cu bani şi mărfuri virtuale

Obiectivul general al învăţării prin „Firma de exerciţiu” este dezvoltarea spiritului antreprenorial prin simularea operaţiunilor şi proceselor economice specifice mediului real de afaceri și dezvoltarea de competenţe şi aptitudini necesare unui întreprinzător dinamic: creativitate, gândire critică, rezolvare de probleme, luare de decizii, asumare de responsabilităţi, lucru în echipă, iniţiativă, perseverenţă, autoorganizarea şi autoevaluarea resurselor individuale, flexibilitate. Activităţile în firmele de exerciţiu sunt identice cu cele din firmele reale, utilizând aceleaşi proceduri economice, dar cu bani şi mărfuri virtuale, în conformitate cu practica şi legile specifice economiei naţionale. Fiecare firmă de exerciţiu se concentrează pe situaţii reale sau pe un cadru antreprenorial, într-un domeniu economic bine precizat. Participanţii îşi desfăşoară activitatea într-o atmosferă productivă reală şi învaţă să îndeplinească sarcinile primite, fiecare decizie luată oferind situaţii de învăţare. Firma de exerciţiu devine astfel o firmă de învăţare pe baza principiului învăţării după un model. Metoda didactică „Firma de exerciţiu“ reprezintă un mijloc de predare multidisciplinar în care cunoştinţele de cultură generală se îmbină cu cele de management, contabilitate şi marketing, făcând posibilă dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale ale elevilor prin experimentare (Learning by doing). Instruirea în firma de exerciţiu oferă competenţe în ceea ce înseamnă comportamentul profesional, determinând verificarea practică şi aprofundarea cunoştinţelor dobândite în anii de studiu. Dimensiunea extracurriculară se realizează prin activități de învățare în afara curriculumului național, prin participare la târgurile firmelor de exercițiu la nivel național și internațional.

Colegiul Economic Virgil MadgearuDouă premii I la întrecerea mondială a firmelor de exerciţiu

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” București a participat şi în acest an la competițiile prestigiosului eveniment Virtual Enterprise International Trade Show, 2018, New York, SUA, cu o delegație de 12 elevi – Drăghici Diana Elena, Antonescu Carol Mihai, Jianu Andrei, Petre Denisa Andreea, Dima Luiza Denisa,Vasilescu Mihnea, Gonţilă Andreea, Haţăgan Alexandru, Datcu Melissa Cristina, Dirinea Ioana Denisa, Norocel Andrei Dragoş, Dumitraşcu Silviu Albert şi 3 profesori coordonatori de firme de exercţiu – Mariana Georgeta Ciobanu, Florina Voicu, Roxana Carmen Ionescu. Din delegaţie au mai făcut parte elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuţă”. Participarea a urmărit punerea în aplicare a obiectivelor proiectului educaţional „Din şcoală în viaţă prin firma de exerciţiu” – coordonator, prof. Roxana Carmen Ionescu, director al Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Bucureşti. Obiectivele proiectului au fost: dezvoltarea spiritului antreprenorial, familiarizarea elevilor cu activitățile specifice afacerilor cu partenerii firmelor de exercițiu străine în cadrul manifestărilor expoziționale, formarea de priceperi și deprinderi în domeniul afacerilor, perfecţionarea limbajului de afaceri în limbi străine, stimularea creativităţii elevilor, responsabilizarea, motivarea celor cu rezultate deosebite în practica firmelor de exerciţiu, stabilirea de parteneriate cu şcoli similare din SUA şi din alte ţări.
A XXII-a ediţie a Târgului Internaţional al Firmelor de Exerciţiu, „Youth Business Summit New York 2018”, a avut sloganul „Join future business leaders and entrepreneurs for a one-of-a-kind global business convention” şi s-a desfăşurat sub patronajul U.S. Network of Virtual Entreprises & Merrill Lynch, în colaborare cu Working in Support of Education (W!SE) şi New York City Department of Education (DOE). Au participat 105 firme de exerciţiu din 8 ţări şi 13 state din SUA. România a fost prezentă cu o firmă de exerciţiu de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. De-a lungul unei săptămâni, s-au desfăşurat două competiții: „Global Business Challenge” şi „International Trade Show”. La eveniment au participat personalităţi din lumea afacerilor: Charlotte Frank, director McGraw-Hill Financial şi Ben Kassoy, redactor-şef al DoSomething.org. Organizarea a fost susţinută de 20 de sponsori de renume, precum Fed EX, HSBC, Dale Carnegie, New York Life Fundation, Capital One.
Unul dintre evenimentele cele mai importante din lume pentru elevii care doresc să lucreze în domeniul afacerilor este „Global Business Challenge”, ajuns la a XII-a ediţie. Anul acesta, competiţia s-a axat pe analizarea unui studiu de caz de afaceri referitor la compania producătoare de jocuri virtuale Pokemon Go. Echipele au avut rolul de consultant pentru managerul departamentului de marketing al firmei producătoare de jocuri virtuale Niantic Inc şi sarcina de a realiza o strategie de promovare a produsului Pokemon Go pe pieţele mondiale. Competiţia a reunit 269 de elevi din Austria, Belgia, Brazilia, Indonezia, Republica Bermuda, Germania, Bulgaria, România, SUA şi s-a desfăşurat în două runde: runda preliminară cu 36 de echipe din care au fost selectate 26 de echipe pentru runda finală, soldată cu 4 echipe de top. Elevii au lucrat în echipă multinaţională pentru a se pregăti şi a acumula experienţă în analizarea economiei globale. Ei au putut să evalueze oportunităţile şi riscurile unei afaceri, să-şi formeze şi să-şi exerseze competenţe de întelegere a operaţiunilor comerciale şi de negociere şi mai ales să-şi consolideze deprinderile muncii în echipă. Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Bucureşti a participat cu cei 12 elevi, coordonaţi de cadrele didactice. Eleva Datcu Melissa Cristina s-a calificat în finală şi a ocupat locul I.
Competiţia „International Trade Show” a avut secţiunile Best Booth, Best Sales Pitch, Best Catalog, Best Website. Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Bucureşti a participat cu elevii constituiţi în firma de exerciţiu FE „Traveling Around The World” SRL – agenţie de turism, coordonaţi de cadrele didactice şi a obţinut Premiul I Gold la secţiunea Best Booth.
În paralel, au avut loc întâlniri de lucru cu Iris Blanc – director executiv, fondator al Virtual Enterprises International SUA, Nick Chapman – director al programului naţional, Tyler Fugazzie – manager în marketing şi comunicare, Susan Chan – manager în organizarea de evenimente naţionale, cu numeroase cadre didactice din SUA şi din alte ţări. Elevii şi profesorii noştri au avut şi o întrevedere cu ministrul consilier Călin Radu Ancuţa la sediul Consulatului General al României din New York şi s-au bucurat de atenţie deosebită din partea oficialităţilor române.
Prin rezultatele obţinute, elevii Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Bucureşti au dovedit că deţin calităţi de manageri în domeniile marketing, negociere, comercial, financiar-contabil şi resurse umane, dobândite în orele de „Firmă de exercițiu”, că au abilități și competențe de comunicare în limbi străine şi aptitudini de negociere şi realizare a tranzacţiilor comerciale. Spiritul antreprenorial, creativitatea şi promovarea unei idei sau a unui produs românesc sunt dovezi certe ale dimensiunii formative a învăţământului de profil de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” București.

Roxana Carmen Ionescu

Roxana Carmen Ionescu
Roxana Carmen Ionescu
Prof. Roxana Carmen Ionescu este director al Colegiului Economic „Virgil Madgearu” București

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...