Forum Național pentru un proiect unic de țară Ziua economiștilor și Ziua universitarului economist

Date:

Ziua Economiștilor și Ziua Universitarului Economist au fost marcate anul acesta într-un context cu o încărcătură istorică și de perspectivă deosebită. Cele două zile profesionale simbolice s-au aflat sub semnul centenarului Marii Uniri și s-au concretizat prin Forumul Național al Economiștilor din România cu tema „Unicitatea proiectului de țară – condiție a eficienței și sustenabilității dezvoltării economice și sociale a României”, prin Gala Excelenței în ASE, prin dezbateri și deschideri de perspectivă. Auspiciile asigurate de organizatori – Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Asociația Facultăților de Economie din România (AFER) și Societatea Română de Statistică (SRS), cu sprijinul Academiei de Studii Economice din București – au făcut să se reunească elita domeniului economic, parteneri din mediul de business, exponenți ai lumii culturale, universitare și de cercetare.

 

„Nu ne vine să credem, dar românii s-au unit cândva și merită toată cinstea noastră”

 

Ioan-Aurel Pop
Ioan-Aurel Pop

În Aula Magna a ASE, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a susținut o expunere asupra necesității justei receptări a Marii Uniri din 1918. Punctul de pornire l-a constituit sublinierea că națiunea română nu s-a născut în urmă cu 100 de ani și că, în niciun caz, nu sărbătorim „100 de ani de România” sau că „acum 100 de ani a venit pe lume o națiune”, cum se aude public, în totală ignorare a specialiștilor. „Afirmația este falsă din toate punctele de vedere”, a accentuat președintele Academiei Române, inclusiv ca referire la națiunea-stat, întrucât România modernă s-a format la 1859. Vechimea națiunii române este arătată de faptul că „la 1700 exista o conștiință de sine, care a condus o luptă de emancipare națională”. Astăzi, a observat acad. Ioan-Aurel Pop ca element grav pentru orizontul spre care se îndreaptă România, „opunem identitățile noastre regionale identității naționale” și „nu ne vine să credem că românii s-au unit vreodată; vă asigur că s-au unit și merită toată cinstea noastră”.

Apel la expertiza economică

Mircea Dumitru
Mircea Dumitru

Din perspectiva filosofiei și a logicii, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universității din București, a abordat destinul comun de astăzi al științelor socio-umane, aflate într-o veritabilă confruntare cu presiunile rigorilor scientometriei. Invocând „limitele normale care țin de natura domeniului” și „dimensiunea deciziei libere”, inclusiv în economie, profesorul Mircea Dumitru a conchis că „științele sociale, științele umane nu pot fi substituite de alte modele epistemologice”.

O voce pentru interesul național

Forumul Național al Economiștilor din România și-a desfășurat partea aplicată, pornită de la acumulări istorice și realități actuale orientate spre viitor, în mai multe secțiuni, cu tematică unitară conceptual: „Abordarea sistemică a obiectivelor și valorilor social-economice”; „Vectorii interni și externi ai dezvoltării economice și sociale”; „Interfața economiei României cu globalizarea și integrarea”; „Modelul de perspectivă al economiei românești”. S-a conturat decizia implicării profesorilor din ASE, a tuturor economiștilor, în fundamentarea construcției naționale pentru următoarele decenii. În acest scop, ideea de bază a fost aceea a unei exprimări printr-o voce în slujba interesului național, o sinteză a forumului care să fie pusă la dispoziția factorilor decidenți.

Gheorghe Zaman
Gheorghe Zaman

La rândul său, prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, președintele AGER, a conturat „un profilul profesional al economistului”, în contextul expansiunii orientărilor universitare către formare bazată pe ansamblul disciplinelor STEM (science, technology, engineering, mathematics). În ceea ce privește proiectul economic adecvat României următoarelor decenii, profesorul Zaman a pledat pentru „realizarea unei unități a viziunii economice în perspectivă”. O atenție specială a semnalat că se cuvine eticii în afaceri, deseori neglijată în societatea de astăzi.

Nicolae Istudor

Manifestarea „rolului de cetățeni specialiști în economie” a fost cerut de la tribuna forumului de prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, președintele AFER: „Oamenii așteaptă de la noi idei clare. Datoria noastră este să oferim suport ideatic pentru decizii în care este nevoie să se facă apel la expertiza noastră economică”. Este cu atât mai necesar așa ceva, a atras atenția profesorul Istudor, cu cât „la noi sunt adoptate programe de dezvoltare prin care nu obținem dezvoltare”. Ca urmare, „este momentul să ieșim din improvizație și să trecem la o dezbatere cu adevărat publică”.

Mândria apartenenței la comunitatea academică a ASE

Gala Excelenței în ASE a reprezentat un cadru de evidențiere a performanței universitare sub o diversitate de întruchipări, de la valoare științifică și implicare socială la creație artistică și spirit civic. Au fost acordate premii de excelență pentru cercetare, pentru susținerea dezvoltării și pentru internaționalizarea instituției, ca și pentru întreaga activitate și pentru antreprenoriat studențesc. Au fost premiate spiritul civic salvator, realizări culturale și de voluntariat. Au concertat Corul ASE și formația Solaris Quartet. Totul a stat sub semnul mândriei apartenenței la comunitatea academică, după cum a subliniat rectorul Nicolae Istudor, cu îndemnul: „Să nu mai rămânem pasivi față de ce se întâmplă în România. Să ne implicăm, să premiem performanța, să și sancționăm lucrurile rele. Dacă nu ne interesează ce se întâmplă în jurul nostru, înseamnă că nu existăm”.

În orice abordare, a afirmat prof. univ. dr. Constantin Anghelache, președintele SRS, „fără o analiză cantitativă, nu putem ajunge la esența analizei calitative”. Totodată, a anunțat elaborarea sub egida SRS a unor lucrări tematice de sinteză care prezintă, la 100 de ani, bilanțul economic al României, cooperația, învățământul românesc.

 

 

Pavel Nastase
Pavel Nastase

Evocând figuri proeminente ale școlii românești de economie afirmate într-un secol și implicit în cei 105 ani împliniți de cea mai înaltă școală de profil de la noi, prof. univ. dr. Pavel Năstase, președintele Senatului ASE, a adus în atenția participanților accepția legăturii mai accentuate a pregătirii teoretice cu practica economică văzută ca apel intensificat la expertiza profesorilor actuali, a căror angajare în construirea unui proiect economic românesc trebuie să fie determinantă.

Reuniunea AFER
Reuniunea AFER

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...