Investiția privată în educație, temelie rezistentă pentru societate

Date:

La Școala Primară Spectrum și Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ambele cu origini în Fundația Lumina), argumentele investiției private în educație se regăsesc în normalitatea de fiecare zi și nu trebuie susținute prin multe cuvinte: „De ce investiție privată în educație?”, preia întrebarea dr. Hayati Ağaoğlu, managerul Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, și răspunde ferm: „Educația e cel mai important lucru. Investiția în educație este investiție în viitor. Prin educație se rezolvă până la urmă toate problemele”. Managerul Școlii Primare Spectrum, prof. Ali Riza Karagöz, nuanțează: „La școala primară se pune temelia educației. Dacă temelia e puternică, rezistentă, după aceea depinde de fiecare câte etaje pune deasupra. Elevii merg la gimnaziu, la liceu; mai sus, unii, la olimpiade; mai departe, vin și medaliile”. Și mai aplicat, directorul Școlii Primare Spectrum, Aretha Violeta Cărăușu, profesor pentru învățământul primar, definește caracteristica învățământului privat: „Suntem o alternativă la învățământul românesc de stat. Învățăm după curriculumul național, cu multe îmbunătățiri”.

Uniforma

Un mediu școlar sigur, performant, creativ

 

Cursurile ciclului primar încep în fiecare zi la ora 8.30 și se termină luni la ora 15.10, iar marți, miercuri, joi, vineri, la 14.15. E programul obișnuit al unui elev. Învățătoarele rămân mai mult în școală după ore, ca să-și pregătească ce le trebuie pentru ziua următoare. Plusul de ore pentru elevi față de programul școlilor de stat vine din existența câte unei ore de limba engleză în fiecare zi la toate clasele, a unei ore de informatică pe săptămână începând de la clasa a II-a și a unor ore de studiu tot în fiecare zi la fiecare clasă, după materiile din orar. În orele de studiu se aprofundează câte ceva din ce s-a predat în prima parte a zilei, se fac și o parte din teme. Chiar dacă școlarii lucrează ceva în clasă, consideră doamna director, „e important să aibă și acasă un exercițiu pe care să-l lucreze independent. Profesorul, învățătorul e ca un antrenor care îți explică ce mișcări trebuie să faci, dar tu trebuie să le faci singur”. În acest program e loc și pentru o pauză de masă de o jumătate de oră, când elevii merg la cantină și mănâncă, după preferință, meniul de acolo sau ce-și aduc de acasă. Abia după toate acestea, cum îi arată și numele, vine timpul de afterschool, care ține până la ora 17, iar pentru unii copii până la 18. În același timp, opțional, sunt cluburi extrașcolare, de dans, teatru, șah etc. Grădinița are program zilnic de la 8.30 la 17.


Cât privește încadrarea, disciplinele clasice (română, matematică, istorie etc.) sunt predate de învățătoare, iar discipline precum limbi străine, educație fizică, religie etc., de către profesori de specialitate. La fiecare grupă de grădiniță, educatoarea are o asistentă de ajutor. La clasa pregătitoare, există un ajutor la două clase, mereu în preajma copiilor, la pregătirea materialelor, la îmbrăcat când merg afară, la masă etc.

Dincolo de utilitatea pentru învățătura de carte a ofertei educaționale, de rigoarea și echilibrul programului și de ambianța remarcabilă chiar pentru un trecător grăbit și ocazional, ce anume atrage spre această școală? Răspunsul doamnei director ține mai degrabă de normalitatea lucrului făcut astfel încât meseria făcută consecvent să nu devină rutină: „Oferim un mediu școlar performant, creativ, sigur. Avem cadre calificate, cu grade didactice, cu vechime la catedră. Nu ne axăm numai pe curriculum. Îi încurajăm pe copii să vorbească, să se simtă liberi; suntem prietenii lor. Părinții asta caută – un loc unde să-și știe copiii în siguranță și unde să învețe ceva folositor”.

Campus Pallady

Calitatea profesorilor dă calitate educației

 

Ducând ideea mai departe, cu aplicare la ciclurile următoare, de gimnaziu și liceu, dr. Hayati Ağaoğlu subliniază încadrarea în curriculumul național și în reglementările Inspectoratului Școlar al Municipiului București și în același timp evidențiază unele particularități care aduc plusuri de personalitate și valoare: „Profesorii fac diferența, prin comunicarea cu elevii și cu părinții. Avem catalogul electronic prin care transmitem zilnic mesaje despre copii. Punem în centrul educației elevul”.

Hayati Ağaoğlu
Hayati Ağaoğlu

Noutatea anului școlar o reprezintă programul de lucru interactiv la clasă, pe bază de tablete electronice individuale, care pun în valoare și completează conținuturile manualelor curente din sistemul de învățământ, avizate de Ministerul Educației Naționale. „Asta înseamnă ore interactive, aplicații, team work”, accentuează dr. Hayati Ağaoğlu. Pe o astfel de bază, vine firesc performanța, care înseamnă promovare 100% la bacalaureat, medalii la olimpiade internaționale, la o mulțime de alte concursuri.
Sunt patru factori esențiali care asigură performanța, atrag elevii și părinții și deschid perspectiva dezvoltării. Îi enunță prof. Ali Riza Karagöz: „Calitate – profesorii au calitate profesională, așa că elevii primesc educație de calitate; comunicare între cadre didactice – avem câte șase clase paralele la ciclul primar, câte o persoană dintre cadrele didactice e șef de catedră la nivelul unei serii de clase și toate cadrele au comunicare între ele; comunicare cu elevii – doamnele învățătoare sunt un fel de mame pentru toți copiii, au și rol de psiholog; comunicare cu părinții – primii profesori sunt mama și tata”. Interlocutorul răspunde și întrebării determinate de prejudecata cum că școala privată are tendința să scadă exigența pentru că funcționarea îi e susținută din taxele plătite de părinți: „Ideea că «eu plătesc banii, școala să rezolve orice problemă» e o mentalitate greșită. Școală, părinți, copii, toți trebuie să rezolvăm. Educația nu e numai la școală. Educația e și acasă”.

Ali Riza Karagöz
Ali Riza Karagöz

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Eficienta Energetică în viața oamenilor din perspectiva anilor 2050

Într-o lume din ce în ce mai limitată în...

Acționarii One United Properties au aprobat plata unui dividend în valoare de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023

One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor și dezvoltator...

Peste o mie de joburi remote disponibile în industria tech

Startup-ul inovator nPloy din Europa Centrală și de Est...