Invitație la lectură: „Marea privatizare” – erorile și soluțiile de viitor

Date:

O carte incitantă. „Marea Privatizare” este un studiu dedicat formelor de proprietate în general și reprezintă o cercetare amănunțită a transformării economiei românești, văzută din prisma trecerii de la o economie centralizată la o piață liberă bazată pe competiție. Din perspectiva înaltului demnitar care a fost implicat în privatizare, autoarea lucrării folosește experiența personală și profesională pentru analizarea procesului de privatizare din România și are curajul să critice constructiv acolo unde este cazul.

Cristina Chiriac, autoarea cărții „Marea Privatizare”
Cristina Chiriac, autoarea cărții „Marea Privatizare”

În carte găsiți o comparație între privatizarea companiei Aro Câmpulung și Automobile Dacia Pitești, un eșec și un succes. În trecut, două întreprinderi de stat, ambele producătoare de automobile, două metode de privatizare diferite, două rezultate opuse, analizate în carte din punct de vedere științific.

Cartea nu se oprește aici. Analizează metode de finalizare a fenomenului privatizării și propune soluții noi: concentrarea proprietății statului într-o singură entitate. Fondul Român de Valorificare pentru administrarea averii statului și, nu în ultimul rând, privatizarea prin Bursa de Valori București.

Pachetele minoritare de acțiuni pe care statul le deține în foarte multe companii pot fi integrate într-un fond de investiții, înființat pentru acest scop și listat ulterior la Bursă, este propunerea autoarei. O idee foarte potrivită atât pentru stat, cât și pentru dezvoltarea pieței de capital locale. O soluție care rezolvă multe probleme, ideală pentru cei care administrează astăzi activele statului, dar și un instrument nou pentru investitori. O inovație care ar putea aduce României câteva sute de milioane de dolari.

O carte interesantă care merită citită și studiată.

Lectură plăcută…

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...