La Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, doamnele universului academic au dezbătut Noua ecologie a învăţământului superior

Date:

O instituţie de top a învăţământului superior şi a cercetării româneşti – Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, deţinătoare a celui mai înalt calificativ academic de la noi, Grad de încredere ridicat – a făcut dovada capacităţii de organizare a unui eveniment academic de top internaţional: Sub-Forumul purtând egida World Women University Presidents Forum (WWUPF)/Forumul Mondial al Femeilor Preşedinţi de Universităţi. Desfăşurat în perioada 1-5 iunie 2017 la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Sub-Forumul a abordat tema „Adaptability & Breakthrough: University’s Reform and Innovation in the New Ecology of Higher Education/Adaptabilitate şi progres: reformă universitară şi inovaţie în cadrul Noii Ecologii din învăţământul superior”. Au fost reprezentate la nivel de management mari universităţi din China (o delegaţie impresionantă), SUA, Japonia, Finlanda, Rusia, Coreea de Sud, Turcia, Azerbaidjan, Franţa, Spania, Serbia, Republica Cehă, Georgia, Israel, Lituania, Portugalia, Bosnia şi Herţegovina, Irak, Vietnam, România. Interesul a fost deosebit şi pentru o serie de ambasade şi centre culturale din Bucureşti.


Tematica reuniunii a nuanţat direcţiile noii paradigme academice, cu profunde implicaţii economice, sociale, ştiinţifice, culturale. Au fost abordate: „Provocările şi oportunităţile universităţii în cadrul conceptului Noua Ecologie”; „Inovaţii în sistemul de învăţământ şi în modul de predare universitară în era Internet+”; „Rolul şi misiunea universităţii şi al femeilor rectori în Noua Ecologie”. Într-o viziune interdisciplinară şi multiculturală, programul a cuprins reuniuni plenare şi paneluri, masă rotundă, vizită de studii, întregite cu oportunităţi de cunoaştere a unor creaţii culturale şi materiale specific româneşti.
Prof. univ. dr. Corina-Adriana Dumitrescu, preşedintele Senatului Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, a sintetizat valoarea reuniunii de la Bucureşti prin faptul că „așază și întemeiază strategiile pentru evoluția lumii”, reafirmând în sens integrator „responsabilitatea Universităților de a fi până la urmă vârful de lance al devenirii acestei omeniri. Lumea este într-o continuă evoluție, într-o continuă transformare, deloc întâmplătoare. Ea pleacă din mințile luminate ale lumii, care bineînțeles că, la rândul lor, au studiat în aceste universități. Sunt aceste universități de prim rang generatoare de valori, generatoare de inovație, generatoare de o lume mai bine clădită, o lume care să nu se îndrepte haotic spre nicăieri, ci coordonat, inteligent, spre o nouă etapă a evoluției sale”EcologieWorld Women University Presidents Forum a fost înfiinţat în 2001 de Universitatea de Comunicaţii din China, ţară care deţine preşedinţia perpetuă a forumului. Obiectivul WWUPF este „de a consolida rolul femeilor preşedinţi de universităţi din întreaga lume şi de a crea o platformă în scopul colaborării şi comunicării, al schimbului de idei şi concepţii inovatoare, de experienţă academică, pentru dezvoltarea învăţământului superior şi promovarea femeilor lideri”.

Liu Jinan, preşedinte al Comitetului de Organizare a WWUPF, preşedinte de onoare al Universităţii de Comunicaţii din China: „Îmi exprim speranţa că universităţile din întreaga lume vor continua mereu să fie o sursă de inspiraţie pentru noile generaţii. Aducem mulţumiri tuturor doamnelor mediului academic pentru contribuţia lor la formarea acestor generaţii”.

Ileana Alexandra Orlich, profesor la Arizona State University USA, consul onorific general al României în Arizona SUA: „Ca invitată la acest sub-forum foarte interesant şi important, am explorat posibilităţile de colaborare academică între Catedra de studii şi limba română pe care o conduc la ASU şi Universitatea Creştină «Dimitrie Cantemir», prin Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. Catedra de studii şi limba română de la Universitatea din Arizona am înfiinţat-o eu în 1998, iar la ora actuală este extrem de bine cotată. Are peste 250 de studenţi care învaţă limba română, precum şi numeroşi studenţi care urmează programe de studii culturale româneşti şi alte programe înrudite”.

Tian Shulan, fost viceministru al educaţiei din China: „Egalitatea de gen are la bază educaţia. Universităţilor le revine un rol de vârf în promovarea educaţiei de gen. De fapt, preocuparea în acest sens trebuie să fie comună tuturor managerilor de universităţi”.
Zhao Hui, vicepreşedinte al Universităţii Chinei: „Liderii femei întrupează bunătate şi înţelepciune, valorificându-şi experienţa practică într-o nouă ecologie a învăţământului superior. Această reuniune organizată de Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir a constituit o platformă de comunicare şi înţelegere la nivel academic, pentru dezvoltarea unor noi relaţii de prietenie”.

Saniye Gülser Corat, director la Divizia pentru Egalitate de Gen a UNESCO: „Forumul Mondial al Femeilor Preşedinţi de Universităţi colaborează strâns cu UNESCO. Educaţia la toate nivelurile, de la preşcolar la formare pe tot parcursul vieţii, reprezintă o preocupare de bază a UNESCO. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă include educaţia şi egalitatea de gen între cele 17 obiective ale ei, pe poziţii distincte”.

Sağlamer Gülsün, preşedinte al Asociației Europene a Femeilor Rector:
„Este o mare plăcere să revin în România. De fiecare dată, mă simt aici ca acasă, cu atât mai mult la această ediţie a Sub-Forumului doamnelor din managementul universitar, cadru excelent de colaborare în scopul progresului”.

Luminiţa Gheorghiu, membru al Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: „Dreptul egal la educaţie este unul fundamental. Educaţia şi sănătatea reprezintă condiţii sine qua non ale civilizaţiei”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...