Realizatoare (prin decizie și cu susținere europeană) a celui mai mare laser din lume – exact spus, o infrastructură, Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), cu două lasere și un fascicul gama (γ) – România se vede acum lăsată în afara structurii paneuropene de cercetare pentru care ELI-NP fusese conceput ca pilon: Extreme Light Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (ELI-ERIC), institut de cercetare paneuropean, girat de Comisia Europeană, caracterizat prin acțiune după reguli proprii, pentru contribuții semnificative „la întărirea și promovarea cercetării științifice europene de vârf la nivel mondial”. Ceilalți piloni concepuți în ansamblu cu aportul părții românești sunt Ungaria și Cehia, care au constituit până la urmă consorțiul.

Cel mult privitori ai propriei realizări

Simplificator, grăbit, probabil și ignorant cu privire la subiect, s-a spus că „România a fost exclusă din…”. Exclusă nu putea să fie din ceva ce nici nu se constituise până acum; a fost ignorată. „Nu a fost inclusă” e formularea corectă, semnalează ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, și încearcă o explicație: „Au apărut litigii, rezilieri de contracte și ca urmare partenerii au decis să înființeze acest consorțiu, care este o unitate administrativă a infrastructurii, fără să includă și România. Neîncrederea apărută între parteneri în etapele finale ale proiectului nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri. Prima parte, cea constituită din laser, este funcțională. S-au făcut teste cu facilitățile de 100 terawați, cu
1 petawatt și urmează pregătirea instalației pentru experimente cu puterea maximă, cea de 10 petawați. Este o întârziere de a fi prezenți acolo, dar obiectivul nostru principal este să fim membri în ERIC”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

DISTRIBUIȚI