Nanny State Index sau modul în care guvernele din țările UE reglementează stilul de viață al propriilor cetățeni

Date:

În ultimul raport „The Nanny State Index”, România este considerată o țară cu una dintre cele mai severe reglementări privind fumatul, cu impozite mari asupra fumatului, ținând cont și de nivelul redus al PIB/loc. comparativ cu celelalte țări europene, dar care, paradoxal, continuă să aibă o pondere a populației fumătoare mai mare decât media europeană. Legea anti-fumat din 2016 este considerată în acest raport ca fiind una dintre cele mai dure din Europa.

În martie 2016, IEA – The Institute of Economic Affairs – a dat publicității primul Nanny State Index, care prezenta un clasament al celor mai bune locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește mâncarea, alcoolul și tutunul. The Nanny State Index, care a devenit popular în media încă de la lansare, analizează supraimpozitarea, supraaccizarea și suprareglementarea guvernamentală din țările UE asupra alcoolului sau tutunului, cu implicațiile sale asupra sănătății populației.
Termenul de Nanny State se referă la o reglementare fermă a statului în ceea ce privește mâncarea, alcoolul și  tutunul, un tip de conducere cu mână de fier a vieții cetățenilor de către propriul guvern.
În ciuda eforturilor de armonizare a legislației în UE, cum ar fi  directiva tutunului, intrată în vigoare în 2016, care reglementează producerea, prezentarea și vânzarea tutunului și produselor asociate în țările UE, The Nanny State Index a identificat diferențe majore în ceea ce privește gradul în care guvernele din țările UE reglementează stilul de viață al propriilor cetățeni.
Astfel, țările puternic reglementate, precum Finlanda, Suedia și Marea Britanie în Indexul din 2016, au impozite mari pe alcool și tutun, interdicții severe asupra fumatului, o abordare puternic negativă asupra țigărilor electronice și reglementări stricte privind publicitatea acestor produse. La celălalt pol se află țări precum Germania, Olanda, Cehia, care au impozite reduse pe alcool și țigări, nu încearcă să controleze sau să reglementeze modul în care proprii cetățeni consumă aceste produse și tratează fumătorii cu același respect ca și pe nefumători.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Anca Tamaș
Anca Tamaș
Anca Tamaș este doctor în economie, asistent de cercetare la Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat,...

Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele...

Decalogul schimbărilor aplicabile de la 1 ianuarie 2023 în domeniul gestionării deșeurilor

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România (foto) În...