Naționali, cu fața spre universalitate

Date:

Universitatea „Titu Maiorescu” a comemorat centenarul trecerii în eternitate a celui care îi este spirit tutelar, printr-o manifestare interdisciplinară și interinstituțională (Academia Română, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Academia Oamenilor de Știință din România), detașată de convențional, aplicată cultural, socio-economic și științific.

Tudorel Toader, Smaranda Angheni, Varlaam Ploieșteanul, Iosif R. Urs
Tudorel Toader, Smaranda Angheni, Varlaam Ploieșteanul, Iosif R. Urs

Prof. univ. dr. Iosif R. Urs, președintele Universității „Titu Maiorescu”, s-a referit la responsabilitatea profesională a generațiilor de absolvenți care au consolidat prestigul instituției. Universitatea are zece facultăți, fiecare cu centru de cercetare, precum și două institute de cercetare avansată sub egidă universitară și trei școli doctorale, a reamintit prof. univ. dr. Smaranda Angheni, rectorul universității maioresciene.
Ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a apreciat evenimentul ca „semnificativ nu numai pentru lumea universitară, pentru învățământul românesc, ci și pentru toată cultura română”, pentru că Maiorescu „este un model greu, dacă nu imposibil de egalat”.

Eugen Simion
Acad. Eugen Simion a subliniat în expunerea sa îndemnul maiorescian de a fi „naționali cu fața spre universalitate”, reliefând că Maiorescu marchează „momentul când începutul civilizației românești moderne avea nevoie de spiritul lui critic”.

Liviu Pop
Ministrul educației naționale, Liviu Pop, a remarcat aportul Universității „Titu Maiorescu” la „configurarea unei țări moderne, ancorate în actualitatea externă și puternic legată de rădăcinile culturii tradiționale”.
A fost lansată, sub egida universității maioresciene, lucrarea „Maiorescu. Primul secol din eternitate”, Editura Pro Universitaria, corpus cu autori de referință: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Alexandru Surdu, Eugen Simion, Ioan-Aurel Pop, Mircea Duțu, Iosif R. Urs, Gheorghe Doca, Nicolae Georgescu, Dan Mihai Bârliba, Viorel Iulian Tănase, Sorin Ivan.

Voloncellissimo Ion Caramitru, Aurelian Octav PopaMomente artistice consonante au oferit Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian Octav Popa („Dor de Eminescu”) și ansamblul cameral „Violoncellissimo”, format din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, dirijat de prof. univ. dr. Marin Cazacu („Dor de Maiorescu”). Elevi ai Școlii Gimnaziale „Titu Maiorescu” din București au deschis proiecția simbolică spre un nou secol.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Restart Energy a finalizat două proiecte fotovoltaice pentru compania Com Divers, în valoare totală de peste 300.000 de euro

Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy: „Proiectele fotovoltaice...

Proiecte de tehnologie digitală privind moneda digitală CBDC

| de Elena Dobre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale – filiala Dobrogea

Ungaria über alles…

| de Laurențiu Mironescu președintele Ligii Navale Române

Țările în curs de dezvoltare… se dezvoltă

Transformările structurale care au loc în lume, pe multiple...