Ne recuperăm împreună, mai puternici în 2022

Date:

 

_________________

Sri Mulyani Indrawati
Ministrul de finanțe al Indoneziei

Ca optimist înnăscut, consider că 2021 a fost un an al recuperării. Pandemia de COVID-19 nu s-a terminat încă, dar există o rază de speranță pentru o zi de mâine mai bună atât în sectorul sănătății, cât și în economie, în general. Vaccinurile sigure și eficiente au redus decesele cauzate de COVID-19, în timp ce intervențiile fiscale ale guvernelor au contribuit la stimularea creșterii economice. Dar redresarea globală rămâne inegală, din cauza condițiilor economice diferite ale țărilor înainte de pandemie și a politicilor de stimulare divergente.

 

Cu siguranță, vaccinurile COVID-19 au schimbat regulile jocului. Creșterea ratelor de vaccinare a amplificat imunitatea de grup, creând oportunități pentru relaxarea restricțiilor și relansarea economiei. Cu toate acestea, în timp ce instituțiile multilaterale au depus eforturi pentru a asigura o distribuție globală echitabilă a vaccinurilor, multe țări în curs de dezvoltare încă se luptă să asigure doze suficiente pentru cetățenii lor, în timp ce economiile avansate implementează vaccinuri cu viteza luminii. Acest lucru stă la baza unei redresări globale inegale și exacerbează inegalitatea.

Pentru că suntem la fel de puternici ca veriga noastră cea mai slabă în lupta împotriva pandemiei, colaborarea globală este imperativă. Fiecare țară vrea să controleze virusul și să revină la o viață normală. Prin urmare, instituțiile multilaterale ar trebui să-și asume un rol mai important în a se asigura că toate își pot livra programele de vaccinare cu promptitudine.

De asemenea, trebuie să stabilim un sistem de avertizare timpurie și să ne îmbunătățim pregătirea pentru criză – sub formă de resurse, mecanisme de guvernare, procese de luare a deciziilor și schimb de informații – pentru viitoarele pandemii. Gestionarea tensiunilor frecvente dintre suveranitatea națională și guvernarea globală va fi o provocare-cheie. După cum ne-a demonstrat pandemia de COVID-19, nerespectarea acestui lucru va aduce riscul și mai multor daune catastrofale în viitor.

În ceea ce privește economia, țările se află în prezent în diferite stadii de redresare și urmăresc diferite tipuri de strategii postpandemie, atât în ceea ce privește politicile, cât și coordonarea. Dar într-o lume extrem de interconectată cu multe sisteme financiare și economice diferite, dar asemănătoare, relaxarea stimulentelor într-o țară le va afecta pe altele. În special, standardizarea politicii monetare în economiile dezvoltate, dacă nu este comunicată în mod transparent, poate crește volatilitatea și poate provoca ieșiri de capital potențial destabilizatoare pentru piețele emergente.

Criza COVID-19 a pus o presiune uriașă asupra finanțelor publice ale multor țări în curs de dezvoltare, lăsând guvernele să se lupte cu creșterea nivelului datoriilor în timp ce încearcă să lupte împotriva pandemiei. Instituțiile financiare internaționale și creditorii privați trebuie să colaboreze pentru a asigura o schemă echitabilă de împărțire a sarcinilor care să îi asiste. Deși abordarea personalizată avută în vedere în cadrul comun al Inițiativei G20 pentru suspendarea serviciului datoriei este utilă, aceasta este o degrevare de moment. Instituțiile multilaterale trebuie să ofere o mai largă supraveghere și îndrumări pentru a aborda problemele tot mai mari ale datoriilor economiilor în curs de dezvoltare și pentru a atenua dificultățile financiare ridicate ale acestora.

Mai mult decât atât, pe măsură ce redresarea economică începe să ia amploare, lanțurile globale de aprovizionare care au fost distruse de pandemie nu se pot adapta imediat pentru a face față creșterii actuale a cererii. Această problemă poate fi tranzitorie, dar este costisitoare. Prin urmare, pandemia ar trebui să determine companiile și factorii de decizie să reevalueze lanțurile globale de aprovizionare actuale și alocarea resurselor – o estimare care poate genera un impuls pentru ca piețele emergente să obțină o cotă mai mare din redresarea economică globală.

Între timp, cererea de energie și-a depășit nivelul de dinaintea pandemiei, provocând o criză globală. Pe lângă riscul ca urcarea prețurilor să stimuleze inflația, criza energetică amenință și eforturile noastre de a combate schimbările climatice. La fel ca lupta împotriva pandemiei, măsurile de combatere a încălzirii globale pot avea succes doar dacă le implementăm împreună și într-un mod consecvent.

Astăzi, avem oportunitatea de a reactiva economia și de a combate schimbările climatice în același timp, prin promovarea unei recuperări ecologice, rezistente și incluzive. Pentru a fructifica toate aceste lucruri, trebuie să elaborăm politici economice pozitive pentru climă și să oferim o finanțare mai durabilă. Ca parte a strategiei de redresare economică a Indoneziei, de exemplu, guvernul a introdus programe pentru a crea activități alternative care generează venituri și conservă pădurile pentru comunitățile locale.

Programele de recuperare ecologică pot, de asemenea, să le ofere putere femeilor, care au fost în general mai afectate decât bărbații de pandemie și de criza climatică. În multe cazuri, femeile acționează ca agenți ai schimbării pentru inițiative sustenabile. Fiind o țară cu una dintre cele mai mari zone de pădure tropicală din lume, Indonezia are un angajament puternic și clar de a implementa o redresare ecologică. Și, în calitatea mea de copreședinte al Coaliției Miniștrilor de Finanțe pentru Acțiune Climatică, cred cu fermitate că inițiativele ecologice nu trebuie să fie mandate nefinanțate.

Indonezia va prelua președinția G20 în 2022 și președinția Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în 2023. Prin urmare, poate ajuta la stabilirea direcției strategice a acestor grupuri pentru a asigura o redresare globală durabilă, rezistentă și incluzivă. În special, membrii G20 trebuie să stabilească un cadru comun eficient pentru a aborda provocările globale majore ale timpului nostru, în special prevenirea pandemiei, finanțarea durabilă și schimbările climatice.

Nimic din toate acestea nu va fi ușor, desigur. Dar, după cum am spus, sunt un optimist. Generând suficientă voință politică, sunt încrezător că ne putem recupera împreună și, prin urmare, vom fi mai puternici, în urma crizei COVID-19.


Sri Mulyani Indrawati este ministrul de finanțe al Indoneziei și copreședintele Coaliției Miniștrilor de Finanțe pentru Acțiune Climatică.

Drepturi de autor: Project Syndicate, 2021. www.project-syndicate.org

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...