O iarnă diplomatică?

Date:

PS Quarterly prezintă în mod regulat previziunile unor gânditori de vârf și comentatori cu o poziție unică față de un subiect de interes global. După un an tumultuos, definit de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, revenirea amenințării nucleare, creșterea tensiunilor între puterile globale, criza economică și umanitară și lipsa continuă de acțiune din partea multor organisme de guvernare globală, contribuitorii din acest trimestru au fost rugați să răspundă – printr-o poziție favorabilă sau contrară – la următoarea afirmație:

„După un an marcat de război și conflict geopolitic, eforturile pentru instaurarea păcii și diplomația vor înregistra o redresare în 2023”.

 

Oscar Arias ©Project Syndicate, 2023

Oscar Arias –
laureat al Premiului Nobel pentru Pace

„Nu pot prezice ce se va întâmpla în Ucraina. Dar dacă amenințarea privind utilizarea armelor nucleare duce la utilizarea efectivă a acestora, consecințele vor fi catastrofale, dincolo de descriere. Prin îmbunătățirea capacității arsenalelor lor, desfășurarea de noi arme și menținerea politicilor nucleare de primă utilizare – exprimând, în tot acest timp, amenințări agresive – unele state cu arme nucleare ne aduc periculos de aproape de limită. Prin adoptarea unor politici care să împiedice prima utilizare a armelor nucleare, NWS ar ajuta la evitarea unui dezastru. O astfel de mișcare ar fi în concordanță cu campania prezidențială a președintelui american Joe Biden și ar consolida trecerea de la accentuarea excesivă a naționalismului militar la accentuarea securității și cooperării umane la nivel mondial.

În sens mai larg, este necesară și o abordare a securității umane pentru a aborda schimbările climatice, protecția marină, sănătatea publică și pierderea biodiversității. Știința impune această schimbare. Nu putem continua să punem omenirea în pericol și nu trebuie să uităm niciodată că atunci când au loc negocieri de bună credință, pot avea loc progrese neașteptate. Asta a pus capăt celor trei războaie civile din America Centrală în anii 1980 – în Guatemala, El Salvador și Nicaragua – când puțini credeau că acest lucru este posibil. Eu știam că este posibil, așa că am muncit din greu pentru a ajuta la realizarea păcii. Casa păcii nu se construiește singură. Noi suntem artizanii ei.”

 

Omezzine Khelifa,
©Project Syndicate, 2023

Omezzine Khelifa –
fondator al Mobdiun – Creative Youth

„Un an marcat de revenirea războiului pe teritoriul european a pus la îndoială capacitatea liderilor mondiali de a preveni instabilitatea globală și agravarea inegalităților. Confruntați cu încălcări flagrante ale dreptului internațional, este imposibil să nu atragem atenția asupra eșecurilor instituțiilor însărcinate cu menținerea păcii. Deficiențele diplomației indică necesitatea unei schimbări sistemice radicale. Dar majoritatea liderilor mondiali din zilele noastre nu reușesc să recunoască această nevoie, iar eu sunt de părere că doar o nouă generație de politicieni poate depăși acest blocaj. Pentru a revigora o pacificare durabilă și eficientă este nevoie de soluții inovatoare. Continuarea pe același drum este sortită eșecului atunci când vine vorba de abordarea problemelor complexe ale schimbărilor climatice, ale sărăciei crescânde și ale conflictelor armate.

În Europa, Statele Unite, Africa, precum și în alte locuri în care munca mea mă aduce, am văzut un impuls tot mai mare spre includerea unor voci noi și marginalizate în poziții de luare a deciziilor. Incubatoarele de leadership politic – adică organizațiile care sprijină activiștii și liderii comunității pentru a deveni politicieni activi – reprezintă o nouă sursă de speranță pentru aceia dintre noi care cred că este nevoie de lideri mai buni și mai dedicați, pentru a face față provocărilor tot mai mari de astăzi.

În contextul sumbru de astăzi, revenirea păcii și diplomației în 2023 ar putea părea o iluzie. Dar investind în noi talente politice, am putea fi capabili să eliminăm decalajul dintre liderii pe care îi avem și liderii de care avem nevoie.”

Joseph S. Nye, Jr,
©Project Syndicat, 2023

Joseph S. Nye, Jr. –
profesor la Universitatea Harvard

„Mă tem că 2023 nu va aduce ameliorări în climatul pentru pace și diplomație. Invazia lui Vladimir Putin în Ucraina s-a bazat pe calculul greșit că Ucraina este parte din „lumea rusă” și nu un stat legitim. Fără să-și dea seama, a contribuit la făurirea unui patriotism ucrainean mai puternic. Dar este dificil să ne imaginăm că Putin va da înapoi sau că Ucraina va renunța la teritoriul său.

În Asia, președintele chinez Xi Jinping și-a consolidat puterea și și-a reiterat intenția de a readuce Taiwanul sub controlul Beijingului. Pe măsură ce creșterea economică a Chinei încetinește, Partidul Comunist se îndreaptă din ce în ce mai mult spre naționalism și diplomația «lupului războinic» ca sursă de legitimitate. Niciuna dintre aceste situații nu pare promițătoare pentru diplomație.”

 

Trita Parsi
©Personal Twitter Page

Trita Parsi –
vicepreședinte executiv al Quincy Institute for Responsible Statecraft

„În ciuda unei intensificări a diplomației intraregionale în Orientul Mijlociu în ultimul an, 2023 ar putea fi marcat de conflicte și neînțelegeri, pe măsură ce tensiunile dintre SUA, Rusia și China continuă să crească. Un factor determinant în această stare de fapt este tranziția către multipolaritate – și eforturile Americii de a inversa această tendință, în loc de a se adapta la ea și a recunoaște faptul că supremația sa nu poate fi susținută pe termen nelimitat.

Încercarea de a diviza lumea în funcție de construcțiile artificiale – «democrații vs. Autocrații» – se va intensifica. În ciuda eforturilor altor țări de a rămâne în afara confruntării dintre marile puteri – și de a ține aceste conflicte departe de propriile regiuni – politica din Orientul Mijlociu va fi din ce în ce mai marcată de concurența dintre Washington, DC și Beijing. La un moment dat, poate că va exista o conștientizare a faptului că provocările de mâine necesită o conducere comună, mai degrabă decât dominația unei puteri asupra tuturor celorlalte. Această realizare, însă, nu va veni în 2023.”

 

Minxin Pei,
©Project Syndicate, 2023

Minxin Pei –

profesor în domeniul guvernării la Claremont McKenna College

„Nu sunt de acord cu această afirmație. Este imposibil de prezis ce se va întâmpla cu războiul Rusia-Ucraina în 2023, dar riscurile de escaladare sunt reale și ridicate. Mai mult, tensiunile din alte părți ale lumii, în special din Asia de Est, ar putea crește, de asemenea, chiar dacă războiul din Ucraina se termină.

De fapt, rivalitatea strategică sino-americană va escalada cel mai probabil odată ce un mediu mai stabil va fi restabilit în Ucraina, deoarece factorii de decizie politică și strategii din Washington, DC își vor redirecționa atenția și resursele către confruntarea cu China. Cel mai important, războiul a otrăvit relațiile cheie dintre țările mari și a expus fisuri profunde în ordinea internațională. Asta înseamnă că am intrat într-o eră diferită și mult mai periculoasă – o eră care cu siguranță nu se va încheia în 2023.”

Beatrice Fihn
©Project Syndicate, 2023

Beatrice Fihn –
director executiv al campaniei internaționale pentru abolirea armelor nucleare

„Riscul unui război nuclear este cel mai mare din ultimii ani, iar teama de un Armaghedon nuclear a revenit în prim-planul conștiinței publice. Dar, în toate discuțiile din 2022 despre posibilitatea utilizării unor arme nucleare mai mici, așa-numitele arme tactice, s-a acordat foarte puțină atenție impactului devastator pe care chiar și o detonare cu randament scăzut l-ar avea asupra oamenilor și mediului. Acest lucru contribuie la erodarea tabu-ului nuclear. Acțiunile Rusiei din 2022 au arătat că armele nucleare nu sunt folosite pentru a menține securitatea și stabilitatea prin descurajare eficientă, ci mai degrabă pentru a forța, intimida și facilita agresiunea ilegală. Privind în perspectivă, există un pericol tot mai mare ca alții să imite precedentul pe care Vladimir Putin l-a stabilit.

Riscurile sunt mari, dar există speranță. Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW) a intrat în vigoare în 2021 și are în prezent 91 de semnatari și 68 de ratificări. Acest tratat plasează armele nucleare în aceeași categorie cu armele biologice și minele antipersonal, care sunt respinse de majoritatea țărilor și interzise de dreptul internațional. Amenințările nucleare ale Rusiei ne-au unit, au adus oamenii obișnuiți pe străzi în semn de protest și au determinat mai multe guverne să-și exprime repulsia față de ideea utilizării armelor nucleare. În 2023, mai multe țări se vor alătura TPNW, consolidând tabuul împotriva armelor nucleare, ducându-ne cu un pas mai aproape de eliminarea acestei amenințări existențiale.”

©Project Syndicate 2023

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...