O punte de educaţie, ştiinţă şi civilizaţie între Orient şi Occident

Date:

Profesorul Chen Wenshen, preşedinte al Communication University of China, doctor honoris causa al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti

 

Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti a conferit înaltul titlu de doctor honoris causa profesorului Chen Wenshen, preşedintele Universităţii de Comunicare din China – Communication University of China. Ceremonia a constituit momentul de vârf al acestui eveniment complex, reprezentat de vizita unei importante delegaţii academice chineze. Cu acest prilej, s-au desfăşurat mese rotunde pe teme referitoare la studii şi la activităţi de cercetare în parteneriat, precum şi semnarea, în prezenţa membrilor Senatului UCDC, a Protocolului dintre cele două universităţi pentru perioada 2018-2023.

Una dintre cele mai apreciate zone academice interdisciplinare

Într-o atmosferă solemnă, în prezenţa a numeroşi profesori, cercetători, oaspeţi, Aula Magna a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” a oferit cadrul evenimentului de decernare a titlului de doctor honoris causa profesorului Chen Wenshen. Momentul a fost definit de către prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, preşedintele Senatului Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, ca „un eveniment deosebit, care se înscrie într-o relaţie devenită tradiţională între cele două universităţi, deschisă în 2012”.

IMG_9233_1
Hotărârea Senatului Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” de conferire a titlului de doctor honoris causa profesorului Chen Wenshen, la propunerea Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, votată în unanimitate de Senatul UCDC şi semnată de preşedintele acestuia, prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, a fost prezentată de prof. univ. dr. Nicoleta Hegheş, vicepreşedinte al Senatului Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

IMG_9044_1Prof. univ. dr. Cristiana Cristureanu, rectorul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, a expus Laudatio. A fost reliefată astfel personalitatea ştiinţifică profundă şi complexă a profesorului doctor Chen Wenshen (n. 1956), absolvent al programelor de licenţă, masterat, doctorat în politică internațională ale Universităţii din Beijing, unde a devenit cadru didactic. În decursul anilor, şi-a desfăşurat cariera academică şi diplomatică fiind viceconsul şi ulterior consul la Departamentul de Învăţământ al Consulatului General al Republicii Populare Chineze de la Toronto (1990-1994), din nou (din 1994) la Universitatea din Beijing în calitate de director al Biroului de Resurse Umane, consilier al preşedintelui şi membru al Consiliului Universităţii, vicepreşedinte (în 2000) şi apoi preşedinte al renumitului consorţiu multinaţional Beijing Economic-Technological Development Area / Zona de Dezvoltare Economică și Tehnologică din Beijing, consilier al ministrului învăţământului al Ambasadei Republicii Populare Chineze din Canada (2007). „Ca urmare a rezultatelor obţinute în activitatea de susţinere a politicii Republicii Populare Chineze în domeniul educaţiei la nivel naţional şi internaţional”, în 2012, profesorul Chen Wenshen a fost numit preşedinte al Consiliului Universităţii de Comunicare din China. În această funcţie – reliefează Laudatio – „a obţinut rezultate remarcabile în dezvoltarea universităţii, atât pe planul dotărilor cu tehnologie modernă a infrastructurii, cât şi a laboratoarelor unde îşi desfăşoară activitatea cei 24.000 de studenţi ai universităţii”.IMG_9021_1Totodată, „a demonstrat iniţiativă şi deschidere pentru diversificarea programelor universităţii în domeniul comunicării, al cercetării ştiinţifice, precum şi al parteneriatelor cu instituţii de cultură şi educaţie pe plan naţional şi internaţional”.Referitor la aria de cuprindere a studiilor din prestigioasa universitate chineză, Laudatio subliniază că „este deosebit de largă, de la jurnalism la teatru, film, televiziune, până la informatică, tehnologie de ultimă oră, inginerie, management etc.”, cu evidenţierea că „în ultimii ani, Communication University of China a devenit una dintre cele mai apreciate zone academice interdisciplinare ale unui proiect de anvergură, coordonat de Ministerul Educaţiei din Republica Populara Chineză, în conformitate cu care sunt pregătiţi cei mai talentaţi studenţi”.IMG_9187_1

Dezvoltarea relaţiilor academice nu înseamnă doar schimburi de cunoaştere, ci şi de sentimente

În alocuţiunea de răspuns, profesorul Chen Wenshen şi-a exprimat gratitudinea pentru primirea înaltului titlu academic, apreciind aceasta o mare onoare acordată de Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, de conducerea universităţii. Preşedintele Universităţii de Comunicare din China a evocat începuturile colaborării bilaterale, prin conferinţa cu tematică interculturală organizată în parteneriat la Bucureşti în 2012. A urmat imediat semnarea primului memorandum comun, în 2013, la Beijing. Pe această bază, au avut loc schimburi de studenţi care au permis cunoaşterea reciprocă tot mai bună. „Ceremonia de acum va adăuga o nouă cărămidă la temelia prieteniei, a relaţiilor foarte bune pe care le dezvoltă cele două universităţi”, a spus profesorul Chen Wenshen, care a accentuat: „Dezvoltarea relaţiilor academice nu înseamnă doar schimburi de cunoaştere, ci şi de sentimente. Astfel se creează o bază foarte bună pentru a întări prietenia reciprocă. Dezvoltarea parteneriatului dintre cele două universităţi este o bază de întărire a relaţiilor dintre popoarele noastre”.

IMG_9164_1
Prof. univ. dr. Corina Adriana Dumitrescu, preşedintele Senatului Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”, a remarcat că „nimic nu este întâmplător” în apropierea dintre cele două instituţii academice: „Această apropiere îşi are originea în spiritul luminat al menotorului spiritual al universităţii noastre, marele Dimitrie Cantemir fiind la vremea lui preşedinte al secţiei de orientalistică la Academia din Berlin, deschizând o Punte de Aur între orient şi occident. Păstrând proporţiile, putem spune că noi, prin semnarea documentelor de colaborare între universităţile noastre, vom realiza o punte a cunoaşterii reciproce, a colaborării”.

IMG_9380_1

Foto UCDC

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...