O scurtă incursiune în viitor

Date:

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, cu ajutorul biotehnologiei, geneticii și a altor descoperiri științifice, majoritatea bolilor vor putea fi eradicate de pe glob. Caracteristicile oamenilor vor putea fi selectate genetic încă de la naștere, iar medicina va evolua spre îmbunătățirea corpului uman și spre învingerea bătrâneții și chiar a morții. În căutarea fericirii și a nemuririi, specia umană va face probabil descoperiri la care astăzi doar visăm, iar Supraomul lui Nietzsche va putea exista cu adevărat.
Poate vă întrebați ce caută o istorioară SF într-o revistă de economie. Ei bine, ceea ce astăzi nouă ne pare ficțiune, în viitor poate deveni chiar realitate. Cine ar fi crezut acum 100 de ani că omenirea va găsi leacuri împotriva ciumei, gripei spaniole sau varicelei, epidemii care au luat sute de milioane de vieți omenești? Cine ar fi crezut că, în mai puțin de un secol, prin avansurile medicinei, omenirea va dubla speranța de viață, de la 40 la 70 de ani? De ce nu ar fi posibil ca în secolul XXI să o dublăm din nou? De fapt, e puțin probabil că o vom dubla; la începutul secolului XX, mulți oameni mureau de tineri din cauza malnutriției, a bolilor infecțioase și a violenței, probleme aproape rezolvate un secol mai târziu. Însă odată cu progresul geneticii, poate vom descoperi cum să regenerăm organe și țesuturi. Să ne imaginăm ce ar însemna pentru piața muncii oameni a căror viață activă va dura 50-60 de ani, sau a căror pensie va dura 30? Dar pentru politica socială a unui stat, pentru industria pensiilor, ce impact va avea?

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Alexandra Smedoiu
Alexandra Smedoiu
Alexandra Smedoiu este partener servicii fiscale, Deloitte Romania. De asemenea este președintele CFA România, organizația analiștilor financiari certificați CFA. Organizația CFA România promovează investițiile responsabile, cu viziune pe termen lung și administrarea acestora în interesul clienților și numai al acestora.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Evoluțiile săptămânii trecute: bitcoin și ether în ușoară scădere

Bitcoin a avut un început de februarie mai complicat,...

Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele...

Decalogul schimbărilor aplicabile de la 1 ianuarie 2023 în domeniul gestionării deșeurilor

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România (foto) În...