O treime dintre gospodăriile din România nu-și permit nici plata utilităților și a întreținerii

Date:

România, țara contrastelor, este imaginea care se desprinde din studiul INS intitulat „Condițiile de viață ale populației în anul 2015”. La nivel național, aproape jumătate dintre gospodării suportă cu dificultate sau cu mari eforturi cheltuielile curente, în timp ce doar una din șapte gospodării nu are probleme pentru plata facturilor curente. Astfel, peste 50% dintre restanțieri, au avut probleme cu plata facturilor la curent electric și la întreținere. În privința vacanțelor, România se situează pe ultimul loc în Europa, un sejur de o săptămână pe an fiind un lux pe care nu și-l pot permite aproximativ 70% dintre familii. În aceste condiții, dezvoltarea turismului intern este aproape imposibilă, creșterea bazându-se pe atragerea turiștilor străini.

De asemenea, ne situăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană la dotarea locuințelor. Astfel, 33% din gospodării nu aveau WC la sfârșitul anului trecut, iar 31,3% nu beneficiau de baie sau duș. Spre comparație, în clasamentul statelor după dotarea locuințelor, suntem urmați de Bulgaria, unde 20,6% dintre locuințe nu au baie proprie și Letonia cu 14,5%.

tabele-nivel-de-trai

Principala cauză a numărului foarte mare de locuințe din România care nu au toaletă este, în special, slaba extindere a sistemelor de canalizare și apă curentă din mediul rural, se arată în raportul INS. Astfel, doar 40% din gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existența unei băi și a grupului sanitar în interiorul locuinței.

Trebuie remarcată evoluția din punct de vedere al dotării cu bunuri de folosință îndelungată, în peste jumătate dintre gospodării regăsindu-se un calculator și 35,5% dintre familii deținând un autoturism. Spre comparație, în 2004, doar în 16% dintre gospodării exista un autoturism și doar în 4% câte un calculator. Cu toate acestea, conform Eurostat, România continuă să se situeze pe ultimul loc în UE cu 235 de automobile la 1.000 de locuitori, față de 307 automobile la mia de locuitori în Ungaria, țară aflată pe penultimul loc. Cele mai mari rate ale motorizării din UE sunt în Luxemburg (672 automobile/1.000 locuitori), Italia (619 automobile/1.000 locuitori) și Lituania (609 automobile/1.000 locuitori).

tabel-1

Din punct de vedere al gradului de înzestrare cu bunuri de folosință îndelungată, raportul INS un grad de înzestrare mult mai bun decât la celelalte capitole. Astfel, 98,3% dintre gospodăriile din România dispun de un televizor color, 90,5% au telefon fix sau mobil și 84,7% au mașini de spălat rufe. Cu toate acestea, se constată o mare discrepanță între gospodăriile conduse de salariați, patroni sau lucrători pe cont propriu, față de cele conduse de persoane fără ocupație. Dacă pentru prima categorie, putem vorbi de o dotare completă, la cea de a doua categorie lucrurile stau mult mai rău, se mai arată în raport. Datele statistice arată că doar 28,7% dintre familiile de șomeri și 30,7% din cele de agricultori nu-și permiteau o mașină de spălat, 43,6% dintre gospodăriile de șomeri și 36% din cele de agricultori nu aveau bani pentru un calculator.

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: politici și controverse fiscale – ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an? 

Reformele fiscale globale implementate de guvernele din întreaga lume...

Rottaprint, investiții de peste 60 milioane euro în 33 de ani de activitate

Compania Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc,...

Analiză iBanFirst asupra unor eventuale devalorizări competitive în Asia

O analiză făcută de fintech-ul iBanFirst relevă preocupările pieței...

VELUX a consumat în 2023 energie electrică obținută 100% din surse regenerabile 

Producătorul de ferestre de mansardă VELUX Group a lansat...