Pledoarie pentru un Forum Economic Național

Date:

Autor: Prof. univ. dr. Constantin Sima

Ce este un forum?

Forumurile sunt organisme ale societății civile, de regulă neafiliate politic, vizând diverse aspecte ale vieții sociale, culturale, științifice. Am spus „de regulă neafiliate politic” pentru că puține dintre ele reușesc să rămână în afara sferei de influență a partidelor politice sau a manevrelor abile ale agenților serviciilor de informații naționale sau străine.

Un forum e format din specialiști cu bună reputație, capabil să convingă opinia publică de necesitatea unor noi direcții de activitate într-un domeniu sau altul. De aici se desprinde ideea că forumurile au ca obiectiv acțiunea. Forumurile nu sunt academii de ramură, care dezbat probleme de cercetare fundamentală fără a ajunge, de cele mai multe ori, la o concluzie, care ar putea să influențeze viața socială. Ele trăiesc sub presiunea vieții sociale, fără însă a se lăsa influențate de ea, încercând să desprindă principii și direcții de acțiune. Într-o lume îndemnată din ce în ce mai mult la pasivitate, supunere, obediență, forumurile aduc o briză de reacție activă, optimistă, în puterea societății de a-și conduce propriul destin, de a se organiza împotriva unor posibile vicisitudini.

Cui se adresează forumurile?

Forumurile se adresează, evident, societății, opiniei publice, cetățeanului simplu, în ideea de informare și conștientizare a modului de soluționare a problemelor, mici sau mari, cu care se confruntă. Abia în plan secund se adresează guvernanților care, desigur, nu ar trebui să scape ocazia de a rezolva aceste probleme înainte de a deveni majore. Dar forumurile nu sunt grupuri care susțin revendicări sindicale, nu se substituie grupurilor de dialog social care vizează detensionarea relației dintre salariați și patronate. Sunt mult mai mult, pentru că veghează asupra societății în ansamblu și nu numai asupra celei prezente, ci și asupra celei viitoare. Aceasta este marea diferență. Mai grav este că interesele clasei politice vizează un termen scurt, sub presiunea scrutinului electoral și nu servesc intereselor pe termen lung ale societății. Iată de ce forumurile trebuie să se adreseze societății, conștientizând-o asupra propriilor interese, pe termen mediu sau lung, și determinând-o să facă presiuni asupra clasei politice pentru impunerea obiectivelor care o interesează.

Forumul economic

Este un grup de specialiști în economie și drept care analizează periodic situația economico-socială a țării și conștientizează opinia publică a țării asupra unor direcții în care trebuie acționat. Spre exemplu, de un an se discută continuu de creșterea prețurilor la petrol, gaze și energie electrică, măsură anunțată inițial ca necesară de către guvernul Cîțu, singura problemă detectată fiind necesitatea subvenționării consumatorului vulnerabil. Nimeni, absolut nimeni, nici chiar Mircea Coșea, care vorbește frecvent pe posturile TV, nu a atras atenția că nu consumatorul vulnerabil este problema care trebuie să ne preocupe, ci economia românească în ansamblul ei, pentru că agentul economic care depășește prețul de cost este obligat să închidă afacerea. Nu s-au oferit opiniei publice soluții corecte pentru rezolvarea crizei de energie, deși acestea aproape că sunt la nivelul de bonus vir (bun gospodar). Ba mai mult! S-a declanșat o cursă înverșunată pentru cucerirea de noi resurse energetice. În această cursă, economiile emergente sunt îndrumate pe piste false, cum ar fi închiderea minelor, închiderea centralelor termice pe cărbune, renunțarea la centrale hidroelectrice pentru că afectează mediul etc. Sfârșitul acestei curse va produce o falie imensă între economiile emergente și economiile dezvoltate, ajutate de tehnologii de ultimă oră, la care economiile emergente nu au acces.

Iată importanța bătăliei pentru energie! Ca și a celei pentru materii prime. Poate ar fi timpul să reluăm controlul măcar asupra unora din acestea.

De 5 ani presa agită continuu subiectul pensiilor speciale. În opinia mea, forumul economic ar fi trebuit să îi explice că aceste pensii nu intră în bugetul Casei Naționale de Pensii și nu pot afecta procentul de 9,4 asumat de România în PNRR; că nu pensiile speciale trebuie micșorate sau desființate, ci pensiile pe contributivitate trebuie mărite; că dacă țara dorește servicii de excelență, cum are fiecare stat normal, acestea trebuie recompensate inclusiv prin pensii pe măsură, că înainte de orice majorare, pensiile trebuie indexate cu valoarea inflației, așa cum prevede legea, obligația pe care statul român nu și-a mai îndeplinit-o din 2012, că pensiile pe contributivitate bazate pe pilonul I nu pot fi majorate, pentru că din contribuția de 10,5% la pensii, plătită de orice salariat, se alimentează și pilonul 2, care nu este decât un buget de afaceri pus gratuit de stat la dispoziția companiilor multinaționale și că acesta ar fi trebuit desființat, așa cum a făcut Polonia.

Dar mai presus de orice, forumul economic ar trebui să încerce să convingă guvernele că în raporturile stat-cetățean, cetățeanul să nu aibă niciodată sentimentul că a fost înșelat. Este un preț mult prea mare pe care, cu siguranță, într-o bună zi statul îl va plăti. Este prețul încrederii și onestității. Statul are nevoie, mai mult ca orice, de încrederea propriilor cetățeni. Voi ilustra nevoia de onestitate cu două exemple. Îmi amintesc că, în legislatura trecută, pe când era ministrul muncii, Olguța Vasilescu apărea în fiecare seară pe câte un post TV, explicând, uneori cu creta în mână, cum vor crește pensiile. Și aceasta trei ani la rând. În final, a plecat fără să majoreze pensiile cu un singur leu. Tot sub mandatul Olguței Vasilescu a fost adoptată Legea-cadru a salarizării, nr. 153/2017, prin care creșterea salariilor a fost plafonată până în 2021 inclusiv. Deși inflația a cunoscut o creștere considerabilă la sfârșitul anului 2021, actualul guvern a prelungit plafonarea și în anul 2022.

Iată utilitatea unui forum economic. Dar nu trebuie să ne referim doar la probleme ce vizează confruntări de opinii la limita scandalului politic. Ne putem referi și la probleme mai greu de sesizat, atât de clasa politică cât și de opinia publică. Astfel de probleme ar fi relațiile comerciale cu unele state care duc la creșterea deficitului comercial, încurajarea producătorilor interni pentru a limita sau opri definitiv importul unor produse agricole, impunerea condiției de fabricare în țară a unor produse industriale cu valoare ridicată, obligarea marilor retaileri să își țină contabilitatea în România și împiedicarea externalizării integrale a profitului societăților multinaționale. În condițiile în care Comisia Europeană și cvasitotalitatea statelor europene își propun o reglementare mai riguroasă a activității companiilor multinaționale, România manifestă o nejustificată și inexplicabilă timiditate în raporturile cu acestea. Nu pledez pentru relații inamicale cu aceste companii, dar oricare dintre ele trebuie să aibă convingerea că venind în România trebuie să respecte legile românești.

Din păcate, timiditatea autorităților române se manifestă și în relațiile internaționale. Așa se face că Parlamentul României a votat fără niciun fel de discuții intrarea Suediei în NATO, iar la câteva săptămâni după aceasta Suedia a refuzat să ne acorde votul pentru intrarea în Spațiul Schengen.

Poate ar trebui să spunem un cuvânt și cu privire la modul cum se stabilește ROBOR. Când Liviu Dragnea țipa acuzând creșterile nejustificate ale ROBOR, BNR ridica din umeri! Acum, cine credeți că acuză creșteri nejustificate ale ROBOR? Tocmai BNR! Iată cum se învârte roata, nu numai în viața de toate zilele, ci și în cea financiar-bancară.

Profesionalism, onestitate și patriotism!

Profesionalismul impune credibilitatea forumului prin soluțiile pe care le propune, prin abordarea științifică a problemelor economice, prin rezolvări corecte care duc la relații predictibile și cu înalt grad de certitudine. Onestitatea este legătura indestructibilă care se formează între grup și cei cărora li se adresează, un adevărat permis de liberă trecere spre conștiința cetățeanului. Patriotismul nu are nevoie de explicații. Este legătura dintre părinți, copii și nepoți, este trecutul, prezentul și viitorul nostru.

Sunt coordonatele pe care trebuie să evolueze un for economic, fără aceste calități neavând credibilitate sau audiență. Deciziile sale se iau prin consens, pentru că, în caz contrar, grupul dominant și majoritar va sufoca toate ideile individuale. Or, se știe din istorie, că nu totdeauna majoritatea are dreptate.

Periodicitatea întâlnirilor să fie fixată la fiecare două luni, pentru a păstra contactul cu ritmul vieții sociale. A veni la 6 luni după ce disputa s-a stins nu mai prezintă interes pentru nimeni. Un forum trebuie să fie prezent atunci când este nevoie de el. Eficiența maximă a medicamentelor se înregistrează atunci când sunt luate la timp.

 Membri

Membri pot fi toți cei care îndeplinesc condițiile de mai sus. Adică toți cei care au simțit că pulsul li se accelerează atunci când se vorbește de prezentul și viitorul României. De locul pe care aceasta ar trebui să îl ocupe în ceea ce am vrea să numim armonia europeană și mondială. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...