Prețuri utilități

Date:

Monitorul social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic referitor la evoluția prețurilor la utilități.


În 2022, odată cu criza inflaționară și războiul din Ucraina, prețurile la utilități au explodat peste tot în lume. În România, însă, prețurile la utilități au fost o problemă și în anii anteriori.
După cum arată datele Eurostat, România a înregistrat de departe cea mai mare creștere a prețurilor la utilități din Uniunea Europeană, de la 77% din prețul de referință în 2010 până la 124% din prețul de referință în anul 2021. Pe deasupra, România a înregistrat și cele mai mari creșteri anuale la prețurile pentru utilități din ultimii 11 ani, creșteri de peste 5%.
Spre deosebire, creșterea medie a prețurilor la utilități în Uniunea Europeană a fost de la 89% din prețul de referință în 2010 până la 110% din prețul de referință în 2021.
Creșterea prețurilor la utilități este doar unul din capitolele la care România înregistrează creșteri record în ultimii ani. Din 2010 până în 2021, rata inflației în România a fost a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, crescând de la 88% din IPC de referință în 2010 până la 115% din IPC în 2021.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: politici și controverse fiscale – ce ar trebui să aibă în vedere companiile în acest an? 

Reformele fiscale globale implementate de guvernele din întreaga lume...

Rottaprint, investiții de peste 60 milioane euro în 33 de ani de activitate

Compania Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc,...

Analiză iBanFirst asupra unor eventuale devalorizări competitive în Asia

O analiză făcută de fintech-ul iBanFirst relevă preocupările pieței...