RAPORTUL ASOCIAȚIEI ECONOMICE INTERNAȚIONALE PENTRU PERIOADA 2017 – 2021

Date:

Acest raport oferă informații despre activitățile AIE pentru perioada iulie 2017 – iunie 2021, inclusiv informații despre organizarea celui de-al nouăsprezecelea congres mondial și poziția financiară a AIE în ianuarie 2021.

1. Calitatea de membru

În prezent, există 45 de asociații membre ale AIE printre care și ASOCIAȚIA GENERALĂ A ECONOMIŞTILOR DIN ROMÂNIA (AGER)

În perioada iulie 2017 până în prezent, următoarele asociații s-au alăturat AIE: Organizația Mondială a Muncii (GLO), Colegio de Ciencias Económicas de Tamaulipas A.C. (Mexic) și Economics Association of Zambia (EAZ). Association Française de Science Economique (AFSE) și-a întrerupt calitatea de membru în 2018.

2. Mese rotunde | Webinarii

Masele rotunde ale AIE sunt menite să reunească economiști de top din întreaga lume pentru a discuta aspecte legate de știința economică care au o semnificație globală.

Următoarele mese rotunde au fost organizate în perioada iulie 2017 – iunie 2021, implicând diverse instituții:

Drept și dezvoltare economică, New Delhi, 21-23 ianuarie 2021

Organizat în comun cu Institutul de Creștere Economică, Delhi și Universitatea Cornell, Ithaca și New York. Condus de Kaushik Basu

Webinar IEA – Politica RES: Națiuni în curs de dezvoltare și COVID-19 | Virtual by Zoom, 23 aprilie 2020

Organizat în comun cu Royal Economic Society.
Au vorbit: Kaushik Basu, Haroon Bhorat, Ashwini Deshpande,
Luis-Felipe López-Calva, Dani Rodrik și Albert Zeufack.

Conferința de revizuire a dezvoltării asiatice ADB-IEA
| Tokio, 4-5 iulie, 2019

Organizat în comun cu ADB. Condus de Kei Otsuka.

Sesiunea comună AIE-SEE „Credințe în politică” la al 33-lea congres anual al Asociației Economice Europene (SEE) | Köln, 27 august 2018

Organizat în comun cu Asociația Economică Europeană. Condus de Marta Reynal-Querol.

Economia religiei | Cambridge, 10-11 iulie 2017

Organizat în comun cu Institutul de Gândire Economică, Universitatea din Cambridge și Fundația John Templeton. Condus de: Sriya Iyer,
Jean-Paul Carvalho și Jared Rubin

CORE

AIE a acordat finanțare către CORE pentru traducerea în spaniolă a Economiei (cărți electronice CORE). Pentru mai multe informații despre CORE, vă rugăm să vizitați: www.core-econ.org

RIDGE

RIDGE a organizat câte două forumuri anuale (mai și decembrie) în 2017, 2018 și 2019. Fiecare forum constă într-o serie de ateliere, o școală de vară și o serie de dezbateri de politici. Datorită pandemiei de COVID în 2020, un forum virtual a avut loc pe Zoom în decembrie 2020.

De la crearea sa în 2014, RIDGE a organizat:

– 12 forumuri RIDGE, inclusiv 72 de ateliere, în care au fost prezentate 1.600 de lucrări cu peste 2.700 de participanți și
17 dezbateri de politici.
– 3 mese rotunde IEA.
– 11 școli de vară cu participarea a peste 300 de elevi.

În 2021 sunt planificate două forumuri virtuale în septembrie și decembrie și vor avea loc două școli de vară virtuale; de-a lungul Congresului Mondial al IEA din iulie 2021 și în cadrul Forumului din decembrie 2021.

Pentru mai multe detalii despre activitățile RIDGE vă rugăm să vizitați www.ridge.uy

În urma Congresului Mondial din Mexic din 2017 și la recomandarea Comitetului Executiv al AIE, AIE a instituit două premii onorifice de bursă: Schumpeter-Haberler Distinguished Fellow și IEA Fellow. Pentru ambele categorii de burse, AIE a anunțat un grup inițial în fiecare categorie. Ulterior, s-a format un comitet de nominalizare și s-au căutat nominalizați din întreaga lume pentru a crea o listă de candidați care au fost supuși votului. Același comitet de nominalizare a fost responsabil pentru selectarea atât a bursierilor distinși Schumpeter-Haberler, cât și a bursierilor IEA.

Pentru mai multe informații despre proces și despre premii, vizitați http://www.iea-world.org/fellowship-awards-2/

Premiul de eseu Stiglitz și Premiul Amartya Sen

În colaborare cu Societatea Economică din Australia, IEA a organizat un al doilea concurs Stiglitz Essay Prize în 2019. Premiul I la categoria absolvenți a fost acordat lui Nicolas Longuet Marx de la Columbia University, în timp ce al doilea și al treilea premiu au fost acordate lui Ahmed Abdul Mumin din Universitatea din Glasgow și, respectiv, Wannaphong Durongkaveroj de la Universitatea Națională Australiană. Câștigătorii categoriei de licență sunt Daksh Walia de la Ashoka University Premiul I și Pradnyee Kantak de la Fergusson College Premiul II. Ceremonia de premiere va avea loc virtual pe 2 iulie.

În 2019 a fost instituit un nou premiu în cinstea lui Amartya Sen, Premiul Amartya Sen. Premiul a fost acordat în 2021 lui Shuguang Jiang de la Universitatea din Zhejiang și lui Kenneth Mahuni de la Universitatea Harward.

Al XIX-lea Congres Mondial IEA, 2-6 iulie 2021

Al 19-lea Congres Mondial este organizat în comun cu Ministerul Finanțelor din Indonezia. Inițial, a fost planificat să aibă loc în Bali între 3 și 7 iulie 2020, dar, din cauza pandemiei de COVID-19, a trebuit să fie amânat până la 2-6 iulie 2021 și să aibă loc într-o formă prescurtată. Tema congresului este „Echitate, durabilitate și prosperitate într-o lume fracturată”.

Organizatori

Asociația Economică Internațională și Ministerul Finanțelor din Indonezia.

Parteneri

Banca Asiatică de Dezvoltare (BAD), Bloomberg, Universitatea din Chicago (UIC) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Organizare

Pentru organizarea congresului a fost semnat un memorandum de înțelegere între AIE și Ministerul Finanțelor din Indonezia. AIE și-a păstrat responsabilitatea directă pentru organizarea generală a Congresului Mondial, acționând prin președintele prof. Kaushik Basu și secretarul general, prof. Omar Licandro, și pentru programul științific, acționând prin președintele ales și președintele programului, prof. Dani Rodrik. MF, acționând prin intermediul ministrului său de finanțe Sri Mulyani Indrawati, și-a păstrat responsabilitatea pentru organizarea locală a congresului. Datorită schimbării formatului, s-a convenit ca MF să își păstreze responsabilitatea pentru platforma virtuală.

Andrea Cavallo, manager asociat IEA, a coordonat organizarea sub auspiciile Comitetului Executiv al IEA, prof. Kaushik Basu, prof. Dani Rodrik și prof. Omar Licandro.

Locația Congresului

Inițial, congresul urma să aibă loc în Centrul de Convenții din Bali, Indonezia, dar din cauza pandemiei de COVID-19, a trebuit să fie amânat până în iulie 2021 și să fie ținut virtual pe Zoom.

Comitetul programului

Comitetul de program, prezidat de prof. Dani Rodrik, a fost înființat în iulie 2019. Comitetul a fost însărcinat cu:

i) revizuirea lucrărilor

ii) organizarea de sesiuni contribuite

iii) organizarea de sesiuni suplimentare cu vorbitori invitați.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hidroelectrica semnează cu UCMR pentru transferul de afacere 

Hidroelectrica a semnat astăzi contractul cadru pentru transferul de...

Leonardo Badea (BNR): Reforma guvernanței economice europene – implicații pentru România

În peisajul economic al ultimilor ani, marcat de niveluri...

Utilizarea stimulentelor fiscale: ce oferă România, Polonia, Republica Cehă și Ungaria?

de Răzvan Ungureanu (foto), Director, Impozite Directe, EY România...